A gyerekülések fele nem teljesen biztonságos

szerző
narancs.hu, totalcar.hu
publikálva
2017. aug. 07., 19:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kitűnő osztályzatot egy sem kapott.

Az ADAC, azaz a német autóklub és a Stiftung Warrentest 2017-es tesztjén 37 gyerekülést vizsgáltak, ebből 22 ment át jó eredménnyel a rostán.

false

Az ADAC holnapján nemcsak a mostani 37 ülés tesztjéről találhatunk adatokat, hanem visszamenőleg több évre is – így jó rálátást lehet kapni, hogyan érdemes választani, ha kocsiba szeretnénk ültetni a gyerekeket. Az, hogy használjunk-e gyerekülést, nem kérdés: a KRESZ 2014 óta kötelezi az autósokat, hogy ily módon is védjék a 150 cm-nél alacsonyabb apróságokat. A jogszabály magasság és kor alapján csoportosít, például az első ülésen, menetiránnyal ellentétesen bekötött ülésben csak a 3 éven aluli gyerekek utazhatnak, ők is csak akkor, ha az adott oldalon nincs légzsák.

Az ADAC azt vizsgálta, hogy a gyerekülések megfelelőek-e biztonsági, használhatósági, ergonomikus szempontból, illetve azt, hogy van-e károsanyag-tartalmuk. A Volkswagen Golf-kaszniba kötött üléseket törésteszteknek vetették alá: 64 km/h-s frontális és 50 km/h-s oldalütközésnek. Két ülés a káros anyagokon bukott el. Hiába volt például az ún. iZi Go Modular kitűnő biztonság szempontjából, ha olyan égésgátló anyagot tartalmaz, amely rákkeltő lehet. A Graco Milestone-nal az volt a baj, hogy nem marad elég biztosan a helyén frontális ütközéskor, a másik kettesnek megfelelő osztályzatot elérő ülés pedig hiába volt biztonságos, nagyon nehézkesnek találták a használatát. Tökéletesnek egyetlen ülést sem találtak, de a négyes szintet elérő 22 üléstől már nem kell megijednünk. Ezek mind megfelelnek a biztonság és a használhatóság szempontjainak.

Összegzésként azt látni, hogy nem feltétlenül a legdrágább termékek érték el a legjobb eredményt – a legolcsóbb ülések sem buktak meg, közepes eredménnyel végeztek. A csak övvel rögzíthető fajták most kevésbé jól szerepeltek a teszteken, mint isofixes társaik, de a pontos eredményekért érdemes megnézni az ADAC táblázatait is. Az eredményeket korcsoportoknak megfelelő ülések szerint bontják, a táblázat adatait magyar fordításban a totalcar.hu közölte.

szerző
narancs.hu, totalcar.hu
publikálva
2017. aug. 07., 19:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Blog

még több cikk