Populizmus, korrupció, győzelem

  • Ara-Kovács Attila
  • 2014. április 4.

Diplomáciai jegyzet

A múlt vasárnap (március 30-án) lezajlott törökországi helyhatósági választások végeredménye – megegyezően a közvélemény-kutatások előzetes adataival – Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök pártjának (AKP) győzelmét hozta. Minthogy az iszlamista politikus eleve úgy állította be, hogy az ország ezzel az AKP politikájáról is szavaz, ma mindenképpen úgy tekinthet a végeredményre, mint eddigi tevékenységének megerősítésére.

Valójában ugyanakkor valami egészen másról van szó. Erdoğan politikájával nagyon sokan nem értenek egyet, de miként másutt a világban, úgy Törökországban is inkább az ellenzéki alternatíva hiányzik. Az AKP-t kihívó legnagyobb ellenzéki erő, a kemali szekularizmus hagyományát őrző Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanis nem ért el rossz eredményeket, de nyilvánvaló, hogy képtelen volt megszólítani az AKP hagyományos szavazóit, átcsábítva vagy legalábbis semlegesítve őket. És ez a másik nagy ellenzéki pártnak, a Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) sem sikerült.

Mi az, ami az átlag AKP-szavazót olyannyira Erdoğanhoz köti? Sokak szerint az, hogy Törökország valóban Nyugat-képes, kemalista elitje mindig mélyen lenézte a konzervatív, műveletlen, hagyományosan vallásos rétegeket. És remek partner volt ehhez a hadsereg is. Az elit egyetemeken tanulók, több nyelvet beszélők, szabadságukat rendszeresen külföldön töltők úgy éltek s ma is úgy élnek Törökországban, hogy láthatóan ez semmi örömöt nem okoz nekik. Megvetik honfitársaikat, s ebből sohasem csináltak titkot, sőt, inkább kiváltságaik evidenciájaként fogták azt fel. Persze, nem egyedül ők a sikertelenség okai, hanem a kultúrájában és szenvedélyében megosztott török lakosság politikai-társadalmi körülményei és az a tény, hogy – az ellenzéki pártokkal szemben – Erdoğan felismerte ezt a megosztottságot, s amióta hatalmon van, minden erejével mélyíteni is igyekszik azt.

Erdoğan támogatói ugyanakkor készek elnézni az AKP-nak a sosem látott, gátlások és szeméremérzet nélküli korrupciót, mondván, ha már mindenki lop, legalább a „mieinké” legyen minden. A miniszterelnök jócskán kihasználta azt, hogy Törökország megúszta a 2008-as válságot, míg fő „nemzeti” riválisai, Görögország, Ciprus, a nemzetközi segítségek dacára még most sem tudtak magukhoz térni.

De a török gazdaságnak sem felhőtlen a jövője. Daron Acemoğlu, a Massachusetts Institute of Technology török származású közgazdaság-professzora – múlt évben jelent meg magyarul is kollégájával, James Robinsonnal közösen írt könyve, a Miért buknak el nemzetek? – 2014-et a török gazdaság mérföldkövének nevezi, azt jósolván: a fejlett világ képtelen a korábbi mértékben kisegíteni a fejlődő világ államait, így azokra komoly megpróbáltatások várnak. Törökország pedig ott van a legveszélyeztetettebbek között.

Több kommentátor megállapította: a korábbi választások általában csillapították a már létező társadalmi feszültségeket, ám az idei épp a feszültség fokozását fogja magával hozni. Miért? Mert Erdoğan még a mostaninál is inkább mozgósítani akarja elkötelezett híveit. Augusztusban államfőt választanak, jövőre pedig parlamenti választások lesznek. Az AKP-ből kiszivárgó hírek szerint Erdoğan szívesen ülne be egy – kiszélesített jogkörű – elnöki pozícióba, s hogy ehhez a lakosság több mint 50 százalékos támogatását megszerezze, állítólag már meg is kezdte tárgyalásait a kurd ügyek mellett fellépő Béke és Demokrácia Pártjával. Még a törvényen kívüli kommunista Kurd Munkáspárt (PKK) börtönben ülő egykori vezérét, Öcalant is mozgósítani volt képes Erdoğan; amaz a börtönből március 21-én üzente követőinek: hogy a kurdok elérhessék céljaikat, az AKP stabil hatalmon maradására van szükség.

A kurdkérdés Törökországban mindig is nemzeti kérdés volt, a kurdok jelentette kihívásra ráadásul a konzervatív, vallásos körök reagáltak érzékenyebben, vagyis azok, akik ma Erdoğan mögött állnak. Ha a szekuláris erők bocsátkoztak volna bármikor is párbeszédbe a kurdok vezetőivel, nem kerülhették volna el, hogy a nemzet elárulóit lássák bennük. Erdoğannak viszont láthatóan ettől sincs mit tartania.

Most mindenki arra számít, hogy az AKP megújult erővel, a választási eredményekből erőt merítve ront majd rá legfőbb ellenfeleire, a száműzetésben élő prédikátor, Fethullah Gülen követőire, akik – eszmetársakra lelvén az állami adminisztrációban, az ügyészségen, a bíróságokon, sőt a hadseregben is – kellemetlen perceket szereztek a miniszterelnöknek, nyilvánosság elé tárva a párt korrupciós ügyeit. Ez elég motivációt ad majd a konzervatív erőknek, hogy augusztusig kész helyzetet teremtsenek: Erdoğan eggyel feljebb léphet majd a ranglétrán, még inkább eltávolítva országát a nyugati demokráciáktól.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.