Semjén kutyagyilkosokat véd a Párbeszéd szerint
szaborebeka_top.jpg

Semjén kutyagyilkosokat véd a Párbeszéd szerint

  • narancs.hu
  • 2017. július 17.

Élet + Mód

A párt a vadászattól és a nyilvános megszólalásoktól is eltiltaná Orbán helyettesét.

Kaposvár környékén sorra lövik ki a kutyákat, ráadásul szándékosan, állítja a Párbeszéd. A párt közleménye szerint az állatokat csalétekkel csalják el, és vadászfegyverekkel végeznek velük, ezért most aláírásgyűjtésbe kezdtek az állatok védelmében. Az ismétlődő esetek miatt módosítaná a vadászati törvényt, és a kutyagyilkosságokat elfogadhatónak ítélő – és nagy vadász hírében álló – Semjén Zsoltot pedig elrejtené a nyilvánosság elől Szabó Rebeka, a Párbeszéd politikusa.

„A kutyák kilövése még mindig zajlik Magyarországon: ezúttal Kaposvár környékéről érkeztek szomorú hírek. A Párbeszéd szerint sürgősen módosítani kell a vadászati és az állatvédelmi jogszabályokat, de a közhangulatot már az is javítaná, ha a kutyagyilkosságot elfogadhatónak ítélő Semjén Zsoltot a kormány eltiltaná a témával kapcsolatos nyilvános megszólalásoktól és a vadászattól.

A helyi állatvédők jelzése szerint külterületre tévedt kutyákat lőnek ki Kaposvár közelében. A fényképekkel dokumentált esetek hátterében nehéz nem fölfedezni a szándékosságot: az állatokat csalétekkel csábítják a kivégzés helyszínére, a tetemeken vadászfegyverből kilőtt lőszerek nyoma látszik.

A Párbeszéd a hasonló esetek kapcsán többször jelezte a helyzet tarthatatlanságát, és benyújtott egy olyan szakmailag megalapozott jogszabálycsomagot is a parlament elé, amely a jelenleginél lényegesen nagyobb biztonságot nyújtana az ebeknek és gazdáiknak. Korlátok közé szorítva ezzel a minden húsevő állatban konkurenciát látó vadászok – a hatályos szabályozás szerint akár belterületen is kiélhető – lövöldözhetnékét. A kormánypárti többség azonban hallani sem akart a puskások megfékezéséről.

Mindennek fényében különösen botrányosak a miniszterelnök-helyettes megnyilvánulásai: a vadászatért is felelős kormánytag szerint a kóbor kutyával nem történhet jobb annál, ha egy vadász oldalba lövi. Ha Semjén Zsolt eljut odáig, hogy a kóbor ebek kérdése társadalmi probléma, akkor nincs mentség arra, hogy a kormány nem fejleszti az ebrendészeti telepeket, továbbra sem támogatja a civilek által működtetett állatmenhelyeket. A Párbeszéd ezért indította el a »Ne ölj, ne lőj!«  aláírásgyűjtő kampányt. A kóbor kutyák problémáját nem legyilkolással, hanem a vadászati törvény szigorításával és az elmaradott állami állatvédelem fejlesztésével kellene megoldani.”

via GIPHY

Figyelmébe ajánljuk