Sajó László: Öt és feles

Egy hőhullám öt napja (P.A.L.A.C.K.P.O.S.T.A.)

Egotrip

1

„Nagyon meleg volt.”

Építik (még csak rombolják) a vizesblokkot, felásva a csónakház, árkok mindenhol. A konténerben van zuhany, vécé – hideg víz csak a nőiben. Az jó, forró fürdő a 38 fokban.

Szemben, a csepeli parton a Hepaj (szórakozni vágyókat szállító mulatóhajó) mellől férfi ordít: SANDOKAN! (Tenger tigrise támad a banda!) Ez nem a tenger, ez a Duna, a Kis- (Ráckevei-) Duna, nincs tigrincs, vadkacsák, a parton húsz, egy a vízben, az is meleg, jobb az árnyékban.

Ebéd fél szál nem csípős, száraz kolbász, paradicsom.

Gumikerekű kocsit húznak, tolnak, összekoccannak a benzineskannák. A Szőrös új tulajdonosa kihajózik. Tavaly halt meg a régi tulaj, Szőrös, így hívtuk a hajója után. Nomen est. A fia eladta, neki nem kell. Kövér ember volt Szőrös, éles fejhangját felhangosította a víz, hallották Csepelen, Erzsébeten, de tán a csőhídnál is. Aztán hirtelen lefogyott, a fejhangja maradt, csak az maradt. Amikor K. Dezső hajnalban kimegy hugyozni, hallja a Duna fölött, viszi a hangot a víz.

Kétszáz liter, mondja Laci, ő tudja, mindent tud. Most jött, villanyt szerelek, a Wesselényi utcában, romkocsma lesz egy kínaiból. A tulaj azt mondta, hagyjuk úgy a kábeleket, csak fessük feketére. Minél rondább, annál szebb! Feláll a vendég, feje fölött a kábel. Hát az nem úgy van! A falakat is úgy hagyjuk, kivésve.

Horgász a csónakban ütögeti a vizet, mely cuppog, vagy mit csinál. K. Dezső kérdezi Gusztit, a főhorgászt. Harcsázik. Erre jön a harcsa. A harcsa szereti a szilvát. Minden hal szereti a szilvát. K. Dezső nem érti, pedig ő is szereti a (szatmári) szilvát. Olyan a hang, mint amikor a szilva belepottyan a vízbe. De lehet eperrel is csinálni. A harcsa azt is szereti. K. Dezső tudja, hülyének nézi (fura figura itt a parton, horgászbot nélkül bámulja napestig a vizet).

Lement a nap, végre, lehet inni, Stalinskaya vodka. És Sztálin nevével lesz jobb a világ! Új világ!

A zuhanyzó felé menet egy elhanyagolt soron (nem lakik ott senki, romkabinok) kis fekete állat mászik. Vízi patkány? Pocok?

Az állatokat se ismerem.

A szemközti, bezárt papírgyári strand zuhanyzójában patkányok sürögnek, álmában.

„Káromkodtam. Nem istennel, genitáliákkal.”

 

2

„Úgy sütött a nap, mintha – nem tudom. Nagyon meleg volt. A rádió bemondta, két közvetítés között, hogy a főváros terein ásványvizet osztanak. Eszméletét vesztette egy terhes asszony.”

Hajnalban felébred, megnézi a telefont, 04.44. Hugyozna (kamera mindenhol, de ez nem zavarja), a horgászok már (még?) a parton.

Éjjel szabad préda volt, meztelenül, a szúnyogoknak – egy a plafonon, agyonüti, mosolyog; szúnyognyom és a vére, vérfreskó.

No de itt vannak a kajakos lányok! Tréner üvölt, harminc másodperces állórajt!, az milyen?

Ebéd két lágy tojás, paradicsom. Az idő is agylágyulásos, a rezsó is melegít. Két fiú, úszómellénnyel, a Dunában. Nyugdíjasok a fűzfa alatt, ma kedd van, ma lesz a… mi is? Rex felügyelő? Szulejmán? Az holnap lesz!

Megkérdezem Gusztit, komoly ez a szilva-harcsa dolog? Úgy hívják, puttyogtatás. De mondják kuttyogtatásnak, buggyogtatásnak is. A Tiszán régóta csinálják. A Nagy-Dunán is, de betiltották, a lakók panaszkodtak. Mutatja a puttyogtatót. Ez olyan hangot ad, mint amikor a harcsa rárabol. És erre jön a harcsa. De nem jön, horgászok be, meg se mozdítja! még egy keszeg se!

K. Dezső ül a parton, újhold. Úgy belemerül a holdba (Egy boldogtalannak panaszai a halavány holdnál), hogy öngyilkos rovarok merülnek a sörébe, megissza.

Röpköd a part denevére.

Szemben, Csepelen egy nő elélvez, nem boldogtalan.

K. Dezső fogat mos a csapnál, a fűbe köp, gumicsővel szétcsapatja.

Gumicső, guminő.

Szúnyogriasztó a konnektorba, ma nem szívják véremet.

„Káromkodtam, genitáliákkal.”

3

„Emberemlékezet óta nem volt ilyen meleg.”

Gyere, Rexi! Ez Laci, a biztonsági őr, tehát öt óra múlt (ötkor van a váltás). 4.58.

A kabinsor felébred, kínálják egymást erősen kávéval, itt van? nem látom!, a szomszéd néni, most ittam, köszönöm!, de a néni beszélgetni szeretne, jó. Motorcsónak-versenyző voltam, egyedüli nő! De szemfenékbevérzésem lett. Átúsztam a Dunát, na, nem a Nagy-Dunát. Kimentettem egy lányt. A fuldoklók háromszor merülnek el, ha harmadszor nem jön fel, akkor már nem fog, csak ha majd feldobja a víz. Leúsztam a lányért, de úgy kapaszkodott, húzott lefelé. A Mahartnál voltam, tanították, hogy a fuldokló tarkójára kell ütni, nem nagyot, elernyed és akkor ki lehet húzni.

Át Csepelre, netsöröző. Nem jött levél. Rouzsaleviel!

Ebéd a kolbász másik fele, paradicsom.

Fordítsd a lapátot, és elforog a csípő! Szépen, hosszan, egyenletesen, és megy a hajó! Nyújtva a felső kar! Sose lesz este, de. Szomszéd néni bulizni szeretne, Valami zenét tegyél be, Laci! A Zámbó Jimmyt! Jaj, inkább a puttyogtatás. A cédé B oldalát, Laci!, K. Dezső sznob és szellemeskedik, nem szereti? Dehogynem! Egy jó asszony mindent megbocsát!, túlüvölti a cédét. Nekem elénekelte a Sorrentói emléket, megkértem rá. Kérdezte, miért sírok, mert sírtam. Most nem sír a szomszéd néni, megy a csaphoz. Nyolcvankét éves, mint anyám.

Guszti kétkilós pontyot fogott! Fejbe vágja, nem csapkod.

„Istennel, genitáliákkal káromkodtam.”

 

4

„Patakzott a hónom alól a víz.”

Géza hajóskapitány volt, egész nap sétál és dumál.

Most kivizsgálásra bemegy a városba (így mondjuk), egy hétig csend lesz.

Napközben zárják (zárjuk) a konténert a munkások elől.

A munkások cigányok. Ötig dolgoznak. K. Dezső öt után bemegy a női zuhanyzóba, gatya le, hideg víz. Ez a nap fénypontja (a francba a nappal, a fénnyel!), fürdés meztelenül a női zuhanyzóban, egyedül.

Beletenyerel valami lila ragacsba a pad támaszkodóján – szeder? Fölnéz, ez nem szeder- (eper-) fa, ez akác. Talán.

A növényeket se ismerem.

Minden hőség megdőlt a mai napon. A következő órákban nagy esők jönnek.

Dörög az ég! Kikerül minket, elmegy Kispestnek, Laci mindent tud.

K. Dezső kimegy a stégre, nézi a villámokat.

Kisüt a nap.

„Káromkodtam, isten genitáliáival.”

 

 

5

„Ahogy feltámadt néha a szél, csak még melegebb lett.”

Hajnalban megdőlt a melegrekord, 24 fok.

Csepel, bolt, a csemegepultnál hölgy, allergénmentes kolbászt kérek, benne van a katalógusban, eladó hölgy nézi, csípős, jó lesz?, vásárló elbizonytalanodik, csípős? Azt nem szeretem. De allergénmentes? És akciós? Első az egészség, nulladik az olcsóság, elviszi. K. Dezső humorizál, allergénmentes párizsit kér. Szürkemarha jó lesz? Azt hiszi, viccel a hölgy, marha jó lesz. Ebédnél látja, tényleg szürkemarha! Paradicsommal, ünnepi ebéd. Szemben nagy dudálással megjön Sandokan, hatkor, végre, a vihar! Mellettünk, a Duna Gardenben a násznép bemenekül a hotelba, fél nyolckor újra kint.

Éjszaka a szél emelgeti, vinné a teraszról a hullámpalát, szemben techno, evezősdisco, a Dunán valaki puttyogtat, arcánál szúnyog zizeg.

Az embereket se ismerem.

„Káromkodtam, isten, apám és egy ló genitáliáival.”

 

(Az idézetek Szvoren Edina Bizalom című novellájából.)

Figyelmébe ajánljuk