Vidnyánszkynak írt nyílt levelet az ukrán nagykövet

  • narancs.hu
  • 2022. május 26.

Belpol

Ljubov Nepop szerint a Nemzeti Színház igazgatójának álláspontja katasztrofális, és megköszöni a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak, hogy lemondta Valentina Lisitsa koncertjét.

Nyílt levélben reagált a HVG-n Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának a nyilatkozatára Valentina Lisitsa zongoraművész lemondott koncertjével kapcsolatban. 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad azért mondta le az amerikai-ukrán Lisitsa hangversenyét, mert a művész május 9-én koncertet adott az oroszok által elfoglalt Mariupolban.  Vidnyánszkyt a Hír Tv kérdezte meg az ügyről. Az igazgató borzalmasnak tartja a háborút, de szerinte az orosz kultúra értékeit és az orosz művészek nagyságát nem lehet megkérdőjelezni. Az a véleménye, hogy a szabadtéri színpad döntése katasztrofális, és úgy gondolja, „ami most az orosz kultúra ellen irányul, az egy nagyon hibás történet (...) ez az eset a nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra egyik következő állomása”. 

Ukrajna budapesti nagykövete azt írja, mélyen megdöbbent azon, amit Vidnyánszky nyilatkozott, szerinte épp a színházigazgató álláspontja katasztrofális és hibás, mert azzal, hogy a kultúrát a politikán kívül helyezi, lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét „elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a »nagy orosz kultúra« által”.

A nagykövet ismét megköszönte a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak a koncert lemondását, és emlékeztet, Valentina Lisitsa nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz támadást, van útlevele a „Donyecki Népköztársaságtól”. Idén május 9-én  „ez a személy az orosz hadsereg által megsemmisített Mariupol ukrán lakosainak csontjai fölött tartott koncertet a város orosz megszállás alatt levő részén. Vidnyánszky úr szerint ez a politikamentes »nagy orosz kultúra«? És vajon mit szól Vidnyánszky úr ahhoz, hogy az orosz hadsereg megölte Okszana Svec ukrán színésznőt, Maksz Levin ukrán fotográfust, Vira Hirics ukrán újságírót és sok más embert, akik még megmutathatták volna a világnak, milyen az ukrán kultúra? Mit mond azoknak a színészeknek, énekeseknek, költőknek, íróknak, akik ma Ukrajnát védik? Nekik nincs más választásuk –

ahelyett, hogy az ukrán kultúra hírét vinnék a világban, ma fegyverrel kénytelenek megvédeni az ehhez való jogukat,

mert Oroszország mindent el akar venni tőlük: az országukat, a szabadságukat, az életüket” – érvel a nagykövet.

Ljubov Nepop szerint a művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül, mert a művészeknek morális tekintélyük van. 

„Amikor Angelina Jolie Lvivbe látogatott, hogy támogassa az ukránokat, akik a hazájukat védik, ezzel a tettével egyértelműen kinyilvánította álláspontját. Amikor a Pink Floyd felveszi a repertoárjába a Hey Hey Rise Up [Oy u luzi chervona kalyna] ukrán műdalt, amelyik manapság az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállás szimbóluma lett, akkor Ukrajnát támogatja. Amikor megjelenik a Békehimnusz Ukrajnáért 21 magyar zenésztől – akkor ők is egyértelműen állást foglalnak” – írta Ljubov Nepop.

A nagykövet szerint ezalatt az orosz művészek hallgatnak vagy kiállnak Putyin mellett. Kérdéses szerinte, milyen békét támogatnak azok, akik a színpadon egymás mellé állítják az orosz és úgynevezett ukrán művészeket, akik az orosz és az ukrán zászlók előtt ölelkeznek, mert nem lehet egy pajzsra emelni áldozatot és gyilkost. A béke orosz változata Ukrajna megszállásáról szól, és azoknak a megsemmisítéséről, akik ellenállnak, harcolnak a függetlenségért. A béke ukrán változata Ukrajna megtartásáról, az orosz katonaság kivonulásáról szól. „Azaz, teszem fel a kérdést, önök szerint kinek is kellene letennie a fegyvert? Milyen béke mellett állnak ki?” – írja Ljubov Nepop. Arra kéri a magyar művészvilágot, intézményeket, hívjanak meg ukrán művészeket, a nagykövetség segít a közvetítésben.

„Lehet, hogy a meggyilkolt ukrán gyermekek között voltak a világkultúra leendő nagy csillagai is. Gondoljanak rájuk, amikor a politikán kívüli orosz művészetről beszélnek. Gondoljanak erre, és ne fogadják el a művészek hallgatását, ne adjanak teret a »művészet a politikán kívül« ideológiájának, amellyel ezt a hallgatást megmagyarázzák. A hallgatás öl, mert megengedi, hogy a gyilkolás folytatódjon” – írta Ukrajna budapesti nagykövete.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk