Ekotrip

Új háziasszony a konyhán

Egotrip

László Csaba pénzügyminiszter vitte el a balhét a gazdaságpolitika tavalyi kudarcáért, bár annak csak egyik (nem lényegtelen) eleme volt a jócskán elszaladt költségvetési hiány. Pedig László csak tette a dolgát: megpróbálta előteremteni a pénzügyi forrásokat a kormány realitásoktól elszakadt döntéseihez. Nem sikerült, mert nem sikerülhetett. Amíg a pénzügyminiszter csak egy apró csavar a kormánygépezetben, aligha képes a politikai vágyakkal felfűtött motort üzemi hőfokon tartani. Hiába csavarint egyet-egyet magán, csak ideig-óráig tudja elodázni a leégést. Ilyen felállásban a pénzügyminiszternek egy lehetősége marad: amikor már látja, hogy ami nem megy, az nem megy, fogja a kalapját és távozik.

László Csaba pénzügyminiszter vitte el a balhét a gazdaságpolitika tavalyi kudarcáért, bár annak csak egyik (nem lényegtelen) eleme volt a jócskán elszaladt költségvetési hiány. Pedig László csak tette a dolgát: megpróbálta előteremteni a pénzügyi forrásokat a kormány realitásoktól elszakadt döntéseihez. Nem sikerült, mert nem sikerülhetett. Amíg a pénzügyminiszter csak egy apró csavar a kormánygépezetben, aligha képes a politikai vágyakkal felfűtött motort üzemi hőfokon tartani. Hiába csavarint egyet-egyet magán, csak ideig-óráig tudja elodázni a leégést. Ilyen felállásban a pénzügyminiszternek egy lehetősége marad: amikor már látja, hogy ami nem megy, az nem megy, fogja a kalapját és távozik.

Ezt viszont elmulasztotta, pedig kínálkozott rá alkalom. A legjobb alkalmat a lemondásra az árfolyamsáv júniusi eltolása kínálta. Bár az agyament ötlet nyilván nem László fejéből pattant ki (azt persze máig sem tudjuk, hogy kiéből), de fegyelmezett katonaként mégiscsak ő terjesztette a kormány javaslatát a jegybanki döntéshozók elé. Talán abban bízott, hogy az MNB-ben hozzáértők ülnek, akik tudják, mivel jár egy ilyen lépés, és nem szavazzák meg. Ha így volt, nagyot tévedett. (Hogy az MNB jeles grémiuma végül miért fogadta el a nemcsak értelmetlen, de egyenesen életveszélyes sáveltolást, azt csak alapos szociálpszichológiai vizsgálat deríthetné ki.) Amikor a döntést követően mélyrepülésbe kezdett a forint, akkor kellett volna kiállnia a pénzügyminiszternek: bocs, hülye voltam, veszem a kalapom. (Még hatásosabb lett volna, ha a döntésért felelős másik fél, a jegybank elnöke is mellé áll a kalapjával.)

A nyár végén újabb alkalom nyílt az önkéntes távozásra: ekkorra világosan kiderült, hogy László nemcsak a tavalyi költségvetés szükséges korrekciójára nem kapja meg a politikai támogatást, de ahhoz sem, hogy az idén végbemenjen az a szigorítás, ami reálissá teheti az euró 2008-as bevezetését. A kínálkozó lemondás helyett maga is átvette főnöke hurráoptimizmusát, magára aggatta a majdcsak-lesz-valahogy (hozzá végképp nem illő) cinizmusát, és ezzel szépen megásta a saját sírját. Pedig László Csaba az egyik legfelkészültebb pénzügyminiszterünk volt: kisujjában volt az egész államháztartás (korábban kiváló könyvet is írt róla). Akár sikeres miniszter is lehetett volna. Nemcsak rajta múlott, hogy nem az lett, de rajta is.

Most utódján, Draskovics Tiboron a világ szeme. ' takarékosságot hirdetett meg az államháztartásban, s kiváltképp az állami intézmények működésében. Lehengerlő határozottsággal adta elő elképzelését a hatékonyan működő, pazarlástól mentes államról. Most már csak a részletek hiányoznak, de március végéig azok is meglesznek. A nép is hozzászólhat, zöldszámon ötleteket adhat. A családi háztartás szerintem sem megvetendő szellemi forrása a bölcs takarékoskodásnak. Vegyük például a legfontosabbat, a konyhát, és egy takarékos praktikákra késztető kort, az ötvenes éveket!

Korán rám szakadt anyai örökségem legkedvesebb darabja egy 1955-ös kiadású szakácskönyv, amelynek bár minden receptjét tucatszor olvastam (nincs jobb, mint egy szelet vajas kenyér mellett nyálcsorgató recepteket nyálazgatni!), máig csak a töredékével jutottam el a megvalósításig, noha az utóbbi években már szinte minden alapanyag hozzáférhetővé vált. Puszta lustaságból vagyok például adós a strasbourgi libamájpástétommal, amelyhez pedig alig 7-8 órányi sütés-főzés, plusz egynapi préselés is elég - a hízott libamájon, szarvasgombán, konyakon és madeiraboron kívül. Ma már a kapros rákraguhoz előírt 50 darab rák is beszerezhető.

Nem derül ki, mikor íródott szakácskönyvem első verziója (vélhetően az ötvenes éveknél kevésbé ínséges korban), a kezemben tartott negyedik, bővített (miért nem szűkített?) kiadás repertoárján aligha érződik a kor anyagi valósága. A kor szellemét is legfeljebb az előszó tükrözi, amelyből viszont az új miniszter is meríthetne takarékossági programjához: "Mint az életnek úgyszólván valamennyi megnyilvánulásában, éppúgy a konyhában is fordítsunk nagy gondot az ésszerű takarékosságra. (...) A takarékosság legfontosabb szabálya, hogy mindig mindenben igyekezzünk elkerülni a felesleges nyersanyagveszteséget." Ez volna vajon az államháztartási bevétel (itt: kosztpénz) azon tíz százaléka, amelyet Jaksity György múlt hét végi Népszabadság-cikke szerint politikusaink és közszolgáink (itt: szakácsaink és kuktáink) eltulajdonítanak és elherdálnak?

Ugyanakkor, javasolják régi mesterszakácsaink, "helytelen a konyhában az olyan takarékosság, amely a hozzávalók csökkentésében merül ki, mert (...) a rosszul értelmezett takarékossággal célunk ellenkezőjét érhetjük el: nem emeljük, hanem leronthatjuk ételeink értékét. A hozzávalókban a nyersanyagokat úgy adtuk meg, hogy az étel a legjobb ízű és legtáplálóbb legyen. Közülük azonban egyik-másik szükségmegoldásként egyszerűbb, olcsóbb nyersanyaggal is helyettesíthető." Most, amikor gazdasági szükségállapot van, le kell faragni (állam)háztartási kiadásainkat, jöhetnek a szükségmegoldások. A nyersanyagok helyettesítésére kedvenc szakácskönyvem nem ad ugyan példát (mivel is lett volna helyettesíthető a rák?), de a maradékok hasznosítására igen: "Az ügyes háziasszony (...) ezeket a maradékokat kissé átdolgozza, felfrissíti, és ismét új, ízletes ételként adja asztalra."

A PM (és más minisztériumok) fiókjai tele vannak poros reformjavaslatokkal, amelyek némi felfrissítéssel, ízesítéssel ma is feltálalhatóak lennének. Amivel László Csaba is próbálkozott, csak kulcsminiszteri posztjához képest erőtlenül. Vagy ahogy Bokros Lajos tette 130 pontjában - igaz, most már a partvonalon kívülről. Draskovicsnak sem okozhat nehézséget akárhány pont prezentálása pár héten belül. Receptekkel tele a padlás, ha kell, még importálhatunk is, hiszen a fejlett világ összes kormányzata jó ideje államháztartási reformokon töri a fejét. Ügyes háziasz-szonyok is akadnak (Draskovics, miként László is, nyugodtan pá-lyázhatna erre a címre). Amiben viszont mindenütt és kiváltképp minálunk hiány szokott lenni: az a politikai bátorság.

A praktikákkal teli szakácskönyv és az ügyes háziasszony mellé most már csak a politikusoknak kellene beállni kuktáskodni a konyhába, hogy megértsék: hiába álmodnak finom étkeket, csak a megvásárolt nyersanyagokból főzhetnek. Időnként lehet ugyan hitelre vásárolni, de csak addig, amíg élvezzük a sarki fűszeres bizalmát. Most éppen nem ilyen időket élünk. Igaz, olyat se, amelyben a politikai bátorság erénynek számít. Pedig a főszakácsnak előbb-utóbb be kell ismernie: amit rákragunak tálalt föl, az közönséges marhapörkölt.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.