2017 brutális év volt a háborús övezetekben élő gyerekek számára

  • narancs.hu
  • 2017. december 28.

Bűn

Az UNICEF figyelmeztet: egyre több gyereket használnak háborús fegyverként.

Egyre több olyan gyereket használnak föl a háborúkban, akiket a konfliktusos övezetekben ejtettek foglyul, például harcra fogják őket, öngyilkos merényletre kényszerítik őket, vagy élő pajzsként használják őket, figyelmeztetett az UNICEF. Ebből a szempontból a 2017-es év igen brutális volt, a szervezet szerint a nemzetközi humanitárius egyezményeket semmibe véve a gyerekek folyamatos támadásnak voltak (és vannak) kitéve.

Irak, Szíria, Jemen, Nigéria, Dél-Szudán és Mianmar a legveszélyesebb hely ebből a szempontból, ott általánossá vált a gyerekek megerőszakolása, házasságra kényszerítése, elrablása, rabszolgasorba kényszerítése. A háborús övezetekben több mint 27 millió gyerek kényszerült az iskola elhagyására, a tanulás felfüggesztésére.

false

A példákat számokkal is alátámasztja a szervezet:

  • a Boko Haram Nigériában, Csádban és Kamerunban legalább 135 gyereket kényszerített öngyilkos merényletre,
  • a Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint 850 ezer gyereket választottak el otthonától, miközben több mint 200 egészségügyi intézményt és 400 iskolát támadtak meg,
  • Szomáliában nagyjából 1800 gyereket használtak harcosként 2017 első 10 hónapjában, Dél-Szudánban ez a szám 2013 óta már 19 ezerre emelkedett,
  • a jemeni harcok során, három év alatt legalább ötezer gyerek halt meg vagy sérült meg súlyosan,
  • Afganisztánban majdnem 700 gyereket öltek meg a harcok során ez év első 9 hónapjában,
  • Mianmarban pedig a rohingja gyerekeket üldözik: a 650 ezres rohingja populáció tagjainak – akiknek a bangladesi határon túlra kellett menekülniük – fele 18 év alatti.

Az UNICEF minden pártot, politikust és döntéshozót sürget, hogy mielőbb hagyjanak fel a gyerekek bántalmazásával és a kórházak, iskolák támadásával, illetve kéri őket, hogy ha befolyásuk és erejük engedi, tegyenek a veszélyben élő gyerekek védelméért. Ugyanerre hívta fel a figyelmet szokásos karácsonyi üzenetében Ferenc pápa is.

(Guardian)

 

Figyelmébe ajánljuk