Kálmán C. György: Magánvalóság (Takarék)

  • 1998. november 19.

Egotrip

Én egyébként a kurtítás híve vagyok. Takarékoskodjon az ember, ahogy bír. Nem kell nyakra-főre költeni azt a drága pénzt. Folyton az a fényűzés, a polgárok pénzén, hát nem, ennek véget kell vetni.

Én egyébként a kurtítás híve vagyok. Takarékoskodjon az ember, ahogy bír. Nem kell nyakra-főre költeni azt a drága pénzt. Folyton az a fényűzés, a polgárok pénzén, hát nem, ennek véget kell vetni.

Minden lukat betömünk, kiáltják fickósan kormányunk tagjai is, rögvest neki is látnak. És lássuk be, teljesen igazuk van. Mennyi fölösleges földmunka van például a metróval, ahelyett hogy mondjuk a felszínen volna vezetve a (kurtított) nyomvonal, meg lehetne spórolni a turkálást, aztán a világítást, fűtést, mozgólépcsőt. Még tovább is lehetne menni: ha, mondjuk, a drága villamos energia helyett környezetbarát bioenergia szolgálná a főváros lakosságát, például az utasok maguk hajtanák, lábbal, a metrót, mindenki a maga kétkerekű, teljesen csak az ő rendelkezésére álló (a polgár maga ura!) járművével közlekedne a megszabott útvonalon, az lenne az igazán szép. Állítólag a Demszky luxus-kéjkalauzokat is terveztetett a metróba, meg mindenféle megalomániás újságosstandokat, osztályon felüli jegyautomatákat. Még jó, hogy még időben gát lett neki vetve, mit képzel.

Aztán ott a Nemzeti. Pont a Belvárosba, a lehető legdrágább telekre akarták volna tenni, holott minden fillért meg kellene fogni. A Belvárost amúgy is fölösleges fejleszteni, van ott bőven elég dolog, színház múzeum hátán, az ember csak kapkodja a fejét. Hanem például a Városligetre igencsak ráférne egy kis világvárosiasság. Lassan már világosban sem jó arra sétálni, a cukros bácsik állandóan arra panaszkodnak, hogy a pitbullos nehézfiúk zaklatják őket, a markecolók viszont alig férnek meg a bőrfejűekkel, szóval kellene ott egy kis békesség, amit csakis a városligeti Nemzeti Színház hozhat el arra a környékre. Semmi idő alatt lesz a Rottenbiller utca és a Garay tér Budapest szellemi központja, a Felvonulási tér bensőséges sétálóutca. A színház pedig, nagyon helyes, legyen színház. Ami azt jelenti, hogy legyen egy színpad, függöny (olcsó kreppanyagból, turkálóban mindig van), és, na jó, néhány szék a nézőknek. Állítólag a Demszky büfét meg vécét akart volna az Erzsébet téri monstrumba építtetni. Még csak az hiányzik, aztán fél Budapest odajárt volna kajálni meg pisálni. Aki színházba megy, az menjen színházba, vigyen magával vajas kenyeret, ha azt a két órát nem bírja ki, és pisáljon előtte egy jó nagyot. Egyébként gondolkodhatnánk azon is, hogy Soroksár sem áll valami jól városfejlesztésileg, vagy Békásmegyer, a további takarékossági megfontolások égetőleg vetik fel, hogy ott is kellene valami Nemzeti Színház-féle, a polgári közérzet, a jogos lokálpatriotizmus és a bűnözési hullám visszaszorítása érdekében. Természetesen csökkentett költségvetéssel, egy nagyon kis színház néhány milkóból kijön (anyagot feketén kell szerezni, a sittet a sarkon kiborítjuk, egy rétegben meszelünk, még hogy diszperzit!, ugyan már), székeket leselejtezhet valamelyik minisztérium, kész-passz.

Az meg, hogy egyesek négy szintet akarnak az igazságszolgáltatásban, végképp túlzás. Még a három is sok, mit mondjak. Ki a fene ismeri ki magát a szintek között, mert én nem. Az egyszerű polgárnak ehhez semmi köze nincsen. Nyugodtan meg lehet takarítani azt a plusz egy szintet, egy csomó bírói fizetés, bársonyszék, takarítási költség, víz, villany, gáz, csatorna, telefon meg azok a táblák vagy mik. Több kicsike színház kijönne abból Soroksáron vagy Békásmegyeren. Tulajdonképpen az lenne az igazi, ha egy bíróság lenne (nem kell a létezőket megkettőzni, megháromszorozni): fogadna minden csütörtökön öttől hétig, megmondaná, ki a bűnös, mi az ítélet, mehet haza vagy a dutyiba. Teljesen fölösleges túlbonyolítása a dolgoknak.

Márpedig a kormány egyszerűségre törekszik, a szíve is oly egyszerű neki. Például most hihetetlenül jó lett nekünk, hogy az adótábla egyszerűsödött. Ha az ember úgy február vége felé kiszámolta, hogy mennyi adót fizet, akkor ha már addig eljutott, hogy 245. és 279. sorok összege, és aztán az ehhez tartozó számot kellett kikeresni a táblázatból, akkor most ehhez képest azt kell majd csinálnunk, hogy a 245. és 279. sorok összegéhez tartozó számot kell kikeresnünk egy táblázatból, csakhogy az a táblázat sokkal kisebb lesz már, polgári, helytakarékos, papírkímélő. Ezt olyan megnyugtató tudni. Hogy van, aki figyel valamennyiünk zsebére, nem hagyja, hogy csak úgy szórjuk a közpénzt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.