Sajó László: Öt és feles

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 6.)

Egotrip

A Felvonulási téren, Önök kérték, proletárnyár. Borfalu a közönséges halódóknak, belépő 1000, háromszáz a pohár. Talpas a talpasoknak.

Borfalu

A Felvonulási téren, Önök kérték, proletárnyár. Borfalu a közönséges halódóknak, belépő 1000, háromszáz a pohár. Talpas a talpasoknak. Kóstolójegy nincs, a nép készpénzzel fizet rá. K. Dezső óvatos, fiát is viszi, legyen, ki vén korára és estére támogassa. Elhatározza, hegyaljai, ma csak tokajit iszik. Tolcsvait. Na jó, egy kis mádit. Kezdetnek Mandolás Furmint száraz 2003, a Mandolás, ki ne tudná, dűlő Tolcsva és Erdőbénye között. Aztán mádi félszáraz Hárslevelű, majd tállyai 2002-es Cuvée. A gyerek kap egy perecet. K. Dezső a Nagy-somlói Borvidéknél meginog, pedig még nem ivott. És kér egy nem tokajit, lopva issza kedvencét, a Somlói Juhfarkot, a földiek ne lássák. A Heidrich Pincészetnél "-hárslevelű, aztán, a neve miatt, Disznókő Hattyú Késői Szüretelésű Hárslevelű 2003. Disznókő szőlőbirtok a 37-es úton, a tokaji elágazásnál, Sárga Borház, vándor, ha arra jársz. A gyerek kap még egy perecet. K. Dezső néhány percet, nyűgös a gyerek. Rákóczi Pince, Sárgamuskotály 2004 a Hétszőlő dűlőből. A gyerek a Fröccsudvarban oltja szomját (nyugi, sóherfröccs, három deci szóda, tisztán). Apa, menjünk. Apa fölnéz a hosszúlépésből, miszerint fordítottból (a bor persze nem tokajiból). Hiszen csak most jön a java. Jó, de akkor kérek vattacukrot. Vattacukrot nem kapsz! A semmiből van az! Idézi önmagát K. Dezső, és vesz egyszerre két vattavacakot, hogy 1. a gyerek ne tépkedje a kezével, 2. legyen elég ideje. Míg a gyerek cukorba mártja arcát, K. Dezső is édes borokat keres. Sajgó pincészet, Tolcsva, volt osztálytárs, a tulaj felesége itatja, édes szamorodni először, aztán jönnek az aszúk. 3 és 5 puttonyos. De a gyerek már a pálcikát nyalogatja, K. Dezső a 6 puttonyos aszút. Meghalt a Kretovics. Mondja Kati. Mi még élünk. Mondja K. Dezső bölcsen a lanyha estben. Huszadikán itt majd poharak repülnek, üvegsrapnel vág végig a tömegen, fák dőlnek a ligetben. Még egy Aszútörköly, és megyünk. Ezt ittam, amikor megszülettél. Egy üveggel. A gyerek nem hatódik meg, elindul egyedül, ha nem. Még jár a földalatti, a gyerek arcán cukormáz. Három megálló. Csak el ne aludjak. És édes nyál csordult ki K. Dezső szája végén.

Borváros

Amely a pezsgő Budafok, vidék inkább, főutcája is Kossuth Lajos. Dúzsi Tamás Kadarka bora (K. Dezső ma csak vöröset iszik!) 300/deci, K. Dezső megrémül, ám beljebb, a Promontor Udvarban olcsóbb. Igaz, be kell jutni három borászati szakközépiskolás leányon át, sajnos nincs motozás. Viszont a pohár 400. A Budai (!) Cuvée 2003 az iskolai tangazdaságból (Cabernet Sauvignon, Kékfrankos), kezdetnek. Aztán Monte Cristo (Kékoportó félédes) a Promontortól, menjünk a Balatonhoz. (Balatonboglári Merlot 2003, ennek végre jó a hőmérséklete.) Vörösök után Egri Kékfrankos Rosé, aztán, persze, fehér, a Sváb Ürmösnek nem lehet ellenállni (16 egzotikus és hazai fűszer, tölgyfahordóban érlelt bor). K. Dezső éhes (Kecskesajt vegyes tál: kemény, félkemény, magyaros, füstölt, fűszeres, Bethlen, érlelt, burjáni csemege, burjáni friss - Burján szigetközi falu, az eladó hölgy szíves szóbeli közlése). Csöndes bárzene, jó ez a csönd, Fel kéne akasztani mindet az Andrássy úton! Lelövöldözni mindet! Úr politizál, K. Dezső odább áll. Megy le a Nap, öblítsük le pezsgővel! Törley Francois Hungarian, az milyen. Cuvée Rouge, Francois President Brut, Francois Nyers Extra Brut, extra brutális árú pezsgők. K. Dezső Gála szárazat iszik, viszi magával a buszmegállóba. Vonatpótló busz, olvassa, ennyire nem rúghattam be. Jön egy busz, felszáll. Martonvásárig tán meg se áll. Basszunk már be, baszd meg, mondja az egyik fiatal a másiknak. Elkéstél, öreg. Este nyolc, Budafok zár. A Kossuth utcán a kirakodók berakodnak - pamutszatén, flanel (!) ágynemű, tönköly (nem törköly) párna. Jó éjszakát, Budafok!

Borvár

A Borfesztivál, mondja magáról, a Várban. Korán van, késő délután, szép szeptemberi szombat. Az emberek is vígan kocsiznak, komcsiznak, koccintanak. Jönnek boramatőrök, borsznobok, pl. K. Dezső. Belépő 2000, ezért kap két kóstolójegyet (80 Ft/db, fél decire se elég), egy poharat, egy pohártartó szütyőt. Melyet zsebre tűr, a poharat ma nem teszi le, és vegyesen iszik vöröst, fehért, mindent. Fehér belépő a borfaluból ismerős Mandolás Furmint, szokásai rabja. Aztán villányi Kadarka Siller (a rosé és a vörösbor között). Törökverő 2002, persze, Egerből, flancos alcíme van: Kékfrankos Cabernet Franc-Merlot. Ami ráadásul nem más, mint Egri Bikavér. Akkor most melyik, kérdi halkan K. Dezső, ki a borpincékben is sörhöz szokott. Unicumot inni. Hölgy 5900 forintért bort vásárol (mondom, ez nem a Felvonulási tér). S hozzá a székely himnusz! Mondja boldogan a hölgy borát elcsomagolván, mert az szól. Egriek vagyunk, feszítenek büszkén az eladók (Demeter Pincészet), állnak a Vártán. Várárok, most kőhalom. Szent Gaál Pincészet, Szekszárd, Kékfrankos válogatás (válogatott területekről válogatott borok) után különleges magyar sajtok. K. Dezső a szütyőbe kéri, borharap. Itt is Somlói Juhfark 2001. Fél hét, nagy tömeg. Impromtu Cuvée 2004 (60 százalék Olaszrizling, 40 százalék Semillon, ettől rögtönzés). K. Dezső átgyömöszöli magát a másik udvarba - még nagyobb tömeg, viszont szép a kilátás. A mellvédnél szerelmesek és nyugdíjasok csókolóznak, felváltva, szerelmes a nyugdíjassal s viszont. Itt vagyok a szobor előtt, milyen lófasz szobor ez? Hölgy telefonál, szegény Savoyai Jenő, így szabadíts meg a töröktől. A Józsi is itt van! Meg még pár ezer Józsi, Jenő, K. Dezső poharát a feje fölé tartva préselődik, lesz belőle kései szüretelésű must. Pauleczki Vin, Tolcsváról, Tokaji hárslevelű 2002, K. Dezső iszik az egykori tulaj, Anti emlékére. Maradt még két jegye, a Sajgó pincészetnél fél deci száraz szamorodnira (2003) elég. Anyu hátul van, mondja az eladó hölgy, és telitölti K. Dezső kétdecis poharát. Aki nem akar megint potyázni a volt osztálytársnál, félreállna, ha lenne hová, maradék sajtmorzsákban kotorász, amikor a tulaj utántölt - az 1996-os már megérett! K. Dezső tehát szamorodni kevertet iszik, fél kilenc, most jön az igazi tömeg, jönne, fizetnék be a pénzt, le a kapuőröket, a sor a Sándor palotáig ér. Még befér a várbuszba, a Moszkva téren a Combino villamosban tágasság, ejurópa, kezében féligpohárral suhan, a biztonságiak (egy fiú, egy lány) nem szólnak, nem rongál, nem rugdos, nem ordít, kortyol, mosolyog, vigadva sír. Szamorodni kevert, 2003-as és 1996-os (mint a fiam, ó, Aszútörköly!).

Jól rendelték az istenek, hogy a Borok Neve Nagybetűvel írassék.

Figyelmébe ajánljuk