Menesztették a brit Konzervatív Párt elnökét

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 29.

Bűn

Nadhim Zahawinak volt egy komolyabb adóelkerülési ügye, amit eltitkolt, a miniszterelnök szerint ez nem fér bele a miniszteri magatartási normákba. 

Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.

Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Sir Laurie Magnus – a miniszteri magatartási normák és a kormánytisztviselők érdekeltségeit szabályozó előírások betartását felügyelő testület vezetője – vasárnap előterjesztett jelentésében megállapította: Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré.

Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte. A vizsgálat szerint Zahawi a következő két miniszterelnököt, Liz Trusst és Rishi Sunakot sem tájékoztatta az ügyről.  Az adóvita jóval korábbra nyúlik vissza.

Nadhim Zahawi a 2000-ben létrehozott, mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint azonban az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, amely a szülei érdekeltsége volt.

A sajtóbeszámolók nyomán Zahawi elismerte, hogy adójogi szempontból ez "gondatlanság" volt, de azt tagadta, hogy adóelkerülési célból választotta volna ezt a befektetési konstrukciót.

Az adóhivatal azonban megbírságolta a politikust, és bár a pénzbüntetés összege nem derült ki, egyöntetű sajtóértesülések szerint több millió fontról van szó. A BBC úgy tudja, hogy az utólag befizetett adóhátralék és a bírság együttes összege elérte az ötmillió fontot (2,2 milliárd forint).

Rishi Sunak miniszterelnök a miniszteri magatartási normák súlyos megsértésével indokolta Zahawi felmentését a Konzervatív Párt elnöki tisztségéből.

Sunak ugyanakkor a menesztést bejelentő vasárnapi levelében elismerően szólt Zahawi korábbi tevékenységéről, mindenekelőtt arról a munkáról, amelyet a politikus egészségügyi államtitkárként a koronavírus-járvány elleni nagy-britanniai oltási kampány elindításában és irányításában végzett.

A kormányfőnek küldött válaszában Zahawi nem tért ki közvetlenül a vizsgálat megállapításaira, ugyanakkor kifogásolta a sajtó magatartását, külön kiemelve az egyik lap minapi szalagcímét, amely szerint "szorul már a hurok" az ő nyaka körül.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk