Marton Lászlónak Kanadában is volt zaklatási ügye

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 01., 07:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Két évvel ezelőtt egy kanadai színház hivatalos belső vizsgálata megállapította, hogy Marton László szexuális zaklatást követett el, a kapcsolatot azonnal megszakította a rendezővel.

Két évvel ezelőtt egy kanadai színház hivatalos belső vizsgálata megállapította, hogy Marton László szexuális zaklatást követett el, a kapcsolatot azonnal megszakította a rendezővel – írja a Canadian Press hírügynökség nyomán a 444.

Életrajzi könyvében Marton büszkén emlegeti külföldi sikereit, a torontói Soulpeppernél számtalanszor rendezett és tanított.

Marton László

Marton László

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

 

2015 végén a színház egyik tagja nyújtott be panaszt, majd egy másik sértett is jelentkezett azzal, hogy a magyar rendező zaklatta. Mivel az áldozatok meg akarták őrizni anonimitásukat, a színház azonnal belső vizsgálatot indított, de nem tett jogi lépéseket Martonnal szemben.

Miután nemrég értesültek a magyarországi botrányról, a színház igazgatósága összehívta a társulatot, ismét felhívta a figyelmüket arra, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a szexuális zaklatások ellen.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 01., 07:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 41
  húsleves
  2017. november 01., szerda 18:03
  „miért nem mozdulnak rá egy tegnap óta keringő, pillanatok alatt ’híre ment’ írásra”
  *
  Gondolom, azért, amiért „kerengő írásra” én se mozdulnék rá. Majd akkor, ha valaki úgy „terít”, mint a Schilling-házaspár. Például.
  Operettesen fogalmazva: új műsorhoz új férfi kell, és lesz új műsor, lesz új férfi, nem is egy, a Narancs is közölni fogja, de majd csak akkor, ha a híresztelés jogilag nem támadható. Én legalábbis így tartom logikusnak.

  Az olvasónak pedig azt tanácsolom: ki kell várni az új műsort, a türelem cerkát terem.
 2. 40
  Valakicske
  2017. november 01., szerda 17:41
  Cyrano (38)
  Én igen, sőt, volt hogy semmilyen módon nem sikerült belépnem.
 3. 39
  blogtalan
  2017. november 01., szerda 17:35
  Mivel M. viselt dolgainak már nem is tudom hányadik cikket szenteli a narancs, utoljára ezt itt, érthetetlen, hogy miért nem mozdulnak rá egy tegnap óta keringő, pillanatok alatt „híre ment” írásra, ami szintén egy színházi vezetővel szemben fogalmaz meg sokkal súlyosabb vádakat.
  Nem hiszem, hogy nem olvasták. Vagy valamiért mérlegelniük kell…?
 4. 38
  Cyrano
  2017. november 01., szerda 17:18
  OFF
  Azért itt, mert itt vagytok a legtöbben:
  Napok óta gondot okoz a belépés a Narancsra. Minden alkalommal más-más keresőt használok, és sokszor 10-15 percet is igénybe vesz a próbálkozás.
  Ti is tapasztaltátok?
  ON.
 5. 37
  Cyrano
  2017. november 01., szerda 17:16
  rworse: szerintem tévedsz.
  Gyurcihúslé vagy alkesz vagy demens. Keményen téves énképpel.
  De abban igazad van, hogy nem kell rá időt pazarolni.
 6. 36
  rworse
  2017. november 01., szerda 16:43
  A húsgyurica a maga szokott, elmebeteg módján hazudozik. Egyebet se tesz.
 7. 35
  húsleves
  2017. november 01., szerda 16:31
  „Hallgattak, tehát cinkosok.”
  *
  Miben?

  Most is hallgatnak. CSAK azok szólaltak meg (a Schilling-házaspárt leszámítva természetesen), akik valami módon, valamilyen mértékig kiálltak Marton mellett. Olyannyira, hogy még Eszenyi dodonaiságából is az jött le igazából, hogy muszáj-Ítészként szállt szembe Martonnal.

  Ismétlem: csak csótányrésekben lapító kvázi vádlói vannak a főrendezőnek, egyedül Schillingnét tolta ki az ura a nyilvánosság elé, ám ő megbocsátott (s ez már jogilag is negligálja a bűnt!), közölte továbbá: nagyon szívesen találkozna a „zaklatójával”. Majd visszatáncolt (nyilván az Ura parancsára), így az egyetlen viszonylag komolyan vehető vádló „áldozat” is komolytalanná, súlytalanná vált.
  Ezek a tények. És ezért a „cinkos” hallgatás.
 8. 34
  húsleves
  2017. november 01., szerda 16:14
  „jóval cifrább ügy lesz”
  *
  Nem „cifrább” lesz, hanem – ha igaz az állítás – itt már valóban bűncselekményről van szó.

  Nem bűncselekmény, de jókora gazemberség úgy pofázni allergikus kérdésekről, hogy a pofázó ember általános iskolás szinten sem képes fogalmazni; nem tesz különbséget például a „bűn”, a „bűncselekmény”, a „vétség”, az „ízléstelenség”, „faragatlanság”… illetve a „cifraság” között. Gátlástalanul zagyvál. Szánalmasan keveri például a „tárgyalás” és a „vita”, „diskurzus”, „diszkusszió” fogalmait. A „nincs tárgyalás” és az, hogy „nem tárgyalok (valakivel)” (egyebek közt azért, mert arcátlanul süketel az illető plusz pimaszkodik), messze nem ugyanazt jelenti.

  A „puszild meg!” nem bűncselekmény (miként a cikkből értesültünk róla: Kanadában sem, pedig ott aztán szigorúan veszik az ilyesmit), míg az, hogy valaki „az alsóneműjétől megszabadított kiskorú fiúgyereket fenekelt el a férfivécében az ölére fektetve”, bűncselekmény. Túl azon, hogy bűn természetesen (nem minden bűn bűncselekmény).

  ***
  „... nyilván te vagy az, aki ezt megérzésre, olvasmány- és filmélményekre, akármire alapozva, esetleg szagról felismered.”
  *
  Ki más lehetne, ha nem én? Talán te? Láthatóan tájékozatlan, műveletlen vagy (nincsenek olvasmányélményeid s „egyebeid” a témában), egyetlen épkézláb gondolatod nem volt ez idáig, csak hitvány közhelyeket böfögsz ki magadból, azokat is siralmasan silány megfogalmazásban: „szagról felismered” stb.

  Nem azt mondtam, hogy Martont „szagról fölismerem”, hanem arról beszéltem, amit Spiró ír az egyik kultikus filmjében. Gyárfás Miklós hasonlóképpen ábrázolja a „színházi világot”. Csupán hozzátettem: ha Martont Kanadában sem fogták perbe, továbbá ha nincs más vád, csak az, amit az anonim nímandok fölhoztak ellene, akkor a Spiró és Gazdag Gyula által ábrázolt „hülye liba”-szindróma, illetve a Gyárfás, Keleti Márton által körvonalazott „butaság”-effektus vonatkozhat rá is.

  Ha lesznek más információk, akkor majd azokról beszélek.
 9. 33
  rworse
  2017. november 01., szerda 15:47
  Ugyebár a húsgyurica az utóbbi megnyilvánulásai során is csak a maga szokott gonosz, elmebeteg módján hazudozik. Ennyike. Ennyit érdemel.
 10. 32
  Valakicske
  2017. november 01., szerda 15:45
  Itt lenne az ideje annak, hogy akik NEM sznobériából járnak a Vígszínházba, azok valamiféle bojkotton gondolkodjanak.
  Kizárt, hogy erről a színház vezetősége és tagjai nem tudtak.
  Hallgattak, tehát cinkosok.
  Senki nem akarja lemosni magáról a bélyeget?
  Milyen művészeti közösség az ilyen????

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...