Vigyázat, különösen veszélyes! Narancssárga arcfesték van nála!

  • TASZ/narancs.hu
  • 2017. április 18.

Belpol

30 ezer forint a bírság, garázdaság miatt.

Újabb alapjogsértő ítélet született ma Komáromy Gergely és Kiripolszky Csongor szabálysértési ügyében. A bíróság személyenként 30 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfeleit, mert az ítélet szerint garázdaságot követtek el.

Április 17-én, hétfőn Komáromy Gergely és Kiripolszky Csongor narancssárga, gyerekeknek szánt arcfestékkel dobta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet. A festék a rendőrség nyilatkozatai alapján csapvízzel, súrolás nélkül eltávolítható. Garázdaság szabálysértése miatt indult ellenük eljárás, őrizetben várták a bírósági tárgyalást, mindkettőjüket vezetőszáron, bilincsben kísérték a tárgyalóterembe.

Az eset jogi megítélése nem vonatkoztatható el a körülményektől. Komáromy szombaton részt vett egy szintén a Szabadság téren tartott politikai demonstráción, tettét politikai véleménynyilvánításnak, társadalmi felelősségvállalásnak nevezte a bíróságon.

A garázdaság szabálysértése akkor valósul meg,

ha az elkövetett cselekmény kihívóan közösségellenes, és alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

false

 

Fotó: MTI – Mihádák Zoltán

A bíróság érvelése alapján „minden kétséget kizáróan megállapítható” Komáromyék magatartásának „a társadalmi együttélési normákat, viselkedési szabályokat és elvárásokat sértő, azokat semmibe vevő” jellege. Hogy ezt az állítását a bíróság mivel támasztja alá, az ítéletből nem derül ki. A cselekmény továbbá alkalmas volt arra, hogy megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, de ehhez sem fűz semmilyen érdemi indokolást a bíróság. Nem érvel a döntés azzal az alkotmánybírósági és a strasbourgi gyakorlattal kapcsolatban sem, amely alapján a véleménynyilvánítás szabadsága a meghökkentő, sokkoló véleménynyilvánítást is védi – pedig az eljáró ügyvéd mindezt a tárgyaláson ismertette.

„Az ítélettel szemben fellebbezünk, mert a bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy döntésével a véleményszabadságot korlátozza.

Elképzelhető, hogy az ilyen politikai véleménynyilvánításért jogi felelősséget állapítsanak meg egy jogállamban, de ilyenkor a bíróságnak nagyon alaposan meg kell indokolnia, miért korlátozta az alapjog gyakorlását. Jelen ügyben ennek nyomát sem láttuk” – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság-programjának vezetője.

Komáromy Gergelyt és Kiripolszky Csongort Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje képviselte.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.