Olaszországban újra kötelező a maszk a munkahelyeken

Élet + Mód

Az NNK vezetője közben arról beszélt, Magyarországon az elmúlt héten 55 százalékkal nőtt a megfertőződések száma. Emiatt még nem látják szükségesnek az  intézkedések visszavezetését, de hozzátette, hogy a zsúfolt, zárt helyeken mindig magas a fertőzés kockázata, így aki szükségét érzi, ilyen helyen viseljen maszkot.

Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése miatt.

A munkaügyi minisztérium, valamint a munkaadók és a munkavállalók  érdekképviseletei között aláírt megállapodás értelmében ismét vissza kell venni az Ffp2-es maszkokat a magánszektorban éppúgy, mint a közigazgatási munkahelyeken, illetve általában az állami szférában. A rendelkezés október végéig érvényes. Az egészségügyi védőeszközt a munkaadónak kell biztosítania a dolgozók számára.

Az előírás szerint a maszkhasználat a zárt térben végzett munka közben, például az irodákban, üzletekben vagy a gyárakban kötelező, valamint kültéren is, többek között az éttermek teraszain, ha nem biztosított a legalább egyméteres biztonsági távolság.

A protokoll az egészségileg sérülékenyebbek számára további négy hónappal meghosszabbítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, ennek feltételeiről a munkaadó egyeztet a dolgozói képviseletekkel.

A maszkhasználat mellett a munkahelyre történő belépéskor ismét kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés is, és 37,5 Celsius fok felett a dolgozó nem léphet be. Ahol nincsen elég tér, így a menzákon és az öltözőkben is, ismét csak korlátozott számban lehet bejutni.

Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése Olaszországban is megindult: az utóbbi egy hétben több, mint ötven százalékkal emelkedett a regisztrált betegek száma. Az utóbbi két napban több, mint 177 ezer új beteget szűrtek, de sokan otthon tesztelnek, nem fordulnak orvoshoz, s nem is jelentik a megbetegedésüket. Az aktív betegek hivatalos száma 770 ezer. A halottak napi száma országosan továbbra is száz alatt van, de fokozatosan emelkedik a kórházban kezeltek száma. Négy tartományban - Calabriában, Szicíliában, Umbriában és Valle d'Aostában - a koronavírus okozta Covid-19-betegeknek fenntartott osztályokon a telítettség túllépte a tizenöt százalékos küszöböt, és további négy régióban pedig megközelíti ezt.

Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája Magyarországon is: a múlt héten 3042 új fertőzöttet regisztráltak, ez 55 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest

- erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes beszélt pénteken a a Kossuth rádióban. Elmondta, hogy jelenleg 233 beteget ápolnak kórházban a vírusfertőzés miatt, öten szorulnak lélegeztetőgépre. A szakember hangsúlyozta, hogy Európában is emelkedik a betegek száma, egyelőre azonban sem a kórházban kezelt páciensek, sem a súlyos állapotban lévők száma nem nőtt számottevően.

Galgóczi Ágnes beszámolt arról, hogy Magyarországon az új fertőzések döntő többségét a koronavírus omikron variánsának BA.2 alvariánsa okozza, de a mintákban kimutatták a BA.5 és a BA.4 alvariánst is. A betegség lefolyásának súlyosságában ugyanakkor nem tapasztalnak változást, de egyes betegeknél nem zárható ki, hogy a vírus komolyabb tüneteket okoz.  

A szakember továbbra is az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet, azt mondta, hogy a harmadik, megerősítő oltás is mindenkinek ajánlott, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben nincs szükség járványügyi intézkedésekre, azonban a zsúfolt, zárt helyeken mindig magas a fertőzés kockázata, így aki szükségét érzi, ilyen helyen viseljen maszkot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk