Szexuális bűnözés a katolikus egyházban

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 8.

Bűn

A szálak közvetlenül a Vatikánig vezetnek; belső ellenzéke máris lemondásra szólította fel Ferenc pápát.

Részletes cikket olvashatnak az e heti Magyar Narancsban a katolikus egyházat érintő szexuális ügyekkel kapcsolatban, amelyből néhány részletet közlünk. A teljes cikket keresse aktuális lapszámunkban.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Orbán Viktor az elmúlt napokat Kirgizisztánban töltötte, ahol is megtekintette a Nomád Világjátékok ünnepélyes megnyitóját (így a nomádnak beöltözött magyar küldöttség bevonulását is, később ő maga is beállt közéjük), és remélhetőleg jól szórakozott a férfipróbáló sporteseményeken (lovaglás, íjászat, levágott kecskefejjel focizás lóhátról).

Pennsylvania főállamügyésze, Josh Shapiro augusztus 14-én közzétett jelentésében hajmeresztő esetek sokaságáról számol be. A 900 oldalas jelentés az elmúlt hetven évben történt zaklatási ügyeket vizsgálta, több ezer oldalnyi titkos egyházi dokumentum, írott vagy szóbeli püspöki beszámolók, illetve áldozati vallomások alapján. A két évig tartó vizsgálati munka hat egyházmegyében háromszáz zaklató pap, s több mint ezer, nagyrészt gyermekkorú áldozat ügyét tárta fel.

Nem kell a vatikáni diplomácia szakértőjének lenni ahhoz, hogy lássuk, a zaklatási ügyeket nem lehet egy-egy pápa „sarának” felfogni; a Szentszék öröklésével együtt öröklődtek az eltussolt bűnök, eltitkolt botrányok is. Hogy Ferenc konzervatív ellenzéke igyekszik az ő érintettségét kihangsúlyozni, az egy meglehetősen piszkos hatalmi játszma része.

XVI. Benedek családilag is érintett volt az egyik legcsúnyább ügyben: egy 2010-ben kirobbant botrányt követő független vizsgálat megállapította, hogy a regensburgi katolikus gyermekkórus és kórusiskola diákjai szisztematikus abúzusnak voltak kitéve 1945 és 1995 között, amikor 547 kiskorút bántalmazott bizonyíthatóan 49 egyházi kötelékben dolgozó elkövető. A legsúlyosabb ügyek a 60-as évekből kerültek elő – a regensburgi gyermekkórus vezetője 1964-től 1994-ig Georg Ratzinger volt, a későbbi pápa testvére.

Figyelmébe ajánljuk