A meg nem értés fegyvere

  • Kálmán C. György
  • 2012. január 6.

Első változat

Van egy régi vicc, az egyszerűség kedvéért lerövidítem.

Kohn és Grün elmennek vadászni. Az erdőben észrevesznek egy medvét, Kohn kapja a puskáját, lelövi. Odacipelik az erdei kocsma oldalához, ők meg bemennek áldomást inni. Mire kijönnek, a medve szőrén-szálán eltűnt. Grün megkérdezi: - Kohn, hol a medve? – Milyen medve? – A mi medvénk. – Miféle medvénk? – Elmentünk vadászni, igaz? – Igaz. – Bementünk az erdőbe, igaz? – Igaz. - Megláttál egy medvét, igaz? – Igaz. – És lelőtted, igaz? – Igaz. – Idehoztuk, bementünk inni, és most nincs itt a medve. – Miféle medve?

A megértés nem kikényszeríthető. Ha valakinek az az érdeke, olyanok a képességei, vagy csak egyszerűen szórakozni akar, bármikor megteheti, hogy nem érti meg, amit mondanak neki: eljátssza, vagy tényleg nem érti, ez most mindegy is. Kohn  vagy csak fel akarja bosszantani Grünt, vagy valami stikli van a háttérben, vagy síkhülye. Tehetetlenek vagyunk vele szemben, ha nem érti, hát nem érti, punktum.

Ma remek kis videó került ki a hvg.hu oldalára, amelyben a miniszterelnök nem érti a riporter kérdését, végül valami hasonlóra (de nem a kérdésre) mégiscsak válaszol. Vajon a képességeivel van baj, szórakozik az újságíróval, vagy egyéb célja van? „hvg.hu: Felelősnek tartja-e magát a forintgyengülés miatt? Orbán Viktor: Mármint a jegybankelnök úr? Erről nem nyilatkozott. hvg.hu: Nem. Ön, miniszterelnök úr! Orbán Viktor: Semmilyen személyes felelőssége a jegybank elnöknek nem került szóba a tárgyaláson. hvg.hu: Ön, személy szerint! Orbán Viktor: Az sem.”

Ez az „Az sem” – páratlan trouvaille. Azt a mondatot rövidíti, hogy „Az sem került szóba (a tárgyaláson)”; a miniszterelnök tehát nem azt mondja, hogy nem felelős, azt sem, hogy felelős – csak arról nyilatkozik, hogy ez nem került szóba. Ami az ő felelősségétől teljesen független esemény.

Ha kérdezik, nem érti; ha válaszol, nem a kérdésre. Fent – Kohn esetében – vázoltam három lehetőséget.

Figyelmébe ajánljuk