Nem igazán sikerült igazolni, hogy a multik silányabb élelmiszert hoznak Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 8.

Élet + Mód

A kormányt ez nem zavarja, beleállnak a sztoriba.

Az EU-n belüli kettős élelmiszer-minőségről írt és a magyar vásárlók melletti kiállást ígért a Földművelésügyi Minisztérium, miután lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyári termékeket érintő vizsgálata. A minisztérium közleménye szerint a szakemberek a 39 összehasonlított termékpár mintegy harmadánál találtak érzékszervi vagy összetételbeli különbséget. Magyarul azt, hogy ugyanazon márkanév alatt a gyártók nem ugyanazt forgalmazzák Nyugat- és Közép-Európában.

A Nébih kiadványát átböngészve azonban közel sem egyértelmű a kép. A kóstolók sokszor nem tudták megállapítani, hogy a hazai vagy a külföldi termék jobb-e, számos esetben pedig kifejezetten a Magyarországon forgalmazott élelmiszert ítélték jobbnak. Például a külföldi görögdinnye és nektarin éretlenebb, ízetlenebb, mint a magyar. A külföldi termék nyert viszont a piskótaalapnál, a salátaöntetnél és a vaníliás jégkrémnél.

Fazekas Sándor miniszter a magyar dinnyét népszerűsíti

Fazekas Sándor miniszter a magyar dinnyét népszerűsíti

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A magyar kormány egy hasonló tavaszi vizsgálat után kezdett panaszkodni az unión belüli eltérő minőségű élelmiszerekre, és hasonló álláspontot foglal el a visegrádi négyek többi kormánya is. Az Európai Bizottságot egyelőre nem sikerült meggyőzni a kettős mércéről, az uniós végrehajtó testület jelenleg egy olyan magyar jogszabálytervezetet véleményez, amely alapján a gyártónak kötelező lenne feltüntetnie, ha egy termék más összetételben kapható Magyarországon, mint külföldön.

Figyelmébe ajánljuk