Chilében egy hónap alatt megtriplázódott a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tovább durvul a chilei pedofilbotrány.

Több mint háromszorosára nőtt Chilében egy hónap alatt a katolikus egyház bántalmazási ügyeinek száma, amelyekben nyomozást folytatnak az illetékes hatóságok – írja az MTI a dél-amerikai ország ügyészségének közlése alapján.

A chilei ügyészség júliusban még arról számolt be, hogy 36 ügyben folytatnak nyomozást. Az ügyek száma egy hónap alatt 119-re emelkedett – tudatták a nyomozó hatóságok.
A chilei egyházat komoly pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban. A hatóságok 167 embert, köztük 7 püspököt és 96 papot, valamint az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. A gyanú szerint számos visszaélést követtek el 178 áldozat, köztük 79 kiskorú ellen.

Egy korábbi felmérés szerint a chileiek 96 százaléka úgy véli, hogy az egyház védelmezi a szexuális visszaélésekkel vádolt papokat, és 83 százalékuk szerint a papság se nem őszinte, se nem átlátható.

Ferenc pápa korábban az ügyben úgy nyilatkozott, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és nem részrehajló információk hiánya miatt. A chilei főpásztorokhoz intézett levelében azt írta: „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 01., 08:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  rworse
  2018. szeptember 02., 15:53
  tiszapolgári

  Egyébként, komolyra fordítva a szót,, a kötelező cölibátus rákényszerítése a katolikus egyház papságára, történelmileg (ókor vége, középkor) bizony drasztikusan megnövelte a papi pederasztia hagyományát, "megszokott", "természetes" gyakorlattá téve azt (is). Mondhatni, szociológiailag "logikus" is hogy így legyen, és így is alakult. Máig hatóan. Igen, a katolikus papságban "természetszerűleg" kiugróan magas a mindennapi pederasztia aránya, és éppen a kötelező cölibátus, szűziség kényszerítése miatt. (Miközben természetesen köztük sokan belsőjükből megélve élnek valóban szűzi életet, kvázi önkéntesen.)
 2. 22
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 16:32
  21

  Eleve ott kezdődik, hogy a papi hivatás és általában a vallásos életforma nem börtön, kényszer, hanem önként vállalt szolgálat vagy mi. Nem mindig csak materialista-ateista előítéletes szemüvegen át kéne bámészkodnod, hanem el kellene fogadnod, hogy a vallásosak között is van annyi jóravaló, jófej ember, mint a nem vallásosak között.

 3. 23
  tiszapolgári
  2018. szeptember 02., 16:32
  18 yoyo

  Mismásol a fene.
 4. 24
  Cheyenne
  2018. szeptember 02., 18:56
  @tiszapolgári

  Azt nem akarod érteni, hogy bármely világi szervezet alkalmazottai ilyen szervezetten, a rendszer által eltitkoltan követnének el pedofíliát, akkor azt a szervezetet szétszednék, széttépnék az emberek. Olyan mértékben válna hiteltelenné, hogy megszűnne létezni.

  A vallásos tudat nyomorának elvakultsága az, amely kibúvókat keres, elnéző az egyházzal, mint intézménnyel szemben. Ami a a vallásos embereket is bűnössé teszi a pedofíliában. Mert a szervezetet mentegetik mindenáron.

  A keresztény teológia mára már az enyészeté, mert ha a hívők valóban keresztények lennének, akkor éppen a kereszténységük számolná fel az egyházat a pedofília botránya miatt. De a hívők annyira hülyék, hogy mindegy nekik. Kb. olyan a viszonyuk az egyházhoz mint egy focidrukkernek a klubjához. Elvakultan elnézőek. És igenis: bűnös minden katolikus, mert az Egyház egy test. Ezt ők mondják magukról.. De ez is mindegy.. Mert a válasz: csak.
 5. 25
  rworse
  2018. szeptember 03., hétfő 00:25
  tiszapolgári, 22

  A fejlett társadalmakban mostanában jellemzően önkéntes a papnak állás, és a papnak állók célja manapság jellemzően a papnak levés. Történelmileg azonban nem ez volt a jellemző, hanem számos egyéb okból álltak emberek papnak, illetve számos okból ADTÁK őket papnak. És manapság is szociológiai folyamat, hogy a papnak állókból mi lesz a szervetetben, hogyan alakul egzisztenciává az eredeti meggyőződés.
  Az, meg, hogy én ne fogadnám el, hogy a vallásosak között, netán a papok között ugyanannyi jó ember van, mint a nem vallásosak között, érthetetlen vicc. Már hogy a patvarba ne lenne köztük ugyanannyi jó ember? Hogy jön ez ide egyáltalán?
  A történelmi tények ellenben történelmi tények. A katolikus papság kiugró hajlama a pederasztiára történelmi tény - folyamat. Elsősorban a cölibátus, szűziség kötelezettsége miatt. Az is történelmi tény, amiről a többiek szóltak, hogy milyen kivételezett helyzetben volt-van a katolikus egyház abban, hogy olyasmiket tehessenek a papjai rendszerszerűen, amiért másokat természetszerűleg súlyosan büntetnek.


 6. 26
  yoyo
  2018. szeptember 03., hétfő 08:22
  nagyon fontosnak tartanám, hogy ne keverjünk össze ennyire dolgokat.

  hogy az egynemű közösségekben (kollégium, katonaság, börtön, kolostor, stb) nagyobb a homoszexualitás aránya, ez evidencia. A homoszexualitás nem bűn (leszámítva az egyébként nyilván magas számú nemi erőszakot, ami természetesen más kategória, nemi erőszak, bűncselekmény), a papságon belüli homoszexualitást idekeverni homofóbia.

  Amiről itt szó van, az sem "csupán" a pedofília (aminek nincs kölcsönös beleegyezése változata, minden esetben undorító bűncselekmény, minden esetben erőszak).

  Amiről szó van, hogy az egyház bűnszervezetként hagyományosan, világméretekben, intézményesen elhallgatja a tömeges bűncselekményeket, azok elkövetőit megtartja a rendszeren belül, a legtöbb esetben újabb (és újabb) esélyt adva nekik hasonló cselekedetek elkövetésére.

  A vállaltan önmegtrartóztató papok közötti homo- és heteroszexuális kapcsolatok kérdése csupán morális természetű, baszottul nem tartozik ide. (a jó ember / rossz ember arány emlegetése se)

  A papi pedofília és annak az egyház általi bűnszövetkezetben való tömeges elrejtése az, amiről itt szó van.

  Minden más mismás. 7. 27
  tiszapolgári
  2018. szeptember 03., hétfő 12:07
  24, 25, 26

  A három hiper toleráns csávó lelki nyugalma érdekében kijelentem, hogy én is elítélem a kisgyermekek (és a védekezésre, ellenállásra nem vagy nem vagy csak korlátozottan képes felnőttek) elleni zaklatások minden formáját, természetesen a katolikus egyházon belülieket is. A zaklatások takargatása és elfedése nem kevésbé ronda dolog, tiszta sor.

  Csakhogy.

 8. 28
  Cheyenne
  2018. szeptember 03., hétfő 19:29
  @tiszapolgári

  Ez eddig rendben. De mellébeszélsz, mert az Egyház, mint Test, mint szervezet,,, mint intézmény felelősségét megkerülöd. Teológiai értelemben pedig egy magyarázattal elő kellene állnod, hogyaszongya mondjuk 1950-tól világviszonylatban kb. 100-150 ezer (sic!!!!) kiderült molesztálási ügy mennyire hozható közös nevezőre a Gondviseléssel, Isten egyházának makulátlanságával. Ha neked belefér, akkor mennyi az a szám, amitől már nem? vagy bármennyi eset lehet, de az Egyház továbbra is hiteles marad a szemedben? Miért? A papok, püspökök, presbiterek nem magától Istentől kapják elhivatásukat? Azaz mégsem balbekknek szerződnek a Felcsúthoz, ugye? Az Egyház nem Isten, az Úr Jézus igazságában létező intézmény? S ebből fakadóan az isteni igazság földi letéteményese? VÖ: pápai tévedhetetlenség dogmájával..

  Szóval, hogy is van ez? Vagy Kierkegaardal Istennel szemben sohasem lehet igazunk? Isten Egyházával szemben soha nem lehet igazunk? Az Egyház érinthetetlen? Intézményes felelősségrevonás lehetséges? Miért nem állnak bíróság elé a papok, hogy ott bizonyíttassék bűnös vagy ártatlan mivoltuk (pl. az eltussolások ügyében)?

  Hát így ennyike.. Mert ugyebár az Egyház gyermekeink lelkiüdvéért aggódik. Ipeg hazánkban egyre több egyházi óvodában iskolában EZ az egyház az úr, és nevel alattvalókat, istenFÉLŐket, vazallusokat, feltétel nélkül behódolókat az isteni hatalomnak (és vele karöltve eme isteni hatalom világi képviselőinek, azaz NER-kormányunknak..
 9. 29
  tiszapolgári
  2018. szeptember 03., hétfő 20:11
  Ne haragudj, de nem szeretnék veled az egyházról, a vallásról, a vallásos emberekről vitázni.
 10. 30
  Cheyenne
  2018. szeptember 04., kedd 16:03
  @tiszapolgári

  Már miért haragudnék?

  A vallásos tudatra éppen ezért van szüksége Orbán Viktornak és a Fidesznek. Az Orbánizmus és a NER hit kérdése, és ha hiszel benne, mint az Anyaszentegyházban, akkor ugyanez a válasz érkezik az értelmes, értelmesebb fideszesektől is a legvégén, amikor az intézmény, a rendszer kerül kritika alá:

  Ne haragudj, nem szeretnék veled vitatkozni a NER-ről, a Fideszről, és a fideszes emberekről.

  Az Egyház és hithű alattvalói szolgáltak az orbánizmus alapjául. Mert a végső kérdéseket nem lehet, nem illik feltenni sem itt, sem ott.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...