Várhegyi Éva: Ekotrip

  • 2002. április 4.

Egotrip

A polgárnak néha elege lesz a sok hablatyból, és a száraz tények világában keres menedéket. Különösen alkalmasnak látszik erre a célra a statisztika, aminek a törvény szerint "feladata és célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a tulajdonviszonyok, a környezet állapotáról és változásairól". Joggal remélheti hát a polgár: a statisztikai adatok ismerete némiképp megóvja attól, hogy ambiciózus történelemhamisítók átrajzolják a múltat, és ezzel nagyobbítsák fel saját tetteik jelentőségét, vagy kisebbítsék saját mulasztásaik súlyát.

Közérdekű adatok

A polgárnak néha elege lesz a sok hablatyból, és a száraz tények világában keres menedéket. Különösen alkalmasnak látszik erre a célra a statisztika, aminek a törvény szerint "feladata és célja, hogy valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a tulajdonviszonyok, a környezet állapotáról és változásairól". Joggal remélheti hát a polgár: a statisztikai adatok ismerete némiképp megóvja attól, hogy ambiciózus történelemhamisítók átrajzolják a múltat, és ezzel nagyobbítsák fel saját tetteik jelentőségét, vagy kisebbítsék saját mulasztásaik súlyát.

Tudja persze, hogy a statisztika sem mentes a hibáktól. Mégis bízhat abban, hogy a statisztikusok, ha olykor hibáznak is, többnyire nem szándékosan teszik, hiszen ha fény derül a tévedésre, akkor saját hitelességüket vesztik el. Ez ugyan a számokkal manipuláló politikusoknál is elvárható lenne, ők azonban mégsem szoktak ilyesmibe belebukni, náluk az ilyen turpisságot bocsánatos bűnnek tekintik a választópolgárok (hogy miért, arra talán a szociálpszichológusok tudnának magyarázatot adni).

Az autentikus statisztikai adatok ismerete különösen ilyenkor, a választások előtt értékelődik fel, amikor dúl a számháború, és nemcsak az ígéretek frontján, hanem a múltra vonatkozóan is. Nem véletlen, hogy pár hete került fel a KSH honlapjára a hivatal állásfoglalása adatai felhasználásáról, ezzel a felütéssel: "A politikai viták során egyre gyakrabban szolgálnak hivatkozási alapként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai, és előfordul, hogy az érvelők más-más következtetéseket vonnak le belőlük." Persze ha jól belegondolunk, az állásfoglalást már másfél éve feltehették volna, amikor a kormány mindnyájunknak kipostázta a Befektetés az új évezredbe című szép, aranysárga brosúráját, amely hemzsegett az adatokkal való manipulációktól. Igaz, akkor még nem volt kampányidőszak, csak a Fidesz-kormány tette szokásos dolgát: kampányolt.

A KSH elnökének szemét azonban csak mostanság kezdte szúrni az adatok manipulatív közlése. "Jó néhány esetben találkoztunk olyan kiadvánnyal, szórólappal, brosúrával, amelyekben a KSH adataira hivatkoztak. Amikor belenéztünk, azt láttuk, hogy egy negyede sem volt a mi adatunk. A hivatalra való hivatkozás azt sugallja, hogy a számok megbízhatóak. (...) Előfordul az is, hogy rossz kategóriákat használnak, vagy nem tüntetik fel, hogy pontosan milyen adatot ismertetnek" - nyilatkozta az elnök, aki az észlelt visszaélések miatt etikai bizottság felállítását szorgalmazza (Magyar Nemzet, március 1.).

A sanda politikai indítékból eltorzított adatoktól megrettenő polgár ezért jól teszi, ha megfogadja Bartók Béla javaslatát, és csak tiszta forrásból, a KSH honlapjáról próbál tájékozódni. Minthogy a törvény szerint a KSH elsődleges feladata "adatfelvételek megtervezése, adatok felvétele, feldolgozása, tárolása, átadása, átvétele, elemzése, közlése, közzététele és védelme" (kiemelés tőlem - V. É.), a polgár joggal reméli, hogy a hivatalos statisztikai szolgálat legfőbb szervének honlapjáról hozzájut a "tiszta" adatokhoz.

Hát egy fenét! Ahhoz, hogy ne csak a legfrissebb gyorsjelentések rezüméit olvashassa, meg néhány odavágott friss adatot, hanem pár évre visszamenőleg is kutakodhasson a tényszámok dzsumbujában, le kell perkálnia havonta tízezer forintot a hivatalos állami adatközlő szervezetnek. Ennek fejében kitárul előtte a Stadat nevű előfizetéses tájékoztató szezámja. Hinné legalábbis, de újfent téved: a külön pénzért sem jut olyan összehasonlító idősorokhoz, amelyekből láthatná a múltbeli tendenciákat, hogy kellően felvértezve állhasson az őt átverni igyekvő politikusok elé. Hogy elvileg nem lehetetlen a dolog, jelzi, hogy például a szintén közpénzből működő MNB már régen megbirkózott a feladattal: honlapján hosszú távú idősorokat is hozzáférhetővé tesz - ráadásul ingyen.

A KSH elnöke helyében én nem az adatfelhasználókat szidalmaznám, és nem etikai bizottságért kiáltanék, hanem mindenekelőtt a kormány asztalát verném az öklömmel akkora apanázsért, amelyből teljesíteni tudom a törvényben előírt kötelezettségem. Ami elég arra, hogy ingyenes hozzáférés mellett megfelelő adatokkal láthassam el az állampolgárokat. Hogy maguk is megismerhessék a tényeket, és ne legyenek kiszolgáltatva a politikusok tódításainak. Azzal zsarolnám a kormányt, hogy ha ennek feltételeit nem biztosítja, akkor neki se fogok adatokat szolgáltatni. Hiszen a törvény nem tesz kivételt kormány és állampolgár között, a KSH (egyik) feladatát emígy határozza meg: "statisztikai adatok szolgáltatása az államhatalom és a közigazgatás szervei, a társadalmi szervezetek, az érdekképviseletek, a helyi önkormányzatok, a köztestületek, a tudományos, a gazdasági szervezetek, a lakosság és a hírközlő szervek, valamint a nemzetközi szervezetek részére" (kiemelés tőlem - V. É.).

Jó, én is tudom, hogy kormányunknak másra kell a pénz. Neki jövedelmezőbb országimázsnak nevezett magánérdekű reklámözönbe fektetni a milliárdokat, mint abba, hogy a nemzetközileg elismert KSH elláthassa közérdekű feladatát.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.