Závecz: Az elmúlt egy hónapban jelentősen nőtt a Fidesz támogatottsága

  • narancs.hu
  • 2021. december 3.

Belpol

Novemberben 300 ezerrel nőtt a táboruk, az ellenzéké csak 150 ezer fővel.

Jelentősen nőtt a Fidesz tábora az elmúlt egy hónapban: míg októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, ez az arány most 37 százalékos, ez derült ki a Závecz Research (ZRI) kutatásából, írja a hvg.hu.

A második helyen továbbra is a Demokratikus Koalíció (DK) áll, a múltkori 13 százalékot követően jelenleg 12 százalékkal. A Jobbik még mindig a harmadik legerősebb párt, de szeptember óta fogy a tábora: 12,11 százalék után most 9 százalékot mért esetükben a Závecz Research.

Az MSZP továbbra is 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum pedig elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról: jelenleg 5 százalékon állnak. Négy pártnak, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százalékos a támogatottsága.

A kutatás szerint a novemberi hónap „a választói aktivizálódás” hónapja volt, ugyanis mind a Fidesz–KDNP, mind az ellenzék közös listája új támogatókat szerzett. A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, most viszont már 39 százalék, vagyis 300 ezer fővel bővült a táboruk. Az ellenzéknek is lettek új hívei: 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, ám hozzájuk kevesebben, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott.

A Závecz Research szerint a kiélezett verseny miatt magasabb részvétel várható. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében az emberek 34 százaléka biztosra mondta, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson, most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti azt. A választók 42 százaléka azt gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne, míg 39 százalék szerint az ellenzék.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk