Öt és feles

Egotrip

Utolsó Unicum a Cserepesben

K. Dezső ismerte az utat, nagyon is. Az Árpád hídig metró, onnan 1-es villamos. Amikor E. Kornélhoz ment, leszállt a rendelőintézetnél. Később aztán tovább, E. Kornélhoz, a Bécsi útnál busz, "budai temető. Átszállás előtt mindig megivott egy Unicumot a bádogbódénál, most is. Olvasta: Leginkább a fogyasztó vendégek számára tartunk és szolgálunk ki! (Kiemelések tőlük.) Igen, ez a világvégi bádogbodega kitart a világ végezetéig, ez megnyugvással töltötte el, magába az Unicumot. 360 forint, azért ez mégiscsak sok a világ végén. A fekete tábla is, akárha műsírkőfelirat, kint van időtlen idők óta: VÍZELVONÁSOS TART"SÍTÁSOKAT FEJLESZT' CSOPORT. A csoport többi tagja, Árpi és a koma nyaralnak, E. Kornél a temetőben, hová K. Dezső egy épp aktuális temetésre igyekszik, dehogyis, már tíz perce issza az Unicumot, ennyi pénzért, késésben van, nélkülem úgyse kezdik, mosolyog, mint egy megyekettes bíró tíz perccel a meccs hivatalos kezdése után, akkurátosan átnézve a - hamis - igazolásokat. Feketén játszanak, akár a gyászoló gyülekezet, gondolja K. Dezső, és a buszmegállóba indul.

Talán a sietség, talán az Unicum és a meleg vagy az előbbi kép továbbszínezése miatt (a temetőben feketében az egyik csapat, fehérben a másik, lendületes labdavezetés a sírok között, ki-ki a saját labdájával egykapuzik, a temetőkapura, a kapu zárva, a kapus alszik), K. Dezsőt elragadta a ragacs Unicum s a képzelete, egy éppen induló buszra szállt, ott gondolta tovább a képet: döngenek a labdák a temetőkapun, gól!, nyissák ki!, azt ígérték, hogy FELTÁMADUNK!, amikor a busz a főbejárathoz ért, de nem állt meg, egy jobb kanyar után K. Dezső számára ismeretlen cél felé tartott. Akkor vette észre, hogy sárga buszra szállt, s immár a célt is olvasta: ÜRÖM. Ide nem érvényes a bérletem, volt első gondolata, s nem az, hogy jaj, a temetés. Hogy most mi lesz. A végére még odaérek, a részvétnyilvánításra, az a lényeg. Az őszinte részvét s nem a részvétel a fontos, gondolta még, sajnos, komolyan. Az ürömi kocsmában ivott még egy Unicumot, itt is 360, hívott egy taxit Pestről, ennyi pénzt megér ez a temetés, úgyis el kell költenem mindent. Virágot meg nem kell vennem. És kért egy sört is. Mire megitta, jött a taxi. "budai temető, a taxis pedig részvétet nyilvánított. Már megbocsásson, de közeli rokona, ismerőse az elhunytnak? A taxis beszélgetni akart. Se rokona, se ismerőse, mondta K. Dezső. Én vagyok a halott. Már megint kifogtam egy részeg állatot, gondolta a taxis, és többet nem szólt, gázt adott. Ne siessünk. Most már mindegy, úgyis elkéstem. K. Dezső busásan fizetett, a taxis megnyugodott. K. Dezső pedig bement a főbejárattal szemben a kocsmába, a Cserepesbe. Ott ült az egész rokonság, szülei, a lánya, a lánya anyja, a fia, a fia anyja, barátok, szeretők, ismerősök. Hát te?, kérdezték. Hát én. K. Dezső végignézett a hosszú, egybetolt asztalokon, itt volt mindenki. Vártunk, vártunk, de aztán elkezdtük. Nehogy már megint miattad! Kifizettük előre, megtartottuk. K. Dezső a zöld bádogasztalokat nézte, azért valamivel leteríthették volna. Nélkülem, mondta. Nélküled, és akkor mi van? Ha ott vagy, akkor se vagy ott, nem igaz? Ezen nevettek, K. Dezső is. Nem hiányoztál. És beszélgettek tovább, megemlékezvén K. Dezső nemes tulajdonságairól, fölelevenítve élete egy-egy, olykor vidám, máskor sajnos annál komorabb állomásának csöppet sem szívderítő, sőt inkább -szorító epizódját. Mintha K. Dezső ott se lett volna. Mi van, mire vársz? K. Dezső hallgatta a zsibongó kerthelyiséget. Ne csináld a bonyodalmat, menj vissza szépen. K. Dezső csak maga elé bámult, hányas parcella, kérdezte. Sehanyas. Szóró. Te kérted, nem emlékszel? K. Dezső elindult. Hová mész? Nem arra van a temető! K. Dezső végignézett a hosszú, összetolt, leterítetlen zöld bádogasztalokon, roko-nokon, barátokon, szeretőkön, ismerősökön. Iszok még egy Unicumot, az árát nem kérdezve marokra gyűrt papírpénzekkel fizetett, a pultos döbbenten nézett utána.

Mindjárt zárunk, mordult rá az egyik bizton-sági őr, s a kutya a főbejáratnál. Rögtön jövök, hazudott K. Dezső utolsó szavaival is. Mégis vennem kellett volna virágot, gondolta E. Kornél sírjánál, és indult a szóróparcellához.

A biztonsági őrök keresték, nem találták. Ez nincs sehol, mondta az egyik. Részeg volt, láttam rajta, mondta a másik. Buzi hajléktalan, idejön dögleni, mondta az egyik. Valahol lennie kell, mondta a másik. De nem találták a bozótosban, elvadult sírok, kidobott koszorúk között, a kőfalnál sem. Reggelre előkerül. Ne szóljunk senkinek, mondta az egyik. Ez? Már rég kimászott a kerítésen, mondta a másik, és mindketten a kőfalon túlra néztek, a láthatáron éppen eltűnt a nap, piros esztergomi vonat.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.