„Nem zavar, hogy én Down-szindrómával születtem, és anyáékat sem”

  • 2017. március 21.

Élet + Mód

Ma van a Down-szindróma világnapja.

„Pátkai Andrea vagyok, 24 éves Down-szindrómás lány, akinek a szeme kék színű és a haja színe vörös és hosszú. A Down-szindróma azt jelenti, hogy eggyel több kromoszómám van, vagyis 47. Anyával és a tesómmal élek. Őket úgy hívják, hogy Adrienne és Nikolett. A Niki 18 éves és egyetemre jár. Nekem a hobbim a rajzolás, írás, táncolás, és koncertekre járok. A kedvenc együttesem a Pa-dö-dő, V-tech, Fiesta, ByTheWay, Chrystal, Beatrice és a Jonas Brothers. Az énekesek közül a kedvencem Judy, Nagy Feró, L.L. Junior, Nótár Mary, Lola és még sokan mások. Ezekből nagy részükkel felléptem, énekeltem és táncoltam. Régen jártam úszni és kosarazni, amit nagyon élveztem. Most azért nem járok úszni és kosarazni, mert a Baltazár Színházba járok dolgozni, színésznőként. (...) Úgy jöttem rá, hogy downos vagyok, hogy egy orvos elmondta anyának, ő pedig nekem. Engem nem zavar, hogy én Down-szindrómával születtem, és anyáékat sem. Ebből előnyöm van, hogy nagyon sokan szeretnek. (...) Néha van benne rossz is, hogy downos vagyok, megbámulnak. Erre én visszaszólok, hogy »Mi van, nem láttál még egy Down-szindrómás lányt?« Engem már nem érdekel. Azt tanácsolom a Down-szindrómás lányoknak és fiúknak, hogy ne vegyék figyelembe, mikor megbámulják őket.”

Ezek Pátkai Andrea sorai, aki most kezdett blogolni a downbaba.hu felületén. Az Európai Down-szindróma Szövetség által szervezett Számít a hangom! kampányban Andi képviselte Magyarországot: egy tábla feltartásával és egy hatalmas mosollyal.

false

A világnapot 2006 óta ünneplik; célja, hogy felhívja a többségi társadalom figyelmét a Down-szindrómával élőkre, növelje a megértést, és segítse, hogy a Down-szindrómások méltósággal élhessenek teljes életet. Az elmúlt néhány évben már Magyarországon is szerveznek eseményeket az alkalomból, többek között a Vígszínházban. Ma Kisari Károly, a Down Egyesület enöke ott jelentette be, hogy fogyatékossággal élő, köztük Down-szindrómás és tipikus fejlődésű gyerekeknek épül játszóház és fejlesztőközpont, az intézmény várhatóan szeptemberben nyílik meg a XV. kerületben. Kisari arról is beszélt, hogy egyelőre alig van olyan óvoda, ahol fogadni tudják a Down-szindrómásokat, holott a korai fejlesztés a későbbi életüket nagyban meghatározza. Felhívta a figyelmet: míg Magyarországon főleg foglalkoztatókban kapnak munkát, Spanyolorszában szinte bármilyen, alkalmasságuknak megfelelő pozícióban dolgoznak, idézte az elnököt az MTI.

A világnap alkalmából sokan színes zoknit húztak, hogy így fejezzék ki elkötelezettségüket a fenti értékek mellett.

Figyelmébe ajánljuk