Londonba csalták, megpróbálták kivenni a veséjét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 23.

Bűn

A nigériai férfiból kioperált szervvel beteg lányán akart segíteni egy házaspár.

Bűnösnek mondta ki csütörtökön egy brit bíróság a nigériai szenátus volt alelnökét és feleségét, akik a vád szerint megszervezték egy nigériai utcai árus Londonba csempészését azzal a céllal, hogy egy ottani kórházban kivetessék a férfi veséjét és azt súlyos vesebetegségben szenvedő lányuknak adományoztassák – közölet a brit Királyi Ügyészség (CPS).

Ike Ekweremadu és felesége, Beatrice Ekweremadu, valamint az ügy harmadik terheltje, a „közvetítőként” perbe fogott Obinna Obeta nigériai orvos ellen – bár tagadták a vádakat – kizsákmányolásra irányuló szervezkedés vádjában hozott bűnösséget megállapító ítélet a londoni központi büntetőbíróság (Old Bailey), és elrendelte előzetes lertatóztatásukat. Büntetési tételt is meghatározó ítéletet május 5-én hoznak az ügyben.

Az ügyészég szerint a 60 éves politikus és 56 éves felesége áll a lagosi piacon árusító 21 éves férfi beszervezése és tavaly februári kiutaztatása mögött, továbbá ők intézték el azt is, hogy a megvezetett férfin egy londoni kórházban 80 ezer fontért (34 millió forint) végrehajtsák a transzplantációs műtétet, hogy az áldozat veséjét 25 éves lányuknak, Soniának adományozhassák.

A sértettel elhitették, hogy munkaügyben viszik a brit fővárosba, amiért a megállapodás értelmében több ezer font üti majd a markát – áll a CPS közleményében.

Az esetre azután derült fény, hogy a sértett a londoni rendőrségen bejelentette: elhurcolták Nigériából, és megpróbálták kivenni a veséjét.

A műtétre végül azért nem került sor, mert a tervezett beavatkozás körülményei miatt a Royal Free Hospital egyik orvosa gyanút fogott, és úgy döntött, hogy nem hajtják végre a transzplantációt.

Joanne Jakymec főügyész nyilatkozatában „förtelmesnek” nevezte az ügyet és elmondta, hogy befolyásukkal élve a vádlottak mindvégig ellenőrzés alatt tartották a szervdonornak kiszemelt áldozatot, akinek semmiféle tekintettel nem voltak egészségi állapotára és szociális helyzetére, miközben ő „csak korlátozottan fogta fel, hogy valójában mi folyik körülötte”.

A londoni rendőrség közleménye szerint a bűnösséget megállapító ítélet volt az első alkalom, hogy Nagy-Britanniában valakit elítéltek szervkereskedelem miatt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk