Egy óvodás életét mentette meg az újpesti óvónő

  • narancs.hu
  • 2022. május 22.

Élet + Mód

Ha a gyermek nem kapta volna meg az antiallergiás injekciót, valószínűleg meghalt volna, mire kiérnek a mentősök.

 

Déri Tibor, Újpest polgármestere szombati Facebook-posztjában arról számolt be, hogy az újpesti Pozsonyi Oviban csaknem tragédia történt, de a gyermek allergiás rohamát kezelendő az óvodában rendelkezésre állt az életmentő adrenalin.

Mint írta, az egyik óvónő észlelte a gyereken az allergiás roham jeleit, ezért beadta neki az injekciót.

Ébresztésnél vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna

– írta a polgármester az óvónő beszámolója alapján.

A posztot kiszúró 24.hu emlékeztet: januárban allergiás rohamot kapott és meghalt egy hétéves fiú egy újpesti benzinkúton. Bár a helyszínre riasztott mentőegység hosszasan küzdött a gyerek életéért, nem tudták megmenteni.

❗️Életet mentett az óvónéni❗️ Januárban egy kisfiú allergiás sokk miatt veszítette életét. Sosem feledjük, azóta is...

Posted by Déri Tibor on Saturday, May 21, 2022

A januári tragédia után a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár perceken belül fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. Az allergiás roham esetén nem a kalcium, hanem egy előretöltött adrenalinos „önadagoló toll” az, ami segít (Epipen Junior/Anapen Junior).

Februártól több önkormányzat – köztük az újpesti is – közölte, hogy beszerzi és biztosítja bölcsődéi, óvodái és iskolái számára a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk