Chilében egy hónap alatt megtriplázódott a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tovább durvul a chilei pedofilbotrány.

Több mint háromszorosára nőtt Chilében egy hónap alatt a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma, amelyekben nyomozást folytatnak az illetékes hatóságok – írja az MTI a dél-amerikai ország ügyészségének közlése alapján.

A chilei ügyészség júliusban még arról számolt be, hogy 36 ügyben folytatnak nyomozást. Az ügyek száma egy hónap alatt 119-re emelkedett – tudatták a nyomozó hatóságok.
A chilei egyházat komoly pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 167 embert, köztük 7 püspököt és 96 papot, valamint az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. A gyanú szerint számos visszaélést követtek el 178 áldozat, köztük 79 kiskorú ellen.

Egy korábbi felmérés szerint a chileiek 96 százaléka úgy véli, hogy az egyház védelmezi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat, és 83 százalékuk szerint a papság se nem őszinte, se nem átlátható.

Ferenc pápa korábban az ügyben úgy nyilatkozott, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és nem részrehajló információk hiánya miatt. A chilei főpásztorokhoz intézett levelében azt írta: „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 24
  Cheyenne
  2018. szeptember 02., 18:56
  @tiszapolgári

  Azt nem akarod érteni, hogy bármely világi szervezet alkalmazottai ilyen szervezetten, a rendszer által eltitkoltan követnének el pedofíliát, akkor azt a szervezetet szétszednék, széttépnék az emberek. Olyan mértékben válna hiteltelenné, hogy megszűnne létezni.

  A vallásos tudat nyomorának elvakultsága az, amely kibúvókat keres, elnéző az egyházzal, mint intézménnyel szemben. Ami a a vallásos embereket is bűnössé teszi a pedofíliában. Mert a szervezetet mentegetik mindenáron.

  A keresztény teológia mára már az enyészeté, mert ha a hívők valóban keresztények lennének, akkor éppen a kereszténységük számolná fel az egyházat a pedofília botránya miatt. De a hívők annyira hülyék, hogy mindegy nekik. Kb. olyan a viszonyuk az egyházhoz mint egy focidrukkernek a klubjához. Elvakultan elnézőek. És igenis: bűnös minden katolikus, mert az Egyház egy test. Ezt ők mondják magukról.. De ez is mindegy.. Mert a válasz: csak.
 2. 23
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 16:32
  18 yoyo

  Mismásol a fene.
 3. 22
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 16:32
  21

  Eleve ott kezdődik, hogy a papi hivatás és általában a vallásos életforma nem börtön, kényszer, hanem önként vállalt szolgálat vagy mi. Nem mindig csak materialista-ateista előítéletes szemüvegen át kéne bámészkodnod, hanem el kellene fogadnod, hogy a vallásosak között is van annyi jóravaló, jófej ember, mint a nem vallásosak között.

 4. 21
  rworse
  2018. szeptember 02., 15:53
  tiszapolgári

  Egyébként, komolyra fordítva a szót,, a kötelező cölibátus rákényszerítése a katolikus egyház papságára, történelmileg (ókor vége, középkor) bizony drasztikusan megnövelte a papi pederasztia hagyományát, "megszokott", "természetes" gyakorlattá téve azt (is). Mondhatni, szociológiailag "logikus" is hogy így legyen, és így is alakult. Máig hatóan. Igen, a katolikus papságban "természetszerűleg" kiugróan magas a mindennapi pederasztia aránya, és éppen a kötelező cölibátus, szűziség kényszerítése miatt. (Miközben természetesen köztük sokan belsőjükből megélve élnek valóban szűzi életet, kvázi önkéntesen.)
 5. 20
  yoyo
  2018. szeptember 02., 15:23
  hát jó
 6. 19
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 15:01
  yoyo

  Nincs mit mondanom. Később biztosan megbánnám, amit első szándékból mondani akarnék neked.
 7. 18
  yoyo
  2018. szeptember 02., 13:56
  tiszapolgári, az első kommentedtől kezdve folyton olyanokat reagálsz, hogy nem csak a papok molesztálják a gyerekeket. Ez mismásolás a javából.
  Az egyházi pedofília pontosan abban különbözik az összes többitől, hogy az elkövetőket maga a rendszer védelmezi, és lelepleződésük esetén kivonja őket a polgári igazságszolgáltatás alól.
  Ez olyan botrány, ami az egyház egész létjogosultságát vonja kétségbe.
  Az, hogy sok más intézményhez (iskola, kollégium, javítóintézet, sőt, sok-sok család) is pedofil cselekmények köthetők, itt teljesen érdektelen, pontosabban az összekapcsolásuk a bűnszervezet szerű gyakorlat relativizálása.
 8. 17
  rworse
  2018. szeptember 02., 13:23
  Na, éppen egyidőben írtuk. Szméagollam.
 9. 16
  rworse
  2018. szeptember 02., 13:21
  yoyo, 12

  Nem akarnék fogadatlanprókátorkodni, de tiszapurgáli (monnyon le!) természetesen nem érvelt amellett, hogy a papok bűneit el kéne mismásolni, merthogy nem csak köztük vannak pederaszták. Természetesen eszébe se jutna ilyesmi mellett érvelni, amellett, hogy nem is utalt jel erre. Sőt. Ne viccelj már. Azért kérem ki a nevében, hogy ne neki kelljen védekeznie ilyen elvadult ötlet ellen. Ismered jól, hogy jut ilyen vád az eszedbe?
 10. 15
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 13:17
  yoyo

  Nem írtam és nem is terveztem olyat írni, hogy ne beszéljünk egyházi pedofíliáról. Szerintem még egyetlen olyan kommentet sem írtam, amiben bárminek az elhallgatását javasoltam volna.
  Nem az egyházon belüli botrányok eltussolása mellett érveltem, hanem amellett, hogy a pedofília nem csak a cölibátusban élő papok és szerzetesek között fordul elő, hanem legalább annyira a világiak között is.
  Természetesen ezt nem tudom számokkal bizonyítani, semmilyen infóm nincs arról, hogy kb. hány gyereket molesztálhattak a pap bácsik, és hányat katonák, rendőrök, tanárok, intézeti nevelők, szomszéd bácsik, nagypapák, sőt olykor az apukák is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...