Első változat

Összefogás

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2016. jan. 16., 10:40
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hagyjuk már a támadást, a bírálatot, az ellenségeskedést. Mindenki jót akar, csak össze kellene fognunk. Szip-szip.

Kissé morcos voltam, amikor a vízszerelő remekül elhárította ugyan a dugulást, de utána minden vécéhúzásra spriccelt a tus, és ha felgyújtottam a konyhában a villanyt, szennyvíz ömlött a mosógépbe.

Amikor felhívtam, és a tőlem telhető finomsággal elmarasztaltam a munkájáért, öt perc múlva nálunk volt. Olyan szomorúan nézett, mint egy temetkezési vállalkozó, a fejét csóválta, és mindent elismert. – Igaza van, igaza van – ismételgette. – Sajnos, előfordulnak hibák. Segíteni szeretnék, őszintén mondom – lábadt könnybe a szeme. – És Önt is kérem, segítsen nekem – tette hozzá, hangsúlyozva a nagybetűt a megszólításban. Végül felkért arra, hogy máskor is, ha bármi problémát észlelek, forduljak hozzá, kísérjem el a kiszállásaira, akár holnap reggel kezdhetek is. – Együtt többre megyünk – mondta bizakodva –, közös érdekünk, hogy minél kevesebb panasz legyen. – Aztán piszkált valamit a kábeltévén, lenézett a pincébe, és megetette a macskát.

A kisboltból hozott párizsi meg olyan büdös volt, hogy már a kukacok sem tekeregtek benne olyan vidáman, mint szokásuk. Vissza is vittem azonnal az egészet, az üzletvezető vidám volt és ünnepélyes. – Az ilyen vásárlókat szeretjük – lelkendezett –, akik jó szemmel veszik észre a hiányosságokat, bátran mernek bírálni, és együttműködnek velünk a gondok őszinte feltárásában. Megkérhetem, hogy töltsön velünk több időt, napi néhány órácska elég, ahogy ideje engedi, és fordítson figyelmet úgy a kiszolgálás, mint a kiszolgált áru minőségére?

Azt is hallom, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar is támogatja a Miskolcról indult tanártiltakozást – mélyen szolidáris, megérti a tiltakozókat, maga is nemegyszer hívta fel a figyelmet némi visszásságokra. Joggal bízhatunk abban, hogy nem sokat várat magára a Klik állásfoglalása sem: reményeim szerint hamarosan mélységes egyetértésüket fejezik majd ki, beismerik, hogy vannak előre nem látható nehézségek, amelyeket azonban párbeszéddel és összefogással – a tanárok segítségével és megértésével – hamarosan sikerül majd kiküszöbölni. Amihez együttműködést és sok odafigyelést várnak. Végül a minisztérium is közleményt fog kiadni, amelyben a miskolci tiltakozás kezdeményezőit egy újonnan alapított emlékéremmel tünteti ki, és üdvözli, hogy ilyen eleven kritikai szellem uralkodik a magyar emberek iskoláiban. Elismeri, hogy nem minden egészen úgy működik, ahogyan az joggal elvárható volna, de ennél sokkal fontosabbnak tartja, hogy lám, a hibák a széles körű demokratizmus talaján feltárhatók, és van fogadókészség is a minisztérium részéről.

false

Azt is olvasom, hogy Sándor Mária („a fekete ruhás nővér”) egyenesen Orbán Viktorhoz fordult támogatásért, hogy az egészségügy helyzete végre rendeződjön valahogy. Aligha kétséges, hogy a miniszterelnök elismeri majd az egészségügyi dolgozók jogos szemrehányásait, és együttérzéséről, szolidaritásáról, mi több: támogatásáról biztosítja mindazokat, akik ezeket megfogalmazzák. Végül is, fogja mondani, közös a célunk, és valamennyien ugyanaz ellen harcolunk: a cél az egészséges magyar család, a fő ellenség pedig a bürokrácia, a rezsi, meg a liberalizmus.

Szóval, megy ez.

Az a fontos, hogy értsük meg egymást, fogadjuk el a kritikát, és fogjunk össze valamennyien. A hibákat együtt, közösen kell kijavítanunk, ne egymásra mutogassunk, ne ellenségeskedjünk, hanem párbeszéddel, együttműködéssel dolgozzunk a megoldáson.

Nem is magyar ember, aki nem hatódik meg ezen.

szerző
Kálmán C. György
publikálva
2016. jan. 16., 10:40
kommentek
2
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  nőietlen
  2016. január 17., 01:28
  Fölvetették már valahol máshol is, hogy nem az ilyen sándormáriákat kellene már csodálni és majd még példaképnek is állítani nehogymár! és az ingyenmunkát! Hanem azokat, akik igenis csakis akkor, ha jól megfizetik őket azért - minden egyes percüket! Az ő kedvességüket és megértésüket pláne. (Lásd goromba ápolónő stb.)
 2. 1
  hakohen
  2016. január 16., szombat 23:45
  Jóóóóóóóóóóóóóóóó!

Komment írásához vagy regisztrálj