Pegasus-ügy: A gyártó nem tolerálja a magyar kormány visszaéléseit

  • narancs.hu
  • 2021. november 6.

Bűn

Az izraeli cég szankciókat helyezhet kilátásba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kósa Lajos pár napja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága által tartott meghallgatás után azt nyilatkozta újságírói kérdésre, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a Pegasus kémszoftvert.

A kormány részéről Kósa kijelentése volt az első konkrét megnyilvánulás arra vonatkozóan, hogy az állam valóban vásárolt a programból és használta is azt. Mivel a szoftverrel csak olyanokat lehet hivatalosan megfigyelni, akik összefüggésbe hozhatóak terrorizmussal vagy szervezett bűnözéssel kapcsolatban, a 24.hu megkérdezte a gyártót, hogy mit szól azokhoz a hírekhez, melyek szerint a kormány számos újságírót, politikust és diákot figyeltetett meg a programmal, vagyis olyanokat, akikre nem vonatkoznak a fent említett kritériumok.

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását” – írta válaszában az izraeli cég.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk