Vissza kell fizetni azokat a támogatásokat, amikhez Homolya államtitkárnak köze lehetett
DKRCS20171215010.jpg
Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülője második szakaszának avatásán 2017. december 15-én. A 4,6 kilométer hosszú, kétszer két sávos út 13,8 milliárd forint költségvetési forrásból valósult meg.

Vissza kell fizetni azokat a támogatásokat, amikhez Homolya államtitkárnak köze lehetett

  • narancs.hu
  • 2018. február 14.

Bűn

A fideszes államtitkár szerint „bagatell ügyekről” van szó. A büntetés több milliárd.

Összeférhetetlenség miatt nyomozott az OLAF Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár ügyében. A 24.hu azt írja, hogy összesen 8 ügyben nyomozott az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, és ebből kettőnél a teljes támogatási összeg visszafizetését javasolták. A vizsgált időszakban (2010. június és 2012. május között) Homolya a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese volt, és egyes közbeszerzéseknél mindkét oldalon érintett lehetett, azaz egy-egy projektnél részt vehetett az előkészítésben és a végrehajtásban is, írja a lap. Homolya közbeszerzési tanácsadó cégekben dolgozott, és így részt vett több uniós projekt előkészítésében. E beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor Homolya az NFÜ elnökhelyettese lett. Az NFÜ vezető munkatársaként pedig hozzá tartozott az uniós támogatású program irányító hatósága és a közbeszerzés ellenőrzése is. Homolya így a döntéshozást és az ellenőrzést befolyásolhatta.

A 24.hu úgy tudja, hogy az OLAF mind a 8 vizsgált esetben feltárt valamilyen összeférhetetlenséget Homolyával kapcsolatban, de hat közbeszerzésnél Brüsszelben elfogadták a magyar ellenérveket, és a pénzt csak két beruházásnál kell visszafizetni. Az egyik a  székesfehérvári Szent István Múzeum 651 milliós támogatása, a másik az abádszalóki önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásának uniós támogatása. A két beruházásnál összesen 3,3 milliárd volt az uniós támogatás, az OLAF most ezt követeli vissza.

A nyolc évig tartó nyomozás után Homolya minderről annyit mondott a Hír Tv-nek, hogy  „ezek nagyon bagatell ügyek”. A kérdés csak az, hogy mihez képest?

Figyelmébe ajánljuk