„Rendezők, megbuktatok! Színházvezetők, megbuktatok! Tudjuk, hogy kik vagytok!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alicia Vikander is csatlakozott.

A hétvégén több száz svéd színésznő írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arról írnak, hogy a svéd iparág nem védi meg őket a szexuális bántalmazástól, és hasznot húz ismert bántalmazók munkájából. A kezdeményezéshez az Oscar-díjas Alicia Vikander is csatlakozott. A levelet pedig a Svenska Dagbladet svéd napilap közölte.

„Rendezők, megbuktatok. Producerek, megbuktatok. Produkciós cégek, megbuktatok. Színházvezetők, megbuktatok. Politikusok, megbuktatok. A ti felelősségetek, hogy biztosítsátok: senkit se érhessen szexuális zaklatás a munkahelyén” – idéz az MTI a levélből.

Az aláírók zéró toleranciát hirdettek a szexuális visszaélések és erőszak ellen, valamint azt követelik, hogy a filmvállalatok és színházak, könyvkiadók és a svéd televíziós csatornák ne védjék, ne alkalmazzák a szexuális ragadozókat, és ne tegyenek szert haszonra a munkáikból.

„Többé nem hallgatunk. Nyilvánosságra hozzuk a felelősöket, és ha szükséges, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk. Azé lesz a szégyen, aki elköveti – a ragadozóké, és akik védik őket. Tudjuk, kik vagytok” – így zárul a levél, amihez szexuális zaklatásokról szóló beszámolókat is csatoltak, de azt már név nélkül.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 42
  rworse
  2017. november 13., hétfő 15:37
  A húsgyurica meg csak nyelvi faszistáskodik. Ez a fassziója. Fasszióból csinálja.
 2. 41
  rworse
  2017. november 13., hétfő 15:34
  A Pendragonnak elmondom, hogy az ő esetében azt jelenti a nyelvi fasisztáskodás, hogy a veszett fejsze nyele köré akarja kötni a mondatokat vesszővegnyalábként. Majd, ha tizenegyezer vesszőveget kötött oda, ő lehet a sztahanovista Seherezádé.

  Milyen jó, hogy megint ilyen szorosan a cikk témáról esik a szó a cikk alatt.
 3. 40
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 15:28
  A fasizmus egyik fő ismérve az erőszak, nyilván ebben az értelemben nevezik a dr. K. H. G. típusú embereket a „német őr” típusú nyivászta lelkek fasisztáknak, majd – paradox módon – igyekeznek „lelőni” őket. Nem egyszer sikerrel. Egy elvhű moderátor kell hozzá.

  Mindazonáltal föl nem foghatom, miért érzik ezek a szerencsétlenek megerőszakolva, terrorizálva magukat. Tehát helyesebb volna a „nyelvtan-náci”, a „nyelvi fasiszta” helyett „nyelvi terroristát” mondani, ám akkor sem értem, mennyiben terror az, hogy valaki a fórumon egy ISMERETLEN személy (vagyis nick) szövegét véleményezve nyelvtani kritikát fogalmaz meg.
  Odáig üdvös a liberalizmus, hogy a „liberális” mondhatja a másikra: „náci barom”, ám azt már nem tolerálja a „liberális”, ha az illető szóvá teszi: a lingvisztikai „szőrszálhasogatáshoz” a nácizmusnak semmi köze. Esetleg a fasizmusnak.
  Mondhatsz ilyet? Nem mondhatsz, mert rögtön jönnek Sánta Ferenccel. Ráadásul sántikálva, s ha ajánlasz nékik valami szellemi mankót (már hogy ne vágódjanak hasra újra és újra), agyvérzést kapnak tőle, és visongva rohannak a moderátorhoz: itt „fasisztáskodnak”, „trollkodnak”.

  Nőci barom legyek életem végéig, ha értem, mi ebben a liberalizmus! Hungaroliberalizmus, az lehet. Magyar ugari szabadelvűség. Igen ám, csakhogy ez valójában NEM liberalizmus.
  Nem tudnak fogalmazni, vitaképtelenek, s ha szól valaki érte, a „liberálisok” nyüszítenek, háborognak, végül „paprikavörösek lesznek, és lelövik dr. K. H. G.-t”.

  Szerény tapasztalatom szerint ez a gyakorlat.
 4. 39
  rworse
  2017. november 13., hétfő 15:25
  jelent
 5. 38
  rworse
  2017. november 13., hétfő 15:24
  Pedig tényleg annyira érdekel, mit jelet! Kérem szépen, mondja meg valaki! Tényleg konstruktíve kérdezem, annyira érdekel! Olyan konstruktív és érdeklődő vagyok, kérem árulja el valaki! Léccilécciléccilécci! Mondjátok meg, lécci, mit jelent! Én tényleg nem tudom, és csak okosodni akarok, nem froclizásból kérdezem, tényleg kíváncsi vagyok! De igazán!
 6. 37
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 15:24
  Yoyo. Te hoztad fel példaként a páváskodik igét. Rossz példa, mert azon nincs mit megmagyarázni. A "nyelvileg fasisztáskodik" azonban nem ilyen. Elmondod, mit jelent?
 7. 36
  yoyo
  2017. november 13., hétfő 15:20
  pendragon, a mostani példád messze nem volt olyan szellemes és álnaív, mint a fasisztáskodós.
 8. 35
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 15:11
  Yoyo. Nem, nem, nem. Aki páváskodik, az illegeti magát, mint egy páva. De mit csinál az, aki "nyelvileg fasisztáskodik"? Tényleg érdekel.
 9. 34
  yoyo
  2017. november 13., hétfő 15:07
  természetesen csak ennyi:

  pendragon, hihetetlen...

  Végre valaki, aki tökéletesen tisztában van a fasizmus ismérveivel! És nem keveri a nácizmussal!

  Tehát aki fasisztáskodik, az korporációkra osztja a nyelvet! Ez jó! Szellemes! Katonai jelleget ad és terjeszkedik!

  Egy kérdés, honnan ered a fasizmus elnevezés?
  (Szorgalmi feladat: a írj humoros példákat a páváskodik szóra is!)
 10. 33
  rworse
  2017. november 13., hétfő 15:07
  A Pendragon megint hülyének tetteti magát, úgy látszik, ennek a nicknek ez lesz a fő patentje.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...