Vekerdy Tamás Orbánnak: „Mi a te kereszténységed?”

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A gyerekpszichológus szerint, amikor utoljára „keresztény Magyarországról” beszéltek, a zsidókat üldözni kezdték.

„Mi a te kereszténységed?” – kérdezi Orbán Viktortól az Élet és Irodalom friss számában Vekerdy Tamás, aki nyílt levelet írt a miniszterelnöknek.

Az ismert gyerekpszichológus Máté evangéliumából idéz, és azt kérdezi Orbántól: „Te nem ugyanezt olvasod? Angela Merkel ezt olvasta, és Ferenc pápa is. Lúzerek. Ügyetlenek. De hát az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története.”

Vekerdy szerint Orbán nem szeret olyasmikre válaszolni, mint hogy mi legyen a tengerben úszó menekültekkel, és a „ gonosz feltételezése”, hogy „legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk”.

„Ez a gondolkodás tényleg alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére? De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország?” – teszi fel a kérdést az írásában Vekerdy, aki szerint utoljára a harmincas–negyvenes években beszéltek keresztény Magyarországról, ami akkor azt jelentette, hogy „nem zsidó”: „Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal. (…) Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.”

Vekerdy Tamással legutóbb idén májusban beszélgettünk, interjúnk itt olvasható:

Vekerdy Tamás: A kormány egy jól manipulálható rabszolgatömeget akar, miközben az országot Putyinhoz, a biztos veszteshez köti

Ismét az urak és cselédek országát építjük? – kérdezi a pszichológus, akivel a kivándorlásról és a hiányzó Dózsa Györgyökről is beszélgettünk. Vekerdy Tamással legutóbb tavaly nyár elején beszélgettünk, az interjúban akkor leginkább az oktatási rendszer problémái kerültek szóba. A pszichológus azt mondta nekünk, hogy rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak, érzése szerint „a legfelső parancsra”.

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 20:38
  10: Nagyon szűkszavú vagy ma ezzel a rövid hülyével.
 2. 12
  yoyo
  2018. szeptember 07., péntek 20:40
  az imre kezdetűnek ez a kereszténysége.
 3. 13
  tiszapolgári
  2018. szeptember 07., péntek 20:45
  Nekem tetszik, hogy Vekerdi Tamás lúzereknek nevezi a még nem egyházként működő keresztényeket, valóban azok voltak, esendők, emberiek, kételkedők, Péter félt és letagadta, hogy Jézus tanítványa lenne, a másikuk, Tamás nem hitt a saját szemének, amikor meglátta a feltámadt Krisztust. Nem voltak folyamatosan topon, nem voltak tévedhetetlenek, átlagos emberek voltak, akik a mesterük mellett fantasztikusan nagy dolgokat éltek át.
 4. 14
  Kovacs
  2018. szeptember 07., péntek 20:58
  14: Igen, viszont elképzelem, hogy Jézus találkozik Imrével, aki leadja neki ezt a szöveget, amivel megtisztelt itt minket, szerintem Jézus önként visszamászik a keresztre, mivel ennyi idő után még ő sem számított erre. Mi lenne ebben a fantasztikus.
 5. 15
  Axxtro
  2018. szeptember 08., szombat 01:59
  Ketteske, Hármaska és Heteske, gyorsan előbújt belőletek a nagy "baloldali eredet", ahonnan származtok eszmeileg, az ősproli, a tróger.

  Büszkék lehettek rá !
 6. 16
  Axxtro
  2018. szeptember 08., szombat 02:01
  Ha Vekerdy Tamásnak nem tetszik valami, reklamáljon az izraeli miniszterelnöknél, ott majd elbírálják a panaszát.
 7. 17
  pasas
  2018. szeptember 08., szombat 06:40
  Ez az "Axxtro", nem egy extroll, hanem valódi, működő és jól fizetett?
  Ez lett az állomáshelye?

  Csak úgy megjegyzem, egy nyílt levélre nyíltan illene válaszolni. Illene! De ebből a betűhalmazból csak az illiberalizmust ismeri a címzett...
 8. 18
  Cyrano
  2018. szeptember 08., szombat 07:11
  Axxtro, bármire büszke vagyok, ami nem maga.

  Mert maga kvintesszenciája mindannak, ami ez a kormány: ostoba, beképzelt, tapló, tudatlan, szotyi-kultúrával rendelkező futballhuligán.
 9. 19
  rworse
  2018. szeptember 08., szombat 08:17
  Axxtroll dzsentrinek vagy parvenunek üzenem, hogy az ősprolik, trógerek (és parasztok) tartják el az éhbérért végzett munkájukkal az Axxtroll-féle dzsentriket vagy parvenuket. Konkrétan Axxtroll esetében persze a jelző csak fonák értendő, hiszen Axxtroll csak imitálja a dzsentriséget vagy parvenuséget, hiszen valójában legalja lumpenként végzi a putyini trollkodást.
 10. 20
  jhamori
  2018. szeptember 08., szombat 08:43
  Orbán kereszténysége "politikai" kereszténység, egy eladható árucikk, nem más. Egy marketing hívószó azok irányába, akik értelme csak eddig terjed. Semmi köze a valódi, hitbéli kereszténységhez, még a kapcsolatokat sem kell keresni közöttük.

  A nagy baj, hogy a keresztény egyházak, meg az igazából keresztény emberek nem emelik fel a szavukat a fidesz kereszténysége ellen. Nem állnak tekintélyes keresztények a nyilvánosság elé azzal, hogy orbán egyetlen szavának, betűjének nincs köze a kereszténységhez - az alaptörvénytől kezdve egészen napjainkig. orbán egy krakéler, egy hazudozó senki, akinek a kereszténységet a szájára sem szabadott volna venni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra