Veszélyezteti a fiatalokat a homofób törvény a pszichiátriai és a pszichológiai társaság állásfoglalása szerint

  • narancs.hu
  • 2022. január 22.

Belpol

Az állásfoglalással a döntéshozók figyelmét akarják felhívni a problémára.

„Amellett, hogy a gyermekek védelme szempontjából a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetőjogi fellépés egyértelműen és határozottan szükséges, a 2021. évi LXXIX. törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti, melyre ezen állásfoglalással a döntéshozók figyelmét is felhívjuk” – szúrta ki a 444.hu a Facebookon szombaton közzétett, egyébként pénteki, 2022. január 21. keltezésű szakmai állásfoglalást, amit a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság a Magyar Szexuális Medicina Társaság támogatásával adott ki.

 

 
A pszichiátriai és a pszichológiai társaság Facebookon közzétett állásfoglalása
Facebook
 

 

A szervezetek szakmai érvek sorát hozzák fel, amelyek közül néhányat a 444.hu is kemelt a témát övező félreértések tisztázása érdekében.

A születéskori nem

Születéskor az újszülött nemét a testi adottságainak megtekintésével állapítják meg és anyakönyvezik. A gyermek nemét azonban más tényezők is befolyásolják, emiatt az fizikai szemrevételezéssel teljes mértékben nem megállapítható. „A nemi identitás alakulása tehát pusztán biológiai megközelítésben is bonyolult és érzékeny folyamat, amely változhat az élet során”, amit ugyan a genderszerepek erőltetésével árnyalni ugyan lehet, de „alapvetően és meghatározó módon” befolyásolni nem.

A propaganda nem hat

„A szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg” – írják. A szüleik nemi identitása és szexuális orientációja nem befolyásolja a gyermekét, vagyis a heteroszexuálisok által nevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá vagy transszá, mint a homoszexuálisok által nevelt gyermekek közül.

A megbélyegzés viszont hat

Számos adat bizonyítja, hogy milyen kártékony hatással van a személyiségfejlődésre a megbélyegzés, a stigmatizáció, vagy akár csak az is, ha a gyermekek, fiatalok megfelelő felvilágosítás hiányában magukra maradnak kérdéseikkel és bizonytalanságaikkal. Esetükben jelentősen megnő a veszélye a szorongásos zavaroknak, az önsértő magatartásnak, a szerhasználatnak, a depressziónak és az öngyilkosságnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk