Vihar egy pécsi iskola tervezett egyházi tulajdonba adása miatt - Fekete báránykák

  • Matkovich Ilona
  • 2008. március 6.

Belpol

Nemcsak a mind kuszább kulturális fővárosi projekt vagy a tervezett tubesi radar borzolja Pécsett a kedélyeket, hanem egy iskolaügy is. Az egyelőre önkormányzati kezelésű belvárosi intézményt szeretné megszerezni az egyházmegye.
Nemcsak a mind kuszább kulturális fővárosi projekt vagy a tervezett tubesi radar borzolja Pécsett a kedélyeket, hanem egy iskolaügy is. Az egyelőre önkormányzati kezelésű belvárosi intézményt szeretné megszerezni az egyházmegye.

Pécs város költségvetésének megközelítően másfél milliárdos működési hiánya nagy kényszerítő erő. Ahogyan Meixner András (MSZP), az oktatási ügyekért felelős alpolgármester fogalmaz: "Egy nagy lélegzetvétellel, a Belvárosi Általános Iskola megszüntetésével nagy lépést lehetne tenni a nullszaldós költségvetés irányába."

Az épületre vevő is lenne: Mayer Mihály megyés püspök az elmúlt évben kétszer tett rá ajánlatot Tasnádi Péter polgármesternél. A Pécsi Egyházmegye tudomásunk szerint 3300 nm ingatlanért - köztük a Csontváry Múzeum felújításra szoruló épületéért cserébe - venné át a 6600 nm-es belvárosi iskola ingatlanát. Az egyháznak azért lenne szüksége az önkormányzati általános iskolára, mert a belvárosi iskolával szomszédos Szent Mór Iskolaközpontot jogszabály kötelezi arra, hogy 2008 augusztusáig tornacsarnokot létesítsen, ami a Szent Mórban kivitelezhetetlen. A város hajlana a cserére, az iskolabezárással nemcsak a kiadásait csökkentené, hanem a készpénzkímélő ügylet segítené a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program több beruházásának sikeres megvalósítását is.

Az iskola vezetése és a szülők a tervekről mindkétszer a helyi sajtóból értesültek, s azonnal szülői szervezetet hoztak létre az intézmény védelmében. Az

első püspöki ajánlat

még arról szólt, hogy az iskolát a püspökség a gyerekekkel együtt venné egyházi fenntartásba. Ezt az ajánlatot a szülők többsége egyszerű blöffnek minősítette, hiszen ezzel nem oldódott volna meg a Szent Mór Iskolaközpont tornaterem-problémája, és az is borítékolható volt, hogy azok a szülők, akik gyermeküknek világi iskolát választottak, nem akartak változtatni ezen. Nyílt fórumon mondták el Meixner András - akkor még - oktatási bizottsági elnöknek, hogy "nem lehet 600 gyereket szülőkkel, tanári karral és háromszáz esztendős szakmai háttérrel holmi ingatlanokért elcserélni, még öt Csontváryért sem", s hozzátették: ha költözésre kerülne a sor, a fenntartónak kötelessége ugyanilyen körülmények között elhelyezni a gyerekeket, amire viszont nem látnak garanciát. Az oktatási bizottság elnöke valamennyi szülőtől írásos véleményt kért arról, "mit kívánnak tenni a gyerekkel" tulajdonosváltás esetén. Miután a szülők 95 százaléka írásban is kijelentette, hogy ragaszkodik az önkormányzati fenntartáshoz, a város vezetése kihátrált az üzletből.

A belvárosi iskolának csak néhány hónap nyugalom adatott meg; idén januárban az érintettek ismét a sajtóból értesültek az újabb püspöki megkeresésről. A tavalyi közgyűlési határozat - miszerint az iskola önkormányzati fenntartásban marad - ellenére a város megint foglalkozott azzal az egyházi ajánlattal, amelyet a püspökség ezúttal egy az Európa Kulturális Fővárosa programban jól használható telekkel is nyomatékosított. A kialakult hangulatot jól jellemzi az alábbi megjegyzés: "Ha most meg is ússzuk, remeghetünk a 2010-es választásokig, hogy ismét baloldali városvezetésünk legyen, mert jobboldali győzelem esetén biztosan a püspök akarata érvényesül - jegyzi meg az egyik gyerekére váró szülő az iskola folyosóján. - A Szent Mór-osoktól tudjuk, hogy a püspök magához kérette Pécs város ellenzékét, a jobboldali képviselőket, illetve a kisebbségi vezetőket is, és azt mondta, hogy feltétlen engedelmességet vár tőlük." Kiderült továbbá, hogy most már nincs szó a gyerekek átvételéről, az egyház üresen akarja az ingatlant.

A "Belvárosiban" német nemzetiségi oktatás is folyik, a kisebbségi önkormányzatnak egyetértési, illetve vétójoga van minden, nemzetiségi oktatást érintő önkormányzati döntésben. Frank Gábor, a pécsi német önkormányzat elnöke több száz szülő előtt jelentette ki, hogy e "magas szintű hagyományápoló és nyelvoktató munkát a jelenlegi szerkezetben, a jelenlegi tanárokkal és programmal" tartja kívánatosnak megtartani a jövőben is.

De miért a heves ellenállás a püspöki akarat ellen, amikor a "belvárosis" gyerekek jó része vallásos családban nevelkedik? És miért ragaszkodik az egyház éppen ahhoz az iskolához, amely soha nem volt egyházi tulajdonban? (Viszont két tornateremmel és uszodával is büszkélkedik - tehetjük hozzá.) Érdeklődésünkre - hogy nincs-e más alkalmas ingatlan - az egyházmegyénél Mayer Mihály püspök helyett egy magát megnevezni nem kívánó alkalmazott reagált, mivel a májusi önkormányzati döntésig a püspökség nem nyilatkozik hivatalosan. Véleményük szerint mindössze arról van szó, hogy az igazgatónő és a tanárok féltik az állásukat. "Az SZDSZ-es igazgatónő organizálja az egészet" - mondta. Egyházi forrásunk szerint még mindig nem vetették el azt a lehetőséget, hogy a püspökség a két intézményt egy igazgatás alá vonja, mert bár "miért ne akarnának a gyerekek hittanra járni", ha valakinek ez a szellemiség nem tetszik, választhat másik iskolát. "A nagy hangú szélsőliberálisok mindenki nevében játsszák a demokráciát" - osztotta meg lapunkkal politikai véleményét forrásunk, majd hozzátette: az egyházi ingatlanok visszaigénylésekor hajdan tanúsított nagyvonalúságát szenvedi az egyházmegye, hiszen könnyen megoldhatnák az iskolabővítést, ha annak idején az egész Káptalan utcát természetben kérik vissza. De csak az utca egyik épületét igényelték, a többiért 500 millió forintot kaptak - ami bekerült a nagy kalapba -, míg a többi ingatlanért a katolikus egyház évi 5 százalékos éves járadékot kap. "Úgy állítják be, hogy nekünk térdre kéne borulnunk, hogy 5 százalékot kapunk" - jegyezte meg. (A még ingatlanigényekkel rendelkező egyházak maguk állíthatták össze ún. járadéklistájukat, és az azon szereplő ingatlanok értékének 5 százalékát évente megkapják az államtól az egyház jogutód nélküli megszűnéséig.) Arra, hogy miért halogatták az utolsó pillanatig a tornacsarnok építését - aminek a hiánya az épületszerzési akció elsődleges mozgatója sokak szerint -, ezt a választ kaptuk: a püspökségnek ez nem sürgős, e miatt a jogszabálysértés miatt biztosan nem fogják bezárni a Szent Mór Iskolaközpontot.

"Az állandó bizonytalanságba halunk bele - mondja Marosi Gyöngyi, a Belvárosi Általános Iskola vezetője. - A tavalyi beiratkozáskor ugyanez volt a helyzet, ennek ellenére minden eddiginél több gyerek jelentkezett. Idén már érezhető volt a beiskolázáskor, hogy mi megy körülöttünk, de úgy néz ki, meglesz a három osztály. Azt mondtam a tanároknak, hogy mindenki szedje elő a tartalékait, és úgy tanítson, mintha ez az ügy nem létezne. Sok erő van a tantestületben, és én azért küzdök, hogy ne éljük meg a napot, amikor a hatszáz gyerekünk innen felkel, és átadja a helyét másik hatszáz gyereknek. Az oktatási törvényt nagyon komolyan veszem intézményvezetőként. Abban az áll, hogy a gyerek mindenekfelett álló érdekét kell figyelembe venni. Felelőtlenség egy tantestületet ilyen helyzetbe hozni; bemegyünk órára és a gyerekek nyugtalanok. Ha megszűnünk, egy jóval kisebb általános iskola marad önkormányzati fenntartásban a belvárosban, amelynek sem udvara, sem tornaterme nincs. A belvárosi iskola huszonöt éve költözött a mostani, könnyűszerkezetes épületébe. Van két tornatermünk, sportpályánk, játszóudvarunk, uszodánk. Csakhogy felújítás előtt állunk. Amikor először kérte a püspökség az iskolát, arra gondoltam, a mélyen hívő szülőknek ez jó. Tévedtem. Azt mondták, kötődnek az egyházmegyéhez, azonban ha a Szent Mórba akarták volna íratni a gyereküket, akkor megtették volna. 'k elfogadták a nálunk folyó oktatási formát és szellemiséget. Nem örülök, hogy vallásháborúvá kezd fajulni a történet, mert ehhez a vallásnak nincs köze. Ez egy egyszerű ingatlanbiznisz. Egyszerűen ránk mutattak, és kész." Az igazgatónő elmondta azt is, hogy amióta megindult ellenük a hadjárat, az iskolát

a templomban kiprédikálták

"Egy misébe nem kerülhet aktuálpolitika, ugyanúgy, ahogyan az iskolában sem politizálunk soha. A nyomásgyakorlás egyik eszközének tekintjük, hogy egyházi oldalról azt hangoztatják: itt már csak néhány pedagógus küzd a munkahelyéért, mert a püspökség megállapodott az önkormányzattal."

Legányi Ildikó, a szülői szervezet alelnöke szerint "az iskolaügyben a várossal van dolguk, nem a püspökkel. Méltánytalannak tartjuk, hogy ilyen módon lehet adni-venni egy iskolai közösséget. Azért mindent nem mozgathat az anyagi haszon, még akkor sem, ha a városnak 23 milliárdos az adósságállománya. Állítólag az önkormányzat segítene felépíteni a Szent Mórnak az iskola közelében egy tornacsarnokot, de Mayer Mihály megyés püspök az ajánlatot nem fogadta el. Fogalmunk sincs, mit higgyünk el, mindenesetre a mindenkori hatalomnak, legyen jobboldali vagy baloldali, tudnia kellene, hogy egy döntés előtt illik az érintettekkel egyeztetni. Azt mondták a városnál, hogy 'a püspökséggel nagyon jó viszonyban akarunk lenni'. Nyilván normális kapcsolatra kell törekedni, de hogy egy baloldali városvezetés tűzzön a zászlajára ilyen akciót, azt elfogadhatatlannak tartom" - mondta Legányi Ildikó.

"Annak idején eszünkbe sem jutott, hogy ne egyházi iskolába járassuk a gyerekeket. Eleinte nem is volt semmi bajunk, úgy láttuk, a gyerekek szeretetteljes környezetbe kerültek, de aztán sokasodtak a problémák - mesélte egy olyan szülő, aki a Szent Mór Iskolaközpontból elvitte a gyerekét. Szerinte az egyházmegye az állami támogatások jelentős részét visszatartva megnehezítette az iskola működését, például a többhavi számlatartozás miatt a szolgáltató kikapcsolta az áramot. A szülők saját kezűleg, saját pénzből, igaz, a püspökség engedélye nélkül építettek egy játszóteret az iskolaudvarra. A püspöki vagyonkezelő azonnal el akarta bontatni a mászókát. A tornateremhiány megoldását is hiába sürgették a szülők; azt a választ kapták, hogy aki nem tudja megemészteni ezt a helyzetet, az nyugodtan vegye ki gyermekét az iskolából. Az egyház azt kérte a szülőktől, hogy 2009-ig "ne is jöjjenek többé" a tornacsarnok ügyével, mert hiába lehet pályázaton elnyerni százmilliókat, ha minden kiírás önrészt is elvár a pályázó részéről. Ha viszont a szülők előteremtik az építkezéshez szükséges önrészt, akkor a püspök kész támogatni a tornaterem mihamarabbi felépítését. "Nem mondanám, hogy a Szent Mór szülői szervezete tétlenül eltűrte a fenntartó túlkapásait, és azt sem, hogy tömegesen hagyták ott a Szent Mórt emiatt, de az idén jóval kevesebb elsőst írattak be, mint tavaly. (Az egyházi iskolákban korábban tartják a beiratkozást, mint az önkormányzatikban - M. I.) Mi akkor mondtuk, hogy ebből elég, amikor azzal jött haza a gyerekem, hogy bűnt követett el, mert elolvasta a Harry Pottert. Ez indexen lévő könyv az egyházi iskolában. Az osztályfőnöki órán is elővették, felállították. Vannak olyan családok, akik jobban tolerálják ezt, minket másként neveltek a férjemmel. Én a gyerekeimet hívő, ugyanakkor gondolkodó emberekké akarom nevelni" - mondta az édesanya.

Meixner András nem kívánt reagálni arra az egyik internetes egyházi fórumon taglalt feltevésre, miszerint a püspökség, miután a "Belvárosi" megszerzésével felszabadított, már felújított "Szent Mór-os" épületeit turisztikai célokra hasznosíthatja. Az alpolgármester szerint "nem illik más zsebében kutatni"; senkinek semmi köze ahhoz, hogy egy tulajdonos mit tesz a tulajdonával, még akkor sem, ha olyan ingatlanokról van szó, amiket az egyház eredetileg oktatási célra kapott vissza. "A mi dolgunk az, hogy amennyiben átadjuk, értékarányosan és olyan épületekért adjuk át a Belvárosi Általános Iskolát, amelyek hasznosíthatók a kulturális főváros programban. Értelmetlen lenne az ügyben nagy politikai csatározásokat folytatni, ugyanakkor azt sem szeretnénk, ha az elég kényes, bár jónak mondható városvezetési és püspökségi kapcsolatok sérülnének" - mondta az alpolgármester. A jobboldal Meixner szerint

kettős játékot

játszott: a püspök felé azt mutatta, hogy támogatja az átadást, a szülőknek viszont a baloldalt szapulta, amiért a városvezetés át akarja adni az iskolát. "Ezért azt mondtuk a püspök úrnak, csak akkor tárgyalhatunk az iskola átadásáról, ha a testületben ez a politikai konszenzus megteremthető. Úgy látom, nem teremthető meg. Döntés még nincs, ebben a pillanatban azt mondom, a városvezetésnek, valamint az abszolút többségben lévő MSZP-nek nem érdeke egy olyan konfliktus vállalása, amelyik ekkora hercehurcával jár."

Néhány napja az MSZP városi elnöksége egyhangúlag úgy döntött, nem támogatja az épületátadást, és - tekintettel a beiratkozásokra - az ügy lezárásával nem vár májusig. Egy szülő közben arról értesítette lapunkat, hogy a püspökség bizonyos összeget átutalt egy karbantartó cégnek a belvárosi iskola tatarozására. A püspökség szerint ez csupán rosszindulatú rágalom, amivel nem is érdemes foglalkozni.

Figyelmébe ajánljuk