Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  • Podmaniczky Szilárd
  • 2004. június 10.

Egotrip

Már régen elmúlt húsvét, de a locsolóversek maradtak, mint az is, amit csodálkozó kisgyerek pózban, felnõtt szereplõvel kell elõadni: "Zöld erdõben jártam / a lakást bezártam / a kulcsot elhagytam / itt maradhatok egy kicsit?"

Nokedli

Van, hogy erre az a válasz érkezik: ", te egy nokedli vagy!

Ha lehet, ne szívjuk mellre, gondoljunk inkább arra, hogy a nyulakra nem vonatkoznak a farkastörvények, azok csak a farkasokra vonatkoznak, különben nyúltörvénynek hívnák õket.

Furcsa, érezzük szánkban ezt a finom vadas ízt? Ezt a tejfölös paprikás micsodát? Ha nem, vegyük át a nokedlikészítés alapfogásait, amely kivált hasznos módszer, hogy a köret köré szaftos anyagokat fantáziáljunk. ("Összefut a szánkban a nyál, mint két tehervonat, mikor átszellemülten párzik." Ford.: K. P.)

A nokedlit öt deci vörösbor után szokás galuskának is hívni, további öt után köretnek, az erre ráivott egyéb fogalmazási problémákért felelõsséget nem vállalunk. A lényeg, hogy számunkra a nokedli betûszedet fejezi ki legpontosabban azt a formát, színt és viszkozitást, amit mint hûséges tápanyagfogyasztók elvárunk ettõl az ételspecialitástól.

A nokedlikészítés elsõ ránézésre nem kíván különösebb konyhai pallérozottságot, ám ha ez egyszerû folyamat hibalehetõségeit vesszük számba, számos olyan tévútra futhatunk, illetve zsákutcában rekedhetünk, ahol könny és áhítat, funkcionális vers és irreverzíbilis káromkodás könnyen összemosódhat. Ne higgyünk hát azoknak, akik e szót pipogya, magatehetetlen személy jellemzésére használják, a rossz nokedli testes háziasszonyok önbecsülését is sírba tudja tenni.

Kezdjük mindjárt a megfelelõ tojás kiválasztásával, amelynél nem az a lényeg, hogy akkora legyen, mint egy strucctojás, vagy olyan kicsi, mint egy egértojás (ezek az amerikai rántotta esetében fontosak), hanem úgy képzeljük el, hogy a tojás ragacsossága tartja majd egyben a nokedlinket, illetve színe festi aranysárgára, illetve hókadt vérnélkülire. Minden egyes tojást üssünk kis bögrébe, hogy méltó szûrõt állítsunk a záptojások elé, de mert maximum két tojás ajánlott egy kisebb adag nokedlihez, a szûrési funkción túl a bögrében kedvünkre ellenõrizhetjük a tojás színét, s ha nem vagyunk elégedettek, még mindig egyenként adagolhatjuk a macskának. (Persze elõírás szerint macska nem tartózkodhat a konyhában, de a konyhaablakon át, szõrmentén így is felvehetjük vele a kapcsolatot. Jelszó: cic-cic!)

A tojás sárgáját villánkkal pukkasszuk ki, majd keverjük el abban a tálban, amelyben elfér majd a liszt is. Tálat úgy válasszunk, hogy abban rendesen meg tudjunk kapaszkodni a keverés alatt: perem, fül! Keverés közben adjunk a tojáshoz csipetnyi sót, s löttyintsünk bele némi olívaolajat, ez valahogy, nem tudom, miért, de olyan krémessé teszi majd a masszát, és zsírgazdag táplálkozásunk okán nem baj, ha ezentúl mindenbe teszünk egy kis olívát - ez alól képezzen kivételt a szemcsepp, nehogy úgy járjunk, mint az a svéd férfi, akinek éjszaka begyulladt a szeme, kitapogatta éjjeliszekrényén a szemcseppet, majd három egészet csöppentett belé, ám reggel nagy volt a csodálkozása, mikor nem bírta kinyitni a pilláit, s csakhamar rá kellett jönnie, hogy bizony az este az éjjeliszekrényén hagyta a pillanatragasztót.

Tojás, só, olíva elkeverve, jöhet a liszt. Érzéssel! Hat-hét evõkanálnál harapjuk a tejes zacskó csücskét, s innentõl kezdve tej és liszt párhuzamos adagolásával keverjük a masszát, természetesen: fakanállal. Erõnlétünktõl függõen válasszunk a nagy és kis fejû fakanalak között, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a szára ne legyen túl rövid, mert a mandzsettánk/riseliõzött blúzujjvégünk tiszta egy adta tészta lesz, nem beszélve az óránk számlapjáról, amit igen snassz vállalati értekezleten az asztal alatt nyálazva törölgetni az asztalterítõvel - amire tészta ráragadt, annak sorsa gyorsan eldõl.

Ha sietünk valahová, például az állatkertben van randink a leopárd ketrece elõtt, vagy japánoknak tolmácsolunk a nehézipari múzeumban, akkor már az elején nem árt föltenni a vizet forrni. Hadd forrjon az a víz, sót bele, és fedõt rá!

A tészta állagát magunk állíthatjuk be a tej-liszt aránnyal, méghozzá annak figyelembevételével, hogy apró vagy testes nokedlit akarunk, illetve nokedliszaggatónk mekkora lyukakkal rendelkezik. Ugyanis a híg massza testesebb, elnyújtottabb formákat képez a forró vízben, majd a tésztaskálán a keményebb felé haladva, nokedlink átlagos átmérõje csökken, elnyújtottsága a gömb felé konvergál. Elképzelésünk szerint helyettesítsünk be a függvénybe!

Ám itt jön a kutya elásva! Egy adagot már beleszaggattunk, s várjuk, mi lesz. Elõször is: ne várjunk, az istennek se! A nokedli secperc alatt átfõ, és feljön a víz színére, ne fõzzük halálra, azonnal merjük szûrõbe, s még azonabbal nyomjuk a hideg csap alá, vagy ha messze a csap, dobjuk hideg vízbe a nokedlit. Laza merevségét csak így nyeri el! A hideg vízben egy szaggatásnyit hagyjuk, s ösmét szûrjük egy vajjal kikent jénai tálba. Néha nem szükséges az utómelegítés, néha meg igen: a negyvenfokos sütõ kedvünkre tesz.

A nokedli elkészítése nem oly bonyolult, hogy az stresszel járjon, de láttam én már olyan nokedlit, amiben megállt a gyorsvonat, s a hóeke is recsegve tört darabjaira. De ha a fent leírtakat kis kötényben követjük, nem lesz gyomorszájra fagyott mosoly, csak egy tál remegõ nokedliköret, amelyhez immár bármi, akár a húsvéti nyúl is elkészíthetõ a maga paprikás levében fõve.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.