Varga János: Egészségtan

  • 2003. május 15.

Egotrip

Gyomorrontások

A bélzsigeri traktus zavarai. Okozhatja rendszertelen táplálkozás vagy fertőzés. Megkülönböztetünk zsíros, gyümölcsös és fehérjés gyomorrontást. Ez utóbbi a legritkább, sok tojástól, gombától, sajttól vagy fehérjetápszertől lehet. Jellemző a mucinózus, összeálló okádék. Terápiája a hányás és nemevés. A zsíros gyomorrontás mindenki által ismert, kövér húsok, szalonna, túlzottan olajos ételek fogyasztása után jelentkezhet. Terápiája a hányás, pálinkaivás és koplalás.

A gyümölcsös gyomorrontás mind közül a legrosszabb. Ilyenkor a mértéktelenül fogyasztott gyümölcs egyszerűen megerjed az emésztőcsatornában, ugyanúgy, mint a must a hordóban. A gyorsan termelődő erjedési gázok fingógörcsöt okoznak, és a bélben uralkodó nyomás hatására a mérgesebbje bediffundál a vérpályába. Így jut el az agyba, amiért is a beteg idegileg rosszul lesz (vö. bélvéragy effektus). Biztosra vehető a gyümölcsös gyomorrontás diagnózisa, ha az ember egyforma szagút fingik és böfög, vagyis cefreszagút. Nem segít a pálinka, sőt más sem. Enni fölösleges. A betegség hasmenéssel, fingással, hányással és böfögéssel jár, ezért az ilyen betegnek legjobb félrevonulnia és tűrnie.

A zsíros gyomorrontáshoz áll legközelebb a csömör. Olyankor várható, amikor hirtelen jót ettünk, vagy valamit nagyon-nagyon kívántunk, és ad libitum állt rendelkezésre. Ezt gyógyíthatjuk pálinkával, koplalással vagy ellenkezőjével, kiadós flekkennel, bő körettel és sörrel hozzá. Ha ez utóbbit választjuk, nem szabad keveset fogyasztani belőlük, mert hatásuk visszájára fordulhat.

Fosás. Ne fékezzük rögtön, mert akkor a bajt okozó toxinok nem távoznak a zsigerekből. Csak akkor lépjünk közbe, amikor már komolyabb vízveszteség ért, és a fosás végzetesen gátol teendőinkben. Ha nincs nálunk széntabletta, eredményesen fékezhetjük a hasmenést száraz kakaóporral. Igyunk rá tiszta vizet!

Bélfetrengés. Hüvelyesek fogyasztása után a bélben felhalmozódó, amúgy vegyileg nem ártalmas gázok éles fájdalmat okozhatnak, ha távozásuk akadályozott. Az akadály lehet társadalmi vagy fiziológiai jellegű. Utóbbi esetben javasolt a terhestorna (felülések, guggolások, ugrálás). Társadalmi akadályok megkerülésére fingáskor emeljük fel hangunkat, köhintsünk vagy csavarjuk hangosabbra a zenét. Ha szükséges, gyújtsunk indiai füstölőt.

Bélvéragy effektus. Különféle bélbajok esetén a baktériumok munkája során mérges gázok keletkeznek a béltartalomban. Ha ez székrekedéssel párosul, a nagy nyomás által a mérges gázok a vérbe szűrődnek, és a vérkeringés útján az agyba jut a méreg. Itt az éhes agyra különösen káros hatást tesznek. Egyből rosszul lesz az ember. Az általános bélbajtünetek mellett a bélvéragy effektus bódultságot, szédülést, zavartságot és rosszkedvet okoz.

Gyomorégés. Okozza a kávé, a cigi, a csoki, a rendszertelen táplálkozás. Kerüljük az evést lépcsőn felfelé rohanva! Gyógyszere szódabikarbóna, háztartási keksz vagy bő evés. Ha mégis csokit ennénk, ne álljunk meg félúton. Nagyon jó rá a sör.

Van úgy, hogy az ember gyomra annyira elfordul a táplálék befogadásától, hogy valóban semmilyen étel nem esne már jól. Ha biztosan meggyőződtünk róla, hogy bármilyen szokott táplálék hányást keltene, akkor vegyünk tojást. A nyers tojás tartalmaz minden anyagot, ami az élethez szükséges, de semmi más fölöslegeset.

Buborékfekély. A zsigerekben, gyomorban pangó gázok nemcsak társadalmi kellemetlenséget okoznak, nemcsak mérges komponenseikkel izgatják a központi idegrendszert, de közvetlenül hozzájárulnak a gyomorégéshez, később a fekélyhez. Az akkumulálódott buborék hozzásimul a gyomor, vékonybél falához, és ott veszélyes miliőt teremt. Az ilyen területeken a mirigyhám nem talál méltó emésztendő táplálékra, így a termelődött erős nedvekkel enmagát sérti. Ezzel tovább gerjed a rendszer, és a zsigerfal még több maró nedvet választ ki. Ha a buborékokat sikerül kikergetni alul vagy felül, akkor a helyére tóduló táplálék felhígítja, illetve megköti a sűrű, erős nedvet, és jön az enyhülés. Segíthet a sör, amennyiben megböfögtet. Jobb, ha rendszeres táplálkozásunkkal elejét vesszük a gázzal szabotált emésztésnek.

Nincs még egy olyan átkos nyavalya, mint a románbetegség. Kóroktanáról ma még keveset tudunk, és az is töredékes. A tisztátalan tej és tejtermékek, hideg és száraz, rostban szegény élelmek túlzott aránya mind gyanúsíthatók. Másik feltételezett okozó a sekély kutak vize és az ásványi elemekben, sókban túlzottan dús forrásvíz. Ezen vizek mindegyike emberi fogyasztásra alkalmas, hiszen generációk nőttek fel rajtuk. Bajt akkor okoznak, ha az utazó kénytelen őket igen gyakran váltogatni, így képtelen alkalmazkodni egyikükhöz is. Az amúgy iható vizek gyors váltogatása olyasmi hatást kelt, mint a bor, sör, pálinka egymásutáni ivása (vagy akárcsak többféle boré). Amik külön-külön kellemes részegséget, így viszont kínzó másnaposságot okoznak. Mindezeket a terheket a szervezet egyenként is nehezen viseli, de ha együtt állnak fenn, és a test erejét még a hosszú utazás is apasztja, akkor kialakul a románbetegség. Miként a kórokok, a tünetek is többfélék. A gyomorrontás, súlyos hasmenés, súlyos szorulás, felfúvódás mind sajátja ennek a tájkóros betegségnek. A bélvéragy effektus szinte mindig velejárója. Tehát a betegség egyfajta szindróma. A beteg érzi, hogy tápláléka rostban szegény, de az apró, savanyú erdei bogyókon kívül mással nem csillapíthatja gyümölcsszomját. Ha mégis rendes gyümölcsre lel, és azt mérték nélkül veszi magához, a kórképet akut gyümölcsös gyomorrontással súlyosbíthatja (mint fent).

Gyógyszerét még nem ismerjük. A hazai koszt gyors és látványos javulást hoz, de a zavarok enyhébb formában még sokáig megmaradhatnak. A pálinka hasztalan, sőt a bélhám izgalmi állapota miatt taglózó erővel éri az agyat. Valódi gyógyulást a bélflóra teljes újratelepítésével érhetünk el, de ennek kivitelezése ma még nem rutinszerű.

A megelőzésre kell tehát hagyatkoznunk, amiben jó eredményeket értem el sörélesztő napi egyszeri bevételével. Úgy látszik, a B-vitamin képessé teszi a bélflórát a romániai megpróbáltatások leküzdésére.

Sussex-cholera. Aki utazik, élje meg a tájat! Csodálja a domborzatot, élővilágot, településszerkezetet, egye-igya, amit ott kap, szívja a helyi cigit, és mikor arra kerül sor, fogadja érdeklődéssel a helyi járványokat, hiánybetegségeket! Egy heveny hányási roham van olyan vadregényes, mint a tengerbe hanyatló sziklafal, a zátonyokat ostromló tenger. A dombok émelygése, az erdők reszketése mind táj, ami tapasztalásra és emlékezésre érdemes.

Figyelmébe ajánljuk