Több mint 85 millió forint bírságot kapott az Orangeways
Orange_Berkhof_SB3000.jpg

Több mint 85 millió forint bírságot kapott az Orangeways

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. március 14.

Bűn

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Orangewaysre.

Az Orangeways név alatt ugyanis az utóbbi időben több társaság is végzett személyszállítási tevékenységet: a Pivot-Consulting Kft., a West Block Zrt., az Orangeways Hungária Kft. és a Rá-Ba Projektmenedzsment Zrt. Pontosabban nem is végzett, mert a buszok nem indultak el, a cégek engedélyét rég visszavonták, jegyeket mégis árultak a járatokra.

2016 őszén a Magyar Narancs részletesen feltárta a csalássorozatot, és azt, hogy a céghálón keresztül a tulajdonosok hogyan vettek ki majdnem ötmilliárd forintot a cégből, melyet már üldöztek a hatóságok.

„Szerintem már ne vegyél jegyet” – Orangeways: milliárdos csalássorozat

Az egykor nagy reményekkel indult és népszerű Orangeways mára jókora pénznyelővé vált. Buszok csak hébe-hóba indulnak, a többnyire fiktív járatokra valódi pénzért árulja a jegyeket a fuvarozási engedéllyel már nem rendelkező tulajdonosi kör. A bedőlő cégek helyére rendre újak kerülnek, és nagyon úgy tűnik, a hatóságok tehetetlenek.

A GVH mai közleménye szerint szerint a vállalkozások hatósági engedélyek hiányában jogsértően keltették a fogyasztókban azt a benyomást, hogy az Orangeways márkanév alatt menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytatnak és rendelkeznek az ehhez szükséges engedélyekkel. Emellett a vállalkozások nem adtak megfelelő tájékoztatást egyéb lényeges, jogszabályban is előírt adatokról honlapjukon. A GVH szerint a vállalkozások elsősorban a – weboldalukon értékesített – jegybevételeire alapoztak. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott, és a vállalkozások éppen jogsértésükkel jegyértékesítési bevételre tettek szert.

A hivatal közölte: amennyiben az eljárás alá vont vállalatok nem felelnek meg a tiltásnak, és folytatják a jogsértő magatartást, akkor a honlap tárhelyszolgáltatóját kötelezik majd az eredeti határozat végrehajtására.
Kitértek arra is, hogy a GVH tavaly decemberben ideiglenesen megtiltotta a honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte az Orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.

Figyelmébe ajánljuk