Nem igazán sikerült igazolni, hogy a multik silányabb élelmiszert hoznak Magyarországra

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 08., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormányt ez nem zavarja, beleállnak a sztoriba.

Az EU-n belüli kettős élelmiszer-minőségről írt és a magyar vásárlók melletti kiállást ígért a Földművelésügyi Minisztérium, miután lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyári termékeket érintő vizsgálata. A minisztérium közleménye szerint a szakemberek a 39 összehasonlított termékpár mintegy harmadánál találtak érzékszervi vagy összetételbeli különbséget. Magyarul azt, hogy ugyanazon márkanév alatt a gyártók nem ugyanazt forgalmazzák Nyugat- és Közép-Európában.

A Nébih kiadványát átböngészve azonban közel sem egyértelmű a kép. A kóstolók sokszor nem tudták megállapítani, hogy a hazai vagy a külföldi termék jobb-e, számos esetben pedig kifejezetten a Magyarországon forgalmazott élelmiszert ítélték jobbnak. Például a külföldi görögdinnye és nektarin éretlenebb, ízetlenebb, mint a magyar. A külföldi termék nyert viszont a piskótaalapnál, a salátaöntetnél és a vaníliás jégkrémnél.

Fazekas Sándor miniszter a magyar dinnyét népszerűsíti

Fazekas Sándor miniszter a magyar dinnyét népszerűsíti

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A magyar kormány egy hasonló tavaszi vizsgálat után kezdett panaszkodni az unión belüli eltérő minőségű élelmiszerekre, és hasonló álláspontot foglal el a visegrádi négyek többi kormánya is. Az Európai Bizottságot egyelőre nem sikerült meggyőzni a kettős mércéről, az uniós végrehajtó testület jelenleg egy olyan magyar jogszabálytervezetet véleményez, amely alapján a gyártónak kötelező lenne feltüntetnie, ha egy termék más összetételben kapható Magyarországon, mint külföldön.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 08., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  tiszapolgári
  2017. augusztus 08., kedd 21:54
  Én ma az egyik hipermarketben vettem egy csomag negrót, de a zacskó tele volt százdollárosokkal. Szarházi multik!
 2. 4
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 20:35
  Márpedig nem leszünk gyarmat! Akkor se leszünk, ha nem is vagyunk és nem is leszünk! Akkor se! Lassan mondom, hogy Operaházi Fantomas is értse: N e m l e s z ü n k g y a r ma t !
 3. 3
  szegedi789
  2017. augusztus 08., kedd 19:59
  Hát, megint lehet a " Báncsák a magyart ! " c. áriával haknizni a médiában . . .

  Az ízeket miként lehet OBJEKTÍVEN megállapítani ??? Tudományosan bizonyítva ???

  Milyen laborok vannak ???

  Mennyire felelnek meg ezek és a mérési metódusok az európai, amerikai, stb. sztenderdeknek ???????
 4. 2
  vilsi
  2017. augusztus 08., kedd 18:28
  Ausztriából a magyar hústermékek zöme ki van tiltva (Lásd: Mérgeznek bennünket). AZ OTTHON ÉS A PÁLYÁZÓ MELEGE A kormány pályázatot ír ki fűtéskorszerűsítésre és régi hűtők, fagyasztók, mosógépek cseréjére – ajándékba. (Nyugatiak zsebéből?) 1. Dobd ki a régi, jó FÉG-cirkód és rakjál be ún. kondenzációs kazánt? *A kond.kazán többlet-hőnyeresége nem szavatolt, túlfogyasztás is lehet (a vizet állandóan keringtetni kell, áram fogy, külön szennyvíz-elvezetés kell, érzékeny, stb. – lásd FŰTÉS, Szelíd Energia Al.). *Energiatanúsítvány kell; ha egy házban több lakás, jegyzői igazolás, stb.). *Csak akkor pályázhatsz, HA AZ EGÉSZET MÁR MEGCSINÁLTAD ÉS KIFIZETTED! Ha ki tudtad fizetni, minek? *Ezután: 1. Vagy nyersz, 2. Vagy nem nyersz. (Beléphetsz az OPeBaSzö-be). Előtted csókosok ezrei, elég egy kis formai hiba, csapdák tucatjai (hátlapot nem számoztad) és egy heti papírmunka, utánajárás fuccs! A kéményseprők elszántan jelentgetik föl a lakosokat, aztán hozzák a havert, aki átépít. (Kémény-ügyvédek aktiválva – új szakma!) Nem új gépeket kell a lakosokra rátukmálni, hanem a házakat szigetelni. Évek óta javasolunk egy egyszerű eljárást. (lásd: Hőszigetelés, Fűtés-tudnivalók, Kéményjavítás – NOL-fórum/alter).
 5. 1
  Kovacs
  2017. augusztus 08., kedd 18:14
  Viszont ami igaz, hogy más termékeket (így pénztárca kompatibilis minőségben) kénytelenek árusítani, mert a lakosság zsebe még mindig lapos. És egyre laposabb. Ebben a "büszke és erős" európai országban.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...