Műsorok

  • Kálmán C. György
  • 2015. május 18.

Első változat

Az állami rádió és televízió meghökkentő műsorokat iktat műsorrendjébe – médiatörténelmet ír. Én is segítek.

Már akkor érezni lehetett, hogy az állami rádió és televízió médiatörténeti jelentőségű irányváltásba kezd, amikor vasárnap délután a rádióban felbőgtek a motorok, és közvetíteni kezdték a soros Forma–1-futamokat.

Mondom: a rádióban.

Ahol minden kanyart, előzést, füstöt és kicsúszást, kerékcserét és pezsgőbontást el kell képzelnie a kedves hallgatónak, mivel a rádió aligha alkalmas arra, hogy ezeket meg is mutassa; fejleszti a fantáziát, teret enged a képzeletnek, egyúttal merészen nyúl a médiumok unalmas, megszokott határaihoz: átviszi a vizualitást egy eddig alkalmatlannak tekintett – auditív – közegbe, fittyet hányva a hallgatói várakozásoknak. Bátor és előremutató húzás.

És íme, a második lépés: a 168 Óra című lap egy közösségi oldalon tette közzé találatát, miszerint május 16-án az állami televízió élőben kapcsolta Székelyudvarhelyt, ahonnan lassúsági pipaszívó versenyt közvetített.

Itt a kép:

false

 

Igen, kedves MTVA, érzem az irányt, nagyon ott vagyok fejben, és erősen szurkolok a változásoknak. Lassú székely embereket nézni hosszan, amíg még kicsit pislákol a parázs a pipában… Micsoda ötlet!

Igazán nem akarok nagyképűsködni, de hát minden vágyam, hogy segítsek az állam rádióját és televízióját a megfelelő irányba állítani, felszabadítani a hallgatói-nézői alkotóerőt és erősíteni valamennyiünk magyarságtudatát, na meg, őszintén szólva, kicsit meg is vagyok szorulva – szóval, volna egy pár ötletem, hogy az MTVA további mérföldkövekre sújthasson pörölycsapásként a modern média útján.

Íme néhány műsorötlet.

Sport: nemzetközi (profi) csigaviadal, szabad- és kötöttfogás.

Divat: rádiós közvetítés az őszi divatszínekről; tévés parfümverseny.

Vallási műsor: transzcendentális meditáció.

Gyermekműsor: óvodások „Mátyás király Gömörbe’” vidám hallgatóvetélkedője.

Ifjúsági műsor: farkasszemnézés megyei döntői.

Természetfilm: „A puszta télen”, „A puszta nyáron”: webkamerás közvetítés az Alföld közepéről (rádióban is!).

Kultúra: „Így hangolunk mi!” – körkapcsolásos közvetítés szimfonikus zenekarok hangolásáról, határon innen és túl.

Köszönöm, számlaszámot küldök.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.