Mosonyi Aliz: Boltosmesék (Csíkos Bolt)

  • 1997. március 11.

Egotrip

A Csíkos Boltban büszkén sétálgat a boltos: - Tessék, tessék, szép csíkos minden minálunk, nem pöttyös! - Bejön egy ember, azt mondja: - És ha most egy pötty idekerülne, az egésznek vége lenne? - Jaj, jaj! Arra ne is gondoljunk! A pöttyre! Minek mondta, minek mondta! Az egészet elrontotta! Menjen el! - Elmegy az ember, gondolkozik a boltos, mit csináljon? - Tessék, tessék, szép csíkos minden minálunk, nem pöttyös! Legalábbis mostanáig! Legalábbis mostanáig! - már csak ezt lehet mondani, hiába.

A Mosolygó Fűrész Boltja

A Mosolygó Fűrész Boltjában mindenki szépen beszél. - Kedves testvérkéim! - mondja a ketrec. - Ígérjük! - mondják a kicsi kampók. - Jóban, rosszban - mondja a kalapács. - Szívvel, lélekkel! - mondja a kötél. És mosolyog a fűrész.

Szószórók Boltja

A Szószórók Boltjában teli a polc szószórókkal. Van régies meg új, szerelmes meg reklámos, regényes meg levelezős, figyelmeztetős, felszólítós meg baráti, gyöngéd, gyászos, helyesírásos meg nélküli, csak a papírt kell vinni, odatartani, jól megszórják és kész. Ott az írás rajta.

Világkörüli Nadrágok, Kabátok Boltja

A Világkörüli Nadrágok, Kabátok Boltjába bement a Kaszás Halál. - Egy rendes nadrágot, kabátot szeretnék - mondta. - Milyen színűt, milyen szabásút? - kérdezte a boltos. - Mindegy, csak világkörülit - mondta a Kaszás Halál. Adott neki a boltos egy rendes, világkörüli kabátot, nadrágot, fölhúzta a Kaszás Halál, megnézte magát a tükörben. - Eddig jó - mondta -, most még egy cipőt is. Világkörülit. - Cipőnk az nincs - mondta a boltos. - Nem tartunk. - Nem? - kérdezte a Kaszás Halál. - Akkor hogy járjam körül a világot? Mezítláb? Vagy sehogy? Nem veszek semmit - mondta, és lehúzta a világkörüli nadrágot, kabátot.

Figyelmébe ajánljuk