Vizsgálják, miért használhatta ingyen Garancsi reklámcége a villanyoszlopokat

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 30.

Belpol

Tarlós István és a közgyűlés ellenzéki javaslatot támogatott.

Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés a mai testületi ülésen támogatta a DK-s Gy. Németh Erzsébet felvetését, így megvizsgálják, kik a felelősök azért, hogy a Garancsi István tulajdonában lévő ESMA Zrt. ingyen helyezhetett ki hirdetéseket a budapesti villanyoszlopokon.

Az, hogy az ESMA két éve térítésmentesen, illetve az önkormányzat hozzájárulása nélkül használja az oszlopokat, a főpolgármester-helyettesek előterjesztéséből derült ki. Az előterjesztés – amit Gy. Németh módosítójával el is fogadtak – azt tartalmazza, hogy pályázatot kell kiírni az oszlopokra, illetve utólagosan el kell számolni az ESMA-val.

Kvótaplakátok villanyoszlopokon

Kvótaplakátok villanyoszlopokon

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

AZ ESMA azonban a zoom.hu-nak küldött válaszában mintha tagadná az ingyenes használatot, azt írják, végig rendelkeztek az Elmű oszlopainak hasznosítási jogával.

Emlékezetes, hogy a villanyoszlopokra kihelyezhető, úgynevezett elefántfül-hirdetéseket 2012-ben közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva betiltotta a kormány. Ez érzékenyen érintette az ESMA spanyol tulajdonosait, így a miniszterelnök barátja, Garancsi 2015-ben könnyedén megvásárolhatta a céget. A kormány még ugyanebben az évben – bizonyos feltételekkel – újra engedélyezte a villanyoszlopokon való hirdetést.

Figyelmébe ajánljuk