Súlyos adócsalással vádolják az IKEA-t

  • narancs.hu
  • 2017. december 18.

Bűn

Az Európai Bizottság (EB) vizsgálatot indított a svéd bútorgyártó ellen.

Előzetes vizsgálatok alapján az EB úgy véli, hogy a svéd óriáscég trükközhetett annak érdekében, hogy csökkentse a más országokban keletkezett adóterheket – írja az MTI. Az EB hétfőn jelentette be, hogy további vizsgálatokat indítanak, egészen pontosan az IKEA-csoporthoz tartozó Inter IKEA nevű leányvállalat könyvelése miatt. Az eddigi információk szerint egy 2006-ban és egy 2011-ben kiadott holland adóhatározat is lehetővé tette az Inter IKEA számára, hogy Hollandiában a cég lényegesen kevesebb adót fizessen. Az EB közlése szerint az adóhatározatok tisztességtelen előnyt biztosítottak az IKEA számára más vállalatokkal szemben, ez pedig uniós állami támogatási szabályokat sértett.

Az Európai Parlament idén közzétett zöldpárti jelentése szerint az IKEA 2009 és 2014 között mintegy 1 milliárd euró (310 milliárd forint) uniós adó befizetését kerülte el. Az 1943 óta magántulajdonban lévő IKEA-csoportnak meglehetősen összetett a vállalati struktúrája, és a különböző országokban működő alapítványai lehetővé teszik számára, hogy elkerülje a svédországi magas adókat – közölte az EP.

A multinacionális vállalatok esetleges adóelkerülésének kivizsgálása céljából hozott uniós jogszabályok segítségével az Európai Bizottság az idén többek között eljárást indított az Apple, az Amazon és a McDonald’s ellen is.

Figyelmébe ajánljuk