Beer Miklós: „Mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést”

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2017. szept. 06., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A menekültekért kiálló Beer Miklós váci megyés püspök ezúttal a nőkről alkotott véleményét is megosztotta. Részlet az e heti Magyar Narancsból.

Vállalni kell a meggyőződésünket, mondja a Váci Egyházmegye vezetője, akit emiatt számos támadás ér elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

Magyar Narancs: A római katolikus egyház milyen szerepet szán a nőknek a XXI. században?

Beer Miklós: Az egyházi szolgálattevőkkel kapcsolatban nekem változatlanul az az álláspontom, hogy a szerepeket nem szerencsés összekeverni. Protestáns barátaimmal beszélgetve ők maguk mondják önkritikusan, nem örülnek, hogy már elég sok lelkésznő van. Én nem ebben látom az egyház jövőjét. A női hivatásnak megvannak a sajátos területei, a család, az anyaság, a gyereknevelés. Azt még el tudom fogadni, hogy az oktatás területén működnek, hiszen az érzékeny női lélek közelebb tud kerülni a gyerekhez, eredményesebben tud nevelni. Nem is beszélve az egészségügyi szolgálatról.

MN: A férfiak megmondhatják, hogy a nők mely területeken vállaljanak szerepet? És ha egy nő indíttatást érez, hogy lelki vezetője legyen egy egyházközösségnek?

BM: Ebben elég konzervatív vagyok. Nem akarom megbántani a nőket, de az mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést.

MN: És a nyüzsgő férfi, az rendben van?

BM: Inkább lenne több nyüzsgő férfi. Abból van hiány. Nem tudok racionális magyarázatot adni. Én úgy látom, hogy az egyházi közösségeinkben sokszínű a szolgálat. Nagyon sok diakonisszánk van, én sokkal jobban el tudom képzelni, hogy egy nő karitatív szolgálatot végez.

MN: Ezzel meglehetősen csorbul a nők önrendelkezési joga.

BM: Hát, egy férfi meg ne akarjon gyereket szülni. Ugyanakkor, tényleg, Merkel asszony például nagyon jó politikus. De a nők szerepével kapcsolatban is fel kell vállalnom, ami a meggyőződésem.

A Beer Miklóssal készült teljes interjú a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Az olasz egységre nem csak Triesztben szokás dühösnek lenni. Azon a Délen, amelyet az északi polgárság állandó nyűgként és teherként él meg, szintén sok kritikusa akad az egységes Olaszországnak. Az északolasz Beppe Grillo komikus 5 Csillag Mozgalma ezért a baloldali és jobboldali populizmus mellé a déli tartományokban a bourbonista, antigaribaldista populizmust is felvette a programjába.

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2017. szept. 06., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Beer Miklós
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 30
  rworse
  2017. szeptember 09., szombat 00:12
  29

  Hát én remélem, hogy tenne. Például ott van az az afrikai kultúrkör, ahol adott életkorban a kamaszlányok nemi szervének nagy részét kimetszik, hogy alkalmatlanok legyenek a nemi élet élvezetére. Elítélné Beer? Elvárom, hogy azt tegye.
 2. 29
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 22:30
  28

  Igen, természetesen. De biztos vagyok benne, hogy Beer Miklós nem tenne ilyet.
 3. 28
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 21:56
  tiszapolgári, 24

  "Ki vagyok én, hogy felülbírálhatnám, ki, milyen életet éljen, vagy hogyan gondolkodjon a női munkatársairól?"

  Azért bizonyosan van egy halom kulturális jelenség, akár az életvitellel, akár a férfiaknak a nőkkel szembeni bánásmódjával kapcsolatosan megítélsz. Például, hogy a megerőszakolt nőt halálra kövezik. Biztos, hogy megítéled, felülbírálod.
 4. 27
  yoyo
  2017. szeptember 08., péntek 13:33
  Tiszapolgári, nem akarok a dolgon rugózni, igazából a "biblia vs. trendi antiszexizmus" mint alternatíva bosszantott fel.
 5. 26
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 13:07
  yoyo: A Bibliában nincsenek papnők. És 1977-ig apás szülés se volt

  Győztél, ilyen hatásos érvre nem tudok mit mondani.
 6. 25
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 13:00
  a 24 a 20-ra.
 7. 24
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 13:00
  Szerintem a társadalom nem változott meg, egyes rétegek talán változtak, más rétegek ugyanolyanok maradtak, és továbbra nincs közöttük átjárás. Én nem gondolkozom azon, hogy ez jó-e vagy sem, hanem tudomásul veszem, és nem akarom megváltoztatni. Ki vagyok én, hogy felülbírálhatnám, ki, milyen életet éljen, vagy hogyan gondolkodjon a női munkatársairól?
 8. 23
  yoyo
  2017. szeptember 08., péntek 12:53
  A Bibliában nincsenek papnők.

  És 1977-ig apás szülés se volt, sőt, Geréb doktornőt titokban végzett apás szülés miatt a férfikollégák (ezt csak úgy mondom, nem antiszexizmusból) fegyelmiben részesítették.

  A világ változik. Rengeteg dolog volt régen evidencia, ami mára nem az. Nagyon sokszor: hála istennek.


 9. 22
  yoyo
  2017. szeptember 08., péntek 12:49
  rworse, a feminizmussal és a polkorrektséggel is úgy vagyok, hogy viták során nincs kedvem belesodródni az ezekkel kapcsolatos végtelen kacskaringókba, ezért tettem most is egy ilyen zárójeles izét.
 10. 21
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 12:42
  yoyo: Egyszerűen nem tudok semmilyen valódi érvet, ami akár papi, akár tanári, orvosi vagy bármilyen más hivatásra a nőket kevésbé tenné alkalmassá.

  Igen, magam is azt írtam, hogy sem a női trolivezetőkkel, sem a rendőrnőkkel nincs bajom, a tanárnőkkel és orvosnőkkel pedig naná, hogy nincs.

  És azt is leírtam, hogy a Bibliában nincsen szó papnőkről. Persze a Biblia sokaknak nem jelent semmit, de számomra szimpatikus, ha egy katolikus püspök ragaszkodik a Bibliában írtakhoz.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs