Legát Tibor: Pop

  • 2002. február 28.

Egotrip

z élet országútja / előtted is nyitva áll / az út kezdete a születés / vége a halál / z élet országútján / mindenki elindul / de ki ér célba nem tudjuk / mert minden alakuuuul!!!!! Vídia együttes énekese belelendül, villázni kezd, a tucatnyi tábor a színpad elé rohan, én pedig nem hiszem el, hogy ilyen még létezik. Öt, rockzenésznek öltözött, dagadt disznó áll a színpadon, rojtos bőrökben, sörhasakban.
1983-ban alakultunk a Deep Purple és Black Sabbath volt nagy hatással a Vídiára és a P.Mobil is. Mostanra családos emberek vagyunk dolgozunk és mellette játszuk a keményrock-ot. Szeretnénk, ha budapesten is megismernének minket, lemezt kiadni. Elég sok számunk van és két kazettánk is megjelent KEMÉNY ÚT és az ÖRDÖGI JÁTSZM - VÍDI 2. Haverock adta ki itt. Elég jól ismernek itt és lakodalmakra is megyünk játszani, de ott nem keményzenét játszunk. 1994-ben fel léptünk a Deák Bill Blues Band előtt és elég nagy rajongó táborunk is van. rock örök és elpusztíthatatlan - olvasom a zenekar ismertetőjében, sőt a még a dalszövegeiket is megkaptam.

mikor felkértek, legyek zsűritag a Városi pop ki mit tud? elnevezésű tehetségkutatón - a fődíj egy music center és egy mobiltelefon -, azt gondoltam, ha unatkozni bárhol lehet, miért ne itt? Most viszont már két és fél órája ülök a rozzant mozi első sorában dj Sterbinszky, Benkő László, Szigeti Ferenc és Sípos F. Tamás társaságában, előttünk egy vödör sajtos pogácsa, mögöttünk a családtagokból álló közönség. Néha megveregeti a vállam az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke:

- Fogyasszon. Ne szégyellje!

Eleinte azt hittem, nem fog fájni. Láttam két romát, a Modern Talkingot próbálták utánozni, egy táncdalénekesnőt, aki üvegszálas harisnyában, piros körömcipőben elszavalta Késmárky Marika Egy fiú a házból című dalát, MC Gengsztert, a motyogó reppert, Tiszai Vegyikombinát feliratú baseballsapkában, és tényleg nem fájt. Szeretnivalóak voltak, és esküszöm, nem keltettek szánalmat. Sőt még a Balhorog nevű "alterock" zenekar sem, pedig kiderült, a tagok a helyi MSZP ifjúsági tagozatának lelkes aktivistái. De aztán felbukkant egy negyven év körüli, kefefrizurás, ápolatlan férfi akusztikus gitárral, bordó garbóban, fehér vászonnadrágban. műsorvezető "tanár úr"-ként mutatta be, ő pedig szerényen csak annyit mondott:

- Modern Babilon.

húrok közé csapott, és fölcsendült a dal. Leomlott a két babilon torony / bosszút álltak férfin gyereken és asszonyon / merikában mindenki fél / Hullazsákot sodor a szél / Mindezt otthon látom / benyomom a gombot - enter / S a képernyőn megjelenik / a romos World Trade Center / áááá-áááá / Modern Babilon!

Utána percekig tartott a vastaps. Két kisiskolás virágot vitt a színpadra. Puszi. z első sorban ülve tisztán láttam, hogy a férfinak feláll a fasza.

Van egy srác, aki úgy néz ki, mint a fiatal Mick Ronson, és ha felhagyna azzal a szaros hippiszokással, hogy füvet szív, még a barátom is lehetne. Betépve, olajosan csillogó, vörös szemekkel, a görcsös röhögés miatt meg-megakadva, mégis átszellemülten azt mondta egyszer:

- "vakodj a vidékitől! Minden, ami perverz, belőle fakad. Kisebbségi érzésből, hatalomvágyból, bizonyítási kényszerből. Tudod, az ősparaszt. nyakas, a kussoló, az elfojtó. Ha helyben marad, nincs baj, leél hatvan-hetven évet, meghal, rohadtul meg van sértődve, bár fogalma sincs, miért. De amikor bemozdul! mikor világgá megy! mikor bizonyíthat! Hiszen csontjában az erő, vérében a robot, története pedig a folyamatos képmutatás! viccet nem érti, a nyelve még béna, szemét ruhákat hord, de gyorsan tanul, és ha eljön az idő, lelkiismeret-furdalás nélkül falja fel a puhány tanítókat. És lelkiismeret-furdalás nélkül felejt! Ez a legfontosabb. Szerinted van annál perverzebb dolog, mint amikor a vidéki azt hiszi: pesti?

tévé képernyőjére mutatott, valami hatalmon lévő magyar politikus szónokolt - ráhagytam. lelkemre kötötte, jól jegyezzem meg, aztán hanyatt esett. Hazamentem, és meghallgattam egy Johnny Cash-lemezt (Johnny Cash Is Coming To Town, 1987). Tényleg perverz.

Most viszont a Vídia szorongat.

- Egy balladát játszunk el csak nektek - mondja az énekes, és a rajongók az addigi csápolás helyett úgy kezdenek mozogni, mint a zombik. Igaz, azok nem hordanak maguknál mécsest vagy öngyújtót. Különösen a basszusgitáros élvezi a sikert, sörösüveget lenget, a nyelvét nyújtogatja, amikor pedig eljön a keménykedés ideje, eltapossa a cigijét, terpeszbe áll, és előredobja vállig érő haját.

Egy pillanat alatt történik minden, és a sikoly a legborzalmasabb. haj, mint a kígyó, a húrok közé kúszik, beszorul, megfeszül, Ekkor szakad le a gitár hevedere. hangszer a földre zuhan és nyakból kitépi a basszusgitáros fejét.

z eredményhirdetés elmarad.

Miközben a rendőrt meg a hullaszállítót várjuk a mozi előcsarnokában, hozzám lép egy zöld kardigános, szemüveges nő, és a fülembe súgja:

- Gyere a pénztárba. Leszoplak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.