Diplomáciai jegyzet

Búcsú Goodfriendtől – Senki nem hiszi el a családi okokat

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még az is lehet, hogy Goodfriendet tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Karácsony előtt pár nappal, egy budapesti virágüzletben néhányan arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi tört, de jól érhető magyarsággal kér egy virágcsokrot, s amikor ki akarja fizetni, a virágkötő hölgy a következőt mondja neki: „Uram, én tartozom önnek köszönettel azért, mert segíteni próbál a hazámon.”

A férfit André Goodfriendnek hívták.

false

 

Fotó: MTI

Mindez egy másik történetet idézett fel bennem. García Márquez közvetlenül az 1956-os forradalom után Magyarországon járt. Kószált a fővárosban, s amikor megpróbált szóba elegyedni egy rozoga villamos kalauzával, az elővett egy papírt, felírt rá két szót, Save Hungary, s átadta a megrendült fiatal írónak.

Az amerikai ügyvivő virágcsokros történetét egy közeli barátomtól hallottam, aki szemtanúja volt az esetnek, tehát nincs okom kételkedni valóságtartalmában, mindazonáltal az eset olyan kerek és olyan frappánsan, sőt olyan megrendítően fejezi ki a mai magyarországi helyzetet, hogy azonnal a folklór részévé vált. És már örökké az is marad, épp úgy, ahogy azok a történetek, melyeknek kortárs szemtanúi lehettünk negyed évszázaddal ezelőtt, s amelyeknek főhőse szintén egy nagyszerű amerikai diplomata volt, Mark Palmer nagykövet.

Nem csoda, hogy André Goodfriend visszahívása nem csak mellbe vágott, de mérhetetlenül el is szomorított sok ezer embert.

Új arc kell

Akár még az is lehet, hogy Goodfriendet – amint az a hivatalos közlésben szerepelt – tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Én is azt mondom: ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Pedig számtalan racionális ok szól a visszahívás mellet, belátom. Mindenekelőtt az, hogy Colleen Bell személyében most már van egy tényleges magyarországi nagykövete az Egyesült Államoknak. Ha Goodfriend marad, az előtörténetek miatt a demokrácia elkötelezett híveinek továbbra is ő marad hazája nem „tényleges”, hanem „igazi” nagykövete. Ez pedig – lássuk be – a diplomáciai ügymenet és hatékonyság szempontjából a legcsekélyebb mértékben sem szerencsés.

Minthogy a magyar–amerikai kapcsolatok felmelegedésében legfeljebb az illúziók rabjai hihetnek, hisz a kleptokrata kormányelit ma ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta, s Orbán oroszokkal ellejtett pávatánca is legfeljebb annak szól, hogy szimbolikus gesztusokkal ellensúlyozza a Putyin-látogatás hosszú távú gázüzletekben és a Paks 2-ben realizálódó végzetes következményeit, s így további szankciók remélhetők a magyar kormánnyal szemben. Ezekhez pedig új arc kell, mert hogy az nemcsak az amerikai politika folytonosságát erősíti meg, hanem annak eltökéltségét is.

Ugyanakkor persze megeshet, hogy Goodfriend személye mégis egy taktikai lépéskényszernek esett áldozatul, mely épp úgy lehet Washington részéről egy józanító gesztus Orbán felé, miként a magyar belpolitikai realitások átértékelése, az ellenzék rovására.

Lemondtak

Elméletileg elképzelhető például, hogy valamilyen megállapodás jött létre amerikai–magyar kormányszinten, melynek lényege, hogy Orbán ígéretet tett: feladja eddigi politikáját. Ám nem hiszem, hogy ezt valaki is komolyan gondolhatja Washingtonban.

De az is megeshet, hogy – az új magyarországi közvélemény-kutatások fényében – Washingtonban felmérték, a Jobbik annyira megerősödött, hogy kizárólag ez a párt lehet a Fidesz váltópártja. És az előretörése olyan elementáris, hogy nemcsak Fidesz-kihívó már, hanem a következő nyertes. Nos, ha ez így van, akkor Amerikának inkább érdeke Orbán mellé állni. Ő egyelőre csak üzletelni akar az oroszokkal, és (talán/egyelőre) nem kivinni az országot az unióból és a NATO-ból, cserébe azért, hogy totális hatalmát meghagyják a magyar határokon belül. Míg a Jobbik minden tekintetben a guruló rubelektől és a moszkovita ideológiai klímától függ.

Ha ez így van, akkor természetesen nem csak André Goodfriendtől kell búcsút vennünk, hisz ez nem kevesebbet jelent, minthogy Amerikában – ha átmenetileg is, de – lemondtak a magyarországi demokratikus kibontakozásról; azt 2018 után sem tekintik lehetségesnek.

(A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője.)

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 31
  Cyrano
  2015. február 16., hétfő 12:18
  Az a baj nyuszifül, hogy soxor küzd szövegértési gondokkal.
  A másik baj, hogy a teljes elképzelés persze itt nem kifejthető. (Mondjuk a szegénységgel kapcsolatos politikában a svéd modellt tartanám követendőnek. Ahol keményen ellenőrzik, mire költik a segélyt, ki hogyan bánik a rábízott javakkal.)
  Szó nincs kommunizmusról, önvédelemről annál inkább. Megint a teljesség igénye nélkül: terjednek olyan betegségek, amik komolyan köthetők a szegénységhez, élősködők, rágcsálók megjelenése a lakóterületeken, újabb fertőzés veszélyt jelentve, nőni fog a megélhetési bűnözés, ennek ellenszenvedői nem a gazdagok, hanem a szintén szegény és védtelenek lesznek (ez már most is látszik). Én úgy nőttem fel, hogy nem láttam bolhát. Minap a villamoson begyűjtöttem. Úgy nőttem fel, hogy nem volt patkány Budapesten, sőt vidéken is kevés... Most a házunk patkányméreg kihelyezésére kényszerült...soroljam még? Nincs semmiféle fóbiám, de az, hogy ezek terjedhetnek igen is engem IS veszélyeztet.

  Ja, hogy pontosan tudják ki az elkövető, de kegyed folyvást kisebbségezik...ez annyira magyarosch.:( És miért nem jelenti föl? Nem kegyed egyedül, hanem minden károsult.
  Ne mondja, hogy megfenyegit magukat. Kérjenek rendőri védelmet, 24 órás jelenlétet.

  Ja, hogy Gyurcsány idején is meneteltek...akkor bármikor megtehetik. Aha.
  Nézzen már utána, hányszor próbálták megakadályozni ezt az akkor kormányzók. (És hányszor utasította el a bíróság.)
  Most viszont még azt a két pofont sem látom, amit Sohanemhazudtam Viktor beígért.
 2. 30
  grrr
  2015. február 16., hétfő 10:31
  "Lakhatás megoldása."

  Eztet mégis hogyan képzeljük el? Alighanem úgy, hogy az állam (van itt pénz dögivel, kérem, nagyon jól állunk) építsen lakásokat ingyé', na persze nemcsak a cigányoknak - lóláb! - hanem a nem cigányoknak is.
  Meg fizessék a rezsit, meg legyen ingyé' villany, ingyé' gáz, ingyé' víz, meg kapjanak létpénzt, meg legyen óvoda, szociális munkás, aktív lakosság, de ne legyen ellenőrzés mert az a személyiségi jogokba való súlyos beletiprás.

  És lőn Kánaán.
  Alighanem föltaláltuk a kommunizmust.
 3. 29
  grrr
  2015. február 16., hétfő 10:24
  Drága Cyranom, arról volt szó, hogy kapok egy hónapot ameddig háborítatlanul táncolhatok az idegein és erre mit kellett megérnem....

  Maguk....!

  "A maga által idehozott példák a rendőrségről szólnak, má' bocs. Mért nem rajuk kérik számon, hogy nem teljesítik a feladatukat? Miért a jobbik menetel az utcán, miért nem a rendőrség járőrözik? Ja, nincs pénz. TEK-re van? És maguk még nem a belügymin seggét akarják szétrúgni, hanem a roma szomszédét. Ja, mer a belügyért védik, a piti tolvaj meg népítélettel felköthető. Aha."

  Na szép!
  Lassan én építem a stadionokat személyesen és én finanszírozom a TEK-et isl

  Csúnya egy lelkivilágom van nekem, de ha a szomszéd lop el tőlem ezt-meg azt akkor én igenis az ő hátsófelét venném kezelésbe és nem a belügyminiszer popóját rugdosnám meg ebből az alkalomból.
  A tolvaj nem piti. Ha látná azt a háromemeletes zöld-sárga tornyocskákkal díszített Szijjártó-stílusban rittyentet építményt akkor nem nevezné pitinek a bennük tanyázó kisebbséget. Amely kisebbség szanzsén rúgta ki az asztalost a fizetség fejében, azon jó hír kíséretében, hogy ez alkalommal még nem verik meg.

  Egyébként én is azt kérdezem: miért a Jobbik menetel az utcán miért nem a rendőrség? Mert már akkor is ez volt a helyzet amikor bizonyos Gyurcsány volt a miniszterelnök.
 4. 28
  Cyrano
  2015. február 16., hétfő 09:55
  Igen, van elképzelésem.
  Elsősorban is képzés. Általános iskolában felzárkóztató képzés, de nem úgy, hogy kiszakítom a teljes közegből. (Ehhez persze olyan pedagógusok is kellenének - az ő képzésüket is meg kellene oldani.) Az egész oktatásban reform kellene, mert a kiscsoportos, együttműködésre épülő oktatás messze hatásosabb, mint a most preferált "poroszos".
  Sok roma rendőr - párban járőrözéssel (mint pl. az US-ban.)
  Szegénypolitika. Régen elfeledett tudások felélesztése. És ez nemcsak a romákra vonatkoztatva. Aki éhen akar halni, előbb-utóbb inkább bűncselekményt követ el.
  Lakhatás megoldása. Megint mondom, nemcsak romáknál. Minap láttam egy faházat, ami 650 ezerből megvalósítható. Nem akarok demagóg lenni, de számolja má' ki, hány lakást lehetett volna felépíteni a stadionok árából.
  Régi tudások újraélesztése (pl háztartás-vezetés, mezőgazdasági ismeretek, mindenféle kézműipar támogatása. Példának okádék, a vályogvetés ma roppant hasznos lehetne, azt mondják a ződek.)
  A maga által idehozott példák a rendőrségről szólnak, má' bocs. Mért nem rajuk kérik számon, hogy nem teljesítik a feladatukat? Miért a jobbik menetel az utcán, miért nem a rendőrség járőrözik? Ja, nincs pénz. TEK-re van? És maguk még nem a belügymin seggét akarják szétrúgni, hanem a roma szomszédét. Ja, mer a belügyért védik, a piti tolvaj meg népítélettel felköthető. Aha.
 5. 27
  grrr
  2015. február 16., hétfő 08:58
  Na, Cyranom, akkor kényeztessen a megoldás mikéntjével. Mert úgy tűnik van elképzelése, hiszen azt mondja, sok pénz kellene hozzá. Meg aktív állampolgárok.
  Ilyen eszközöket az kíván akinek konkrét megoldási javaslata van.
  Nosza!
 6. 26
  grrr
  2015. február 16., hétfő 08:54
  Az a baj Cyranom, hogy sok szomszédom - és velük együtt én is - elhiszem a Nyugati fény által írottakat.
  A szomszédom leánya egy ízben annyira a hatása alá került a káros nézeteknek, hogy azt képzelte amíg ő a barátnőjénél időzött addig valakik feltörték a kocsiját és elloptak belőle mindent ami hasznos volt amit pedig nem tartottak annak azt azért vitték el, mert csak.
  Az érdi kiserdőben - a rendőrség instrukciója alapján - meg is találtak mindent amit nem lehetett csak úgy széttépni. A helyi rasszista szervek szerint ugyanis a dévaj kisebbségiek ott szoktak eldobálni mindent amit nem tudnak összetépni.
  A másik - ugyancsak a Jobbik által fertőzött szomszédom fészerét éjjel pakolta ki az elnyomottak éjszakai munkacsoportja. A szerv figyelmeztette is a lakosokat, ha iccaka motoszkálást hallanak az udvarból hát ki nem menjenek az istenért, mert a felzárkózók sértődésre erősen hajlamosak. A károsultak az értékeiket pedig vásároljál vissza a józsefvárosi piacon.

  És még egy tucatnyi rémtörténet, mind megtörtént, mind igaz. Minden második házba betörtek az elnyomott félénkek.
  Az efféle pszichológiai zavar - a saját kudarc kivetítése a kisebbségre, azzal a hallucinációval együtt, hogy káprázatunk tárgyai elvittek mindent ami mozdítható - hát ez sajnos elég gyakori mifelénk, Érden.

  Majd kezeltetni fogjuk magunkat, Cyranom.
 7. 25
  Cyrano
  2015. február 16., hétfő 08:50
  A nyugatifény jó blog, érdemes rá figyelni. De valahogy ön sem érti.:( Ugyanis a cikk nem azt mondja, hogy a jobbik - vagy annak "megoldása" - a megoldás. A megoldást keresni kell. És nem elvi szinten. A megoldáshoz kiskegyed (meg sok-sok tenni nem akaró, csak a csodát váró álompolgár) is kellene. Nomeg pénz, pénz, pénz. És nem úgy elköltve, mint eddig. Főleg nem úgy, ahogy Farkas Flóriánék.
 8. 24
  Cyrano
  2015. február 16., hétfő 08:31
  Ez a baj, grrr, hogy maga még el is hiszi ezt az ostoba RETORIKÁT. Miközben a jobbik ugyanolyan szegényellenes, mint a fidesz. Tesznek ők a maga tényleges problémájára (mert arra más a megoldás), de tudják: ellenségképet felmutatni mindig hatásos volt a történelem során. Egyrészt: innentől nekem nincs felelősségem, mert csak a feketebárány/zsidó/cigány/idegen/stb tehet a bajaimról (hány nagy alkotás került elő a fiókokból miután az átkos összeomlott? - pedig hány embertől hallottam!), másrészt a nép, amíg a zellenséggel foglalkozik, nem agyal azon, hogy honnan is jön a párt támogatása...amiről már atz Economist is cikkezget, no de azt viszonylag kevesen olvassák.
 9. 23
  grrr
  2015. február 16., hétfő 08:26
  http://nyugatifeny.blog.hu/2015/02/14/eleg_volt_a_problemak_elhazudasabol_kulonben_jon_a_jobbik


  Elég volt a problémák elhazudásából, különben jön a Jobbik!

  A mezőkövesdi, mátészalkai, olaszliszkai nyugdíjasnak nem az a gondja, hogy melyik szereposztásban nézze meg a legújabb musicalt, hanem hogy az öregezők ne őt szemeljék ki következő áldozatnak nyugdíjosztás után.

  Történelmi csúcson a Jobbik: immár 1,3 millió honfitársunk adná szavazatát a radikáljobbos pártra. Eközben a Fidesz kereken egymillió ember szimpátiáját veszítette el és 1,7 milliós táborral rendelkezik. Egészen szorossá vált a verseny a jobboldalon: alig 400 ezres a Fidesz előnye, több társadalmi csoportban (szakmunkások, 30 év alattiak) pedig már egyenesen a Jobbik a legnépszerűbb párt.

  Az ismert megmondóemberek képességeikhez és indulataikhoz mérten „elemezték” az adatokat: a marxista-exhibicionista TGM szokás szerint fasisztázott egy jóízűt, mások a Facebookon jelentették be sokadik haladéktalan disszidálásukat az országból. Pedig nincs itt semmi csoda: ami történik, természetes következménye annak a szűk látókörű, hazug struccpolitikának, amit az elmúlt negyedszázadban folytattak választott vezetőink. A történelmi bűnt bizony történelmi bűnhődés követi.

  Ahogy az Ipsos „drámai” számaiban, úgy a tipikus reakciókban is benne van minden arról, ami gyomorbajos, élhetetlen országgá tesz minket. A szétszakadt társadalom párhuzamos valóságai, a totális empátiahiány, az egymás érveinek meghallgatásától és megértésétől való rémült félelem.

  Vidék és főváros kölcsönösen nem érti egymás értékrendjét, habitusát, problémáit. A mezőkövesdi, mátészalkai, olaszliszkai nyugdíjasnak nem az a gondja, hogy melyik szereposztásban nézze meg a legújabb musicalt vagy kivel trécselje át a délelőttöt a Gerbaud-ban, hanem hogy az öregezők ne őt szemeljék ki következő áldozatnak nyugdíjosztás után.

  Salgótarjánban nem hallatszik a Szent István körúti kávéházak kanálcsörgése, Újlipótváros pedig szándékosan nem akarja meghallani Szabolcs, Borsod, Nógrád, Heves megye égbekiáltó panaszait. Aztán kipirult fejjel megy az értetlen hápogás, amikor a 33 ezres Ózd azt mondja: torkig van azzal, hogy fényes nappal rettegni kell az utcán és a szavazatával megbünteti a komplett politikai osztályt.

  Az eddigi politika totális kudarcot vallott: lustaságból, gyávaságból a szőnyeg alá söprűzte a problémákat, de már tarthatatlan a helyzet, mert naponta botladozunk a halmokban.

  Egy társadalomra érzékeny baloldalnak már régóta az lenne a kötelessége, hogy a Jobbik által felvetett, sokszor nagyon is létező gondokra kínáljon egy tisztességesebb, humánusabb megoldást. Ehelyett mit csinálnak a mai napig? Elhazudják a többmillió ember mindennapos tapasztalatát jelentő problémák létezését!

  Vegyük észre: a baloldali értelmiség teljes öndefiníciója hazugság. Szolidaritás? Milyen szolidaritásról beszél az, aki az elmúlt 25 évben soha nem az áldozatokkal, hanem mindig az elkövetőkkel volt szolidáris? Aki mindig az elkövetők bűnét akarta megmagyarázni, bagatellizálni, elmaszatolni, miközben egyszer nem vállalt közösséggel a kirabolt, brutálisan bántalmazott állampolgárokkal, meg a tízezer forintjuk miatt meggyilkoltak hozzátartozóival.

  Drága jó filozófusok, szociológusok és a nekik megfelelni óhajtó baloldali politikusok! A vidéken élő emberek folyamatosan elmondják, kik és hogyan teszik pokollá az életüket. Elmondják az RTL Klub riporterének, elmondják a cikkeitek alatt a kommentekben és elmondják a rendőrségi jegyzőkönyvekben. De nektek eddig kényelmesebb volt elhazudni a dolgot, és a szerencsétlen kis vagyonkájukat féltő nyugdíjasokat meg a hatéves kisfiukat rettegve iskolába küldő szülőket rasszistázni, intoleránsozni, leprázni.

  Ennek és semmi másnak köszönhető a Jobbik 1,3 millió szavazója. Az úgynevezett valóság minden nap pofon vágja az életidegen elveiteket, de ti tovább fújjátok a mantrát, jórészt saját magatoknak.

  A lecke adott, most a demokratikus politikán a sor: vagy továbbra is a mindennemű felhatalmazás és felelősség nélküli szobafilozófusoknak akar megfelelni (nekik úgysem fog soha), vagy végre komolyan veszi a választók vészjelzését és sürgősen elkezd valódi megoldásokat keresni a valódi problémákra.


 10. 22
  grrr
  2015. február 16., hétfő 08:18
  Senki sem állítja, hogy a Jobbik nem hülye. De akármennyi baromságot hordanak is össze, ők az egyetlen társaság amely egy bűntény elkövetése kapcsán nem a bűnelkövetőt ajnározzák, hanem az áldozat pártján vannak.
  Emiatt népszerűek, nem az általuk összehordott baromságok miatt, az csak ront a helyzetükön.
  És ha valaki rettegve fekszik le és rettegve létezik napközben, mert bármikor ráronthatnak a szegény, félénk elnyomottak az ilyen apróságra mint ideológiai zagyvaságok nem ad.
  .

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Ara-Kovács Attila

„A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.” – E. Burke

Ara-Kovács Attila
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk