Idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok

  • narancs.hu
  • 2023. március 22.

Élet + Mód

Fiataloknak hirdetnek természetvédelmi programot a nemzeti parkok, idén már tizedik alkalommal.

Az Ifjú Kócsagőr Program keretében a fiatalok a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhetik meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket. A program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében – közölte az Agrárminisztérium.

Idén március 22-től április 22-ig, azaz a Víz Világnapjától a Föld Napjáig várják azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe, a jelentkezni itt lehet.

A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíznapos szakmai gyakorlatot, a legjobbak a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2023 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve az ötnapos külföldi tanulmányutat Európa egyik legszebb nemzeti parkjába.

Dukát Zsófia, az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője, az Ifjú Kócsagőr Program döntő zsűrijének elnöke a közlemény szerint úgy fogalmazott, a program az elmúlt évek alatt bebizonyította, hogy nemcsak természetvédelmi szemléletet ad, hanem gyakorlatias feladataival az életre is nevel. Hozzátette, hogy a résztvevők a megszokott közegükből kilépve az elméleti ismereteken túl erősíthetik kommunikációs és problémamegoldó képességüket, fellépésüket is.

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 20 és 22. között az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) rendezi meg.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza, a program sikerét mutatja az is, hogy a korábbi résztvevők közül többen már valamelyik nemzeti park igazgatóságnál dolgoznak, akár természetvédelmi őrként, akár más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan az Agrárminisztérium, a tíz nemzetipark-igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk