Ilyen is ritkán van: hivatali visszaélés miatt nyomozhatnak a fideszes politikus ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 16., 13:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Létrehozhattak egy olyan kitételt, ami egyedül Dombóvárt hozhatta hátrányos helyzetbe.

A Pécsi STOP írta meg, hogy a dombóvári polgármester feljelentette Fehérvári Tamást, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökét. A feljelentés ügyében a Baranya Megyei Főügyészség nyomoz. A háttérben az uniós területfejlesztési források elosztása körüli botrány áll: Szabó Loránd független polgármester már korábban felemelte a szavát az európai uniós területfejlesztési (TOP) forrásokról folyó gyanús szavazások miatt, amelyeket gyakran kikapcsolt szavazógépekkel, beazonosíthatatlan projektkódokkal folytattak le.

A pályázatokon Dombóvár rendre elvérzett, miközben a szomszédos települések jócskán kaptak az uniós pénzből. Ennek a város polgármestere szerint az az oka, hogy Dombóvárnak igazából nem volt esélye a győzelemre, mert létrehoztak egy olyan kitételt, ami a pályázók közül egyedül Dombóvárt hozta hátrányos helyzetbe.

A dombóvári városháza épülete

A dombóvári városháza épülete

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz – élén a most feljelentett Fehérvári Tamással – súlyos vereséget szenvedett a városban.

A polgármester szerint az a város érdeke, hogy a büntetőeljárást végigvigyék. „Ha az ügyészséggel nem megy, akkor pótmagánváddal. Ennél nagyobb bűnt, mint merő politikai bosszúból megváltoztatni a kiírást úgy, hogy az városi szinten csak Dombóvárnak okozzon hátrányt, városvezetőként nem tudok elképzelni. Az eljárás haszna lesz az is, hogy a megyei önkormányzatnak ki kell adnia adatokat, a pályázatok szakmai pontjait. Ha Fehérvári jogi felelősségét megállapítják, akkor polgári jogi eljárásban több százmilliós kártérítést is követelhetünk a megyétől” – mondta Szabó Loránd.

A Narancsban nemrég mi is foglalkoztunk a TOP-források botrányos elosztásával; bemutattuk, milyen elképesztő módon is döntöttek a vidéki milliárdokról:

Teljesen elszabadult a Fidesz: elképesztő módon döntöttek a vidéki milliárdokról

Apró ízelítő abból, hogy is működik ez az ország. A frissen megjelent Magyar Narancsban terjedelmes összeállítást olvashatnak arról, mennyire aggályos módon történtek/történik az ún. TOP-os pénzek szétosztása a megyei önkormányzatoknál. Ez az a (természetesen uniós) forrás, amely arra szolgálna, hogy a magyar vidéket különböző támogatásokhoz juttatva, fejlessze azt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 16., 13:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Gasztró

még több gasztró

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...