Diplomáciai jegyzet

Búcsú Goodfriendtől – Senki nem hiszi el a családi okokat

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még az is lehet, hogy Goodfriendet tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Karácsony előtt pár nappal, egy budapesti virágüzletben néhányan arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi tört, de jól érhető magyarsággal kér egy virágcsokrot, s amikor ki akarja fizetni, a virágkötő hölgy a következőt mondja neki: „Uram, én tartozom önnek köszönettel azért, mert segíteni próbál a hazámon.”

A férfit André Goodfriendnek hívták.

false

 

Fotó: MTI

Mindez egy másik történetet idézett fel bennem. García Márquez közvetlenül az 1956-os forradalom után Magyarországon járt. Kószált a fővárosban, s amikor megpróbált szóba elegyedni egy rozoga villamos kalauzával, az elővett egy papírt, felírt rá két szót, Save Hungary, s átadta a megrendült fiatal írónak.

Az amerikai ügyvivő virágcsokros történetét egy közeli barátomtól hallottam, aki szemtanúja volt az esetnek, tehát nincs okom kételkedni valóságtartalmában, mindazonáltal az eset olyan kerek és olyan frappánsan, sőt olyan megrendítően fejezi ki a mai magyarországi helyzetet, hogy azonnal a folklór részévé vált. És már örökké az is marad, épp úgy, ahogy azok a történetek, melyeknek kortárs szemtanúi lehettünk negyed évszázaddal ezelőtt, s amelyeknek főhőse szintén egy nagyszerű amerikai diplomata volt, Mark Palmer nagykövet.

Nem csoda, hogy André Goodfriend visszahívása nem csak mellbe vágott, de mérhetetlenül el is szomorított sok ezer embert.

Új arc kell

Akár még az is lehet, hogy Goodfriendet – amint az a hivatalos közlésben szerepelt – tényleg családi gondok szólították haza, de ezt már soha senki nem fogja elhinni. Az orbánista oldalon azért, mert ott a diplomata távozásában saját diadalukat látják visszaigazolódni; az antiorbánista oldalon pedig az igaz ügy vereségét.

Én is azt mondom: ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Pedig számtalan racionális ok szól a visszahívás mellet, belátom. Mindenekelőtt az, hogy Colleen Bell személyében most már van egy tényleges magyarországi nagykövete az Egyesült Államoknak. Ha Goodfriend marad, az előtörténetek miatt a demokrácia elkötelezett híveinek továbbra is ő marad hazája nem „tényleges”, hanem „igazi” nagykövete. Ez pedig – lássuk be – a diplomáciai ügymenet és hatékonyság szempontjából a legcsekélyebb mértékben sem szerencsés.

Minthogy a magyar–amerikai kapcsolatok felmelegedésében legfeljebb az illúziók rabjai hihetnek, hisz a kleptokrata kormányelit ma ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta, s Orbán oroszokkal ellejtett pávatánca is legfeljebb annak szól, hogy szimbolikus gesztusokkal ellensúlyozza a Putyin-látogatás hosszú távú gázüzletekben és a Paks 2-ben realizálódó végzetes következményeit, s így további szankciók remélhetők a magyar kormánnyal szemben. Ezekhez pedig új arc kell, mert hogy az nemcsak az amerikai politika folytonosságát erősíti meg, hanem annak eltökéltségét is.

Ugyanakkor persze megeshet, hogy Goodfriend személye mégis egy taktikai lépéskényszernek esett áldozatul, mely épp úgy lehet Washington részéről egy józanító gesztus Orbán felé, miként a magyar belpolitikai realitások átértékelése, az ellenzék rovására.

Lemondtak

Elméletileg elképzelhető például, hogy valamilyen megállapodás jött létre amerikai–magyar kormányszinten, melynek lényege, hogy Orbán ígéretet tett: feladja eddigi politikáját. Ám nem hiszem, hogy ezt valaki is komolyan gondolhatja Washingtonban.

De az is megeshet, hogy – az új magyarországi közvélemény-kutatások fényében – Washingtonban felmérték, a Jobbik annyira megerősödött, hogy kizárólag ez a párt lehet a Fidesz váltópártja. És az előretörése olyan elementáris, hogy nemcsak Fidesz-kihívó már, hanem a következő nyertes. Nos, ha ez így van, akkor Amerikának inkább érdeke Orbán mellé állni. Ő egyelőre csak üzletelni akar az oroszokkal, és (talán/egyelőre) nem kivinni az országot az unióból és a NATO-ból, cserébe azért, hogy totális hatalmát meghagyják a magyar határokon belül. Míg a Jobbik minden tekintetben a guruló rubelektől és a moszkovita ideológiai klímától függ.

Ha ez így van, akkor természetesen nem csak André Goodfriendtől kell búcsút vennünk, hisz ez nem kevesebbet jelent, minthogy Amerikában – ha átmenetileg is, de – lemondtak a magyarországi demokratikus kibontakozásról; azt 2018 után sem tekintik lehetségesnek.

(A szerző a DK külpolitikai kabinetvezetője.)

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2015. febr. 15., 08:02
kommentek
41
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  carisson
  2015. február 15., 10:07
  Arthur Miller: Az ügynök halála...
 2. 2
  grrr
  2015. február 15., 10:41
  Nagyon remélem, hogy tényleg nem családi ok!
  Mert ha az akkor csak rossz lehet és én nem akarom, hogy a Goodfriendünkkel rossz dolog történjen, (Elvégre örömteli családi esemény miatt senki sem távozik hamarabb a fogadó országból.)
  Szóval: remélem, hogy hivatalos az ok amit ott egyen meg a fene. Az nem számít.

  „Uram, én tartozom önnek köszönettel azért, mert segíteni próbál a hazámon.”

  Abszolúte csatlakozom a virágárus hölgyhöz! Jó, hogy ilyen emberek is vannak az országban.
 3. 3
  grrr
  2015. február 15., 10:46
  carisson

  Az ügynök remélhetőleg teljesen egészséges, mi vagyunk azok akik az utolsókat rúgjuk.
 4. 4
  Gorbag
  2015. február 15., 10:58
  Úgy látszik a magyar politikai porondon csak az ügynökök tisztességesek. Egy újabb hungarikum.
 5. 5
  grrr
  2015. február 15., 11:08
  Csak egy ügynök van aki tisztességes és tehetséges.
  De nemsokára már nem lesz és mi itt maradunk a hülyeség tengerével.
 6. 6
  Andy Somy
  2015. február 15., 11:35
  Having worked in the past inside the Embassy with numerous Deputy Chiefs of Missions and Acting Chief of Missions, André Goodfriend seems to have done his job admirably well, but so did the others I knew personally.

  It just happpens that Goodfriend was brought into the limelight instead of being the "emienece grise" in the background as their role generally requires of them.

  As diplomacy is the language of smooth talk and an attempt to iron out the bumps along the road of hard political interests, I would sumise that, despite Goodfriend's useful experince here, he is being rotated to another post and a new DCM is to replace him. That's a State Departmental deicision in Washington.

  The reasoning is simple. The role of diplomacy is not to score public points in arguments with governements but to aspire to smoothe the way forward to enable the US to have productive exchanges with the Hungarian Government.

  In light of Orban's non-diplomatic style it was the US's task to 'straighten out' the mess made by the lack of diplomatic protocol used by Hungary.in the instance of Goodfriend having been put into the role of 'bouc-emmissaire', that is, the harbinger of bad news for Hungary.

  He served that role excellently and its time for fresh faces so that new attempts can be made to see if and how further diplomatic means may be found to better the Hungarian-US relations.

  This is my private opinion.
  Andrew Somogyi
 7. 7
  Cheyenne
  2015. február 15., 11:47
  Én izgatottan várom, hogy arakovács egy hozzá méltó veretes tanulmányban elemezze gyurcsány putyinhoz fűződő dialektikus kapcsolatát. Mindezt csak azért várom, mert mindig olyan hiteles arakovács hangja, ha külpolitikáról van szó. legutóbb éppen arról értekezett burkoltan, hogy merkel miért is nem találkozott gyurcsánnyal. talán a putyinhoz fűződő gyurcsányi kapcsolat mélylélektani-külpolitikai elemzése minderre fényt derítene..

  vezércikk-izgalomban várom arakovács, mint a mindig tökös-független mancs, és nem kevésbé tökös dk külpolitikai gurujának eme elemzését!
 8. 8
  hakohen
  2015. február 15., 12:05
  @cheyenne:

  hüje-e vagy? miért lyó, hogy időnként ideszarsz? jó pártkatonához méltóan ha nincsenek érveid a témában, akkor elkezdesz gyurcsányozni?

 9. 9
  hakohen
  2015. február 15., 12:08


  Nagyon érdekes és nekem hiteles a 6. sz. komment: Andy Somy magánvéleménye.

 10. 10
  grrr
  2015. február 15., 13:05
  Kedves Andy Somy nem tudok még ennyire angolul!
  Ha lennél kedves magyarul is.... Előre is kösz!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Ara-Kovács Attila

„A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.” – E. Burke

Ara-Kovács Attila
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk