Beer Miklós: „Mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést”

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2017. szept. 06., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A menekültekért kiálló Beer Miklós váci megyés püspök ezúttal a nőkről alkotott véleményét is megosztotta. Részlet az e heti Magyar Narancsból.

Vállalni kell a meggyőződésünket, mondja a Váci Egyházmegye vezetője, akit emiatt számos támadás ér elsősorban a kormányoldalról. A menekültek melletti kiállása éppúgy keresztény hitéből következik, mint a lombikbébiprogram elvetése, vagy a nők társadalmi szerepvállalásáról vallott fölfogása is.

Magyar Narancs: A római katolikus egyház milyen szerepet szán a nőknek a XXI. században?

Beer Miklós: Az egyházi szolgálattevőkkel kapcsolatban nekem változatlanul az az álláspontom, hogy a szerepeket nem szerencsés összekeverni. Protestáns barátaimmal beszélgetve ők maguk mondják önkritikusan, nem örülnek, hogy már elég sok lelkésznő van. Én nem ebben látom az egyház jövőjét. A női hivatásnak megvannak a sajátos területei, a család, az anyaság, a gyereknevelés. Azt még el tudom fogadni, hogy az oktatás területén működnek, hiszen az érzékeny női lélek közelebb tud kerülni a gyerekhez, eredményesebben tud nevelni. Nem is beszélve az egészségügyi szolgálatról.

MN: A férfiak megmondhatják, hogy a nők mely területeken vállaljanak szerepet? És ha egy nő indíttatást érez, hogy lelki vezetője legyen egy egyházközösségnek?

BM: Ebben elég konzervatív vagyok. Nem akarom megbántani a nőket, de az mindig zavar, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést.

MN: És a nyüzsgő férfi, az rendben van?

BM: Inkább lenne több nyüzsgő férfi. Abból van hiány. Nem tudok racionális magyarázatot adni. Én úgy látom, hogy az egyházi közösségeinkben sokszínű a szolgálat. Nagyon sok diakonisszánk van, én sokkal jobban el tudom képzelni, hogy egy nő karitatív szolgálatot végez.

MN: Ezzel meglehetősen csorbul a nők önrendelkezési joga.

BM: Hát, egy férfi meg ne akarjon gyereket szülni. Ugyanakkor, tényleg, Merkel asszony például nagyon jó politikus. De a nők szerepével kapcsolatban is fel kell vállalnom, ami a meggyőződésem.

A Beer Miklóssal készült teljes interjú a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Az olasz egységre nem csak Triesztben szokás dühösnek lenni. Azon a Délen, amelyet az északi polgárság állandó nyűgként és teherként él meg, szintén sok kritikusa akad az egységes Olaszországnak. Az északolasz Beppe Grillo komikus 5 Csillag Mozgalma ezért a baloldali és jobboldali populizmus mellé a déli tartományokban a bourbonista, antigaribaldista populizmust is felvette a programjába.

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2017. szept. 06., 21:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Beer Miklós
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 20
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 12:33
  yoyo, 18

  "(és ezzel most nem állítottam, hogy bármelyiknek a harcos híve lennék)."

  Azért azt nem kéne feledni, hogy a politikai korrektség kifejezésen és tartalmán nehéz fogást találni anélkül, hogy ne essen a fogáskereső a demagógia vermébe (a demagógia ugyebár a hazugság egyik eufemisztikus formája). Mit jelent a korrektség? Pontosság, igazság, méltányosság. Hol ebben a hiba? Én se szeretek, nem is szoktam harcos híve lenni mozgalmaknak, ellenben a politikai korrektségre való törekvés nem olyan dolog, amibe bele lehetne kötni. Pontosság-, igazság-, méltányosság-ra való törekvés. Hol ebben a hiba? (Persze, tudom, még a mértékletességben is érdemes mértéket tartani, de ez most más téma.)
 2. 19
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 12:23
  tiszapolgári
  "Azt, hogy a református egyházban megjelentek a női kántorok és lelkészek (én Erdélyben találkoztam velük), az aggasztó létszámhiány okozta."

  Illetve a modernizál(ód)ás tette lehetővé az ilyen-olyan okokból keletkezett igény kielégítését. Az igények ugyebár abból keletkeztek, hogy nagymértékben más volt az adott, újigényű társadalom, mint amelyikben az adott dogmák korábban keletkeztek.
  A mai európai és globális társadalmak is nagymértékben mások mint az ókori zsidó társadalom, ezért erősödik az igény - például - a katolicizmuson belül is a női papságra. Adott vallás nemi összetétele vagy kizárólagosságai is értelmeszerűen jellemzően aszerint alakultak ki, hogy a kialakuláskor mennyire volt patriarchális vagy matriarchális vagy semleges az adott vallást kialakító társadalom. A Biblia keletkeztetésének társadalmai alapvetően patriarchális társadalmak voltak, ilyen szempontból a mához képest atavisztikusak, anakronisztikusak, ergo nem feltétlen trendiség felülbírálni az akkori dogmákat - vagy legalább gondolkodni a felülbíráláson. A felülbírálásnak pusztán az az egyedüli akadálya, hogy a vallások szent iratai ugyebár örök, megkérdőjelezhetetlen, mindenkori igazságokat fogalmaztak meg tévedhetetlenül, tehát mindenképpen meghasonlást okoz minden vallásban, ha racionalizálni kell a tévedhetetlen iratok tévedései által okozott kognitív disszonanciákat. Például sokaknak a Biblia miatt. Például neked inkább a Tóra "és társai".

  "amit én a vallási törvények és hagyományok megcsúfolásának tartok (nyilván ezért reformközösség)."

  Hát persze, megcsúfolás. Másképp nem megy, hiszen örök, megfellebezhetetlen, tévedhetetlen iratok örök, mindenkori igazságai kerülnek megfellebbezésre, meghazudtolásra. DE KIKERÜLHETETLEN KÉNYTELENSÉG! MÁSKÉPP NEM MEGY! Merthogy nem megy, hogy adott orthodox vallásos nem fog kezet Lampert Mónikával, a női nem tisztátalansága okán. NEM MEGY! Az se megy, hogy nem lehetnek női papok. NEM MEGY! Megváltozott a társadalom, ergo a változtathatatlan vallásának is változnia KELL - aminthogy változik is évezredek óta, újabb és újabb megcsúfolásaként a tévedhetetlen szent iratainak. Nem megy, hogy nincsenek női papok. Pech, hogy anno nem volt elég rugalmasan megfogalmazva a dogma, így most meg kell csúfolni. Pech. Aki nem tud tartós vallási dogmát írni, foglalkozott volna mással - hehe.
 3. 18
  yoyo
  2017. szeptember 08., péntek 11:47
  tiszapolgári: a trendi antiszexizmus valóban irritáló.

  Kár, hogy ebben az országban egy annál sokkal erősebb trend a jellemző. Azaz nem úgy tűnik, hogy akár a feminizmus, akár a politikai korrektség nyerésre állna idehaza (és ezzel most nem állítottam, hogy bármelyiknek a harcos híve lennék).

  És ja, a fujjos antiszexizmusolás meg a dzsenderdiktatúrázás pont olyan, mint a liberalizmus = rtl klub.

  Szerintem nincs abban semmi trendi antiszexizmus, ha az ember megütközik az idézett szövegrészen.

  Egyszerűen nem tudok semmilyen valódi érvet, ami akár papi, akár tanári, orvosi vagy bármilyen más hivatásra a nőket kevésbé tenné alkalmassá. Egyszerűen semmilyen objektív körülmény nincs, amitől valaki pusztán a nő vagy férfi mivolta miatt lenne bármelyikre is alkalmasabb vagy kevésbé alkalmas.
 4. 17
  Kovacs
  2017. szeptember 08., péntek 11:42
  Természetesen, nagy rejtély ez a Biblia meg a fehér táltosok világa. Hagyományilag. Valamin mindig összekapnak, hogy ki dobolhat, ki foganhat szeplőtlenül, és vacsorázni se hajlandók a mai napig közösen. Persze, kell egy új program, hogy ki lehet fiú és ki lány. Papilag.
 5. 16
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 08:35
  Helyesnek tartom, hogy egy püspök számára fontosabb a Biblia, mint az antiszexizmusra rácuppanó trendiség. Márpedig a Bibliában, például a papi törvényekre és előírásokra vonatkozó részben, egyértelműen férfiakról van szó, föl sem merül, hogy a szolgálatban nők is részt vehetnének, és ezt az ószövetségi tilalmat sem Jézus, sem Pál nem oldja fel.
  Azt, hogy a református egyházban megjelentek a női kántorok és lelkészek (én Erdélyben találkoztam velük), az aggasztó létszámhiány okozta. Az amerikai reform zsidó közösségekben női rabbik is vannak, amit én a vallási törvények és hagyományok megcsúfolásának tartok (nyilván ezért reformközösség).
 6. 15
  yoyo
  2017. szeptember 08., péntek 05:53
  ez nyilván kitűnő példája annak, amikor valaki a kevés számú személyes tapasztalatából - ráadásul a tanult előítéletei, vélekedései szűrőjén keresztül - általánosít.
 7. 14
  nimfakandur
  2017. szeptember 07., csütörtök 23:02
  Kedves Beer Miklós!
  Szűz Mária is csak egy zavaró nyüzsgő nő volt...?
 8. 13
  rworse
  2017. szeptember 07., csütörtök 20:10
  Az anyagok istenére
  Esküszünk, esküszünk,
  Hogy papok tovább nem leszünk!
 9. 12
  Geoda
  2017. szeptember 07., csütörtök 17:59
  Mondjuk elég rühelni való az, amikor egy kartársnő befurakszik egy közösségbe. Rohadt jól megmondja a tutit. Szétnyüzsgi, megosztja a kialakult státusz quót, majd amikor azt mondják neki, hogy o.k., ha már ilyen ügyes, okos, és nagypofájú, akkor csinálja is, amiről szövegel, akkor széttárja a kezét, olykor a lábát, és kifejti, hogy ő csak egy nő, és természetesen mindenki más csinálja meg. Meg hozza helyre, amit szétpofázott.

  Ha a püspök erre gondolt, akkor teljesen egyet értek vele.
  Alkalmasint, ha egy férfi viselkedik így, azt is utálom.
 10. 11
  tiszapolgári
  2017. szeptember 07., csütörtök 17:46
  8

  Papok legyünk vagy rworse-ok, ez a kérdés, válasszatok!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Blog

még több cikk