Jogerősen elítélt rendőrök szolgálhatnak tovább

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 22.

Bűn

Pintér Sándor belügyminiszter szíves engedelmével.

Évente nagyjából ezer feljelentés születik hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazások és visszaélések miatt. Az ügyek általában következmények nélkül maradnak, sok esetben még nyomozás sem indul, s vádemelésig csak nagyon ritka esetben jutnak el – hívja fel a figyelmet a hirtv.hu.

Az elérhető statisztikák alapján úgy tűnik, a hatóságok nem csak a migránsok sérelmére elkövetett túlkapásokkal szemben elnézők – a magyar állampolgárok bejelentései ugyanilyen ritkán végződnek ítélettel. A lap a rendőrség saját nyilvántartására, a Bűnügyi Statisztikai Rendszerre hivatkozva állítja, hogy a hivatalos eljárás során történt bántalmazással kapcsolatos bejelentéseknek nagyjából egy százalékában szabtak ki valamilyen büntetést. Tavaly 1279 feljelentést élből elutasított a rendőrség. 615 eset volt, ahol nyomozás indult, de ezeket később valamilyen okból megszüntették. Vádemelésig csak 207 eset jutott el, elmarasztaló ítélet ezeknek is kevesebb mint felében született.

Lesújtó képet fest a Magyar Helsinki Bizottság 2014-ben e tárgyban elvégzett kutatása is. A 2007 és 2013 közti adatokból kiderül, hogy a bántalmazás miatt tett feljelentések 79 százalékában megszüntették a nyomozást, 16 százalékban pedig már a feljelentést is elutasították. Csak négy százalékuk jutott el vádemelésig, és alig több mint egy százalékukban szabtak ki büntetést a rendőrökre.

2006 és 2008 között, a kormányellenes tüntetéseken történt tömegoszlatások miatt a figyelem középpontjába került a rendőri brutalitás, a rendőrség morális állapota. A számok alapján elmondható, hogy a rendőri brutalitás valójában annál is elterjedtebb és nagyobb probléma, mint amennyire a 2006-os események tükrében tűnt. 2006 óta nem változhatott jelentősen a rendőri túlkapások száma, és a belügyi szervek hozzáállása a bántalmazásokhoz. A bejelentésekből 2006 óta nem lett kevesebb, következménye viszont ugyanolyan ritkán van a túlkapásoknak, mint korábban.

A Helsinki Bizottság kutatásából az is kiderült, hogy jellemző a „látens bűnözés”, azaz, hogy a sértettek inkább nem tesznek bejelentést, tartva a retorziótól, vagy attól, hogy a hatóság nem fogja komolyan venni a bejelentést.

Gyakran azok a rendőrök sem számíthatnak komoly következményekre, akiket jogerősen elítélnek, ráadásul a bántalmazásért elítélt rendőrök akár felfüggesztett börtönbüntetésük alatt is tovább szolgálhatnak a testületben. E lehetőséggel Pintér Sándor elég gyakran élt is: 2015-ben 12 felfüggesztett börtönre ítélt rendőrből 9-nek engedélyezte a szolgálatban maradást.

Figyelmébe ajánljuk