Dunapark

  • ételhordó
  • 2013. szeptember 27.

Ételhordó

Maceszgombóc-problémák Újlipótvárosban - az Ételhordó munkatársa rossz leves után jó bécsivel vigasztalódik.

"Szent István park nagyot változott, az új fazonok rendeznek ott találkozót." 1983-ban a Hungária együttes olyan meggyőzően képzelt Újlipótvárosba egy álomvilágot, hogy a távoli rajongók talán azt is bevették, hogy Cadillacek parkolnak a Pozsonyi úton. Azóta eltelt harminc év, de ma is csak nyugdíjasok és játszótéri anyukák rendeznek találkozót arrafelé. Ám a Domány Ferenc és Hofstätter Béla tervezte Dunapark-lakóháztömb (Pozsonyi út 38-42.) eredetileg is kávéháznak kitalált helyiségeiben mégis néha furcsa hangulatba kerülhetünk.

false

A Dunapark kávéház a legmodernebbnek számított a maga idejében (1937 után), a trükkös, áramvonalas, ám minden ízében funkcionális és lenyűgöző megoldások láttán a korabeli vendég méltán gondolhatta, hogy innen már csak egy lépés a világűr meghódítása. A mostani tulajdonos dicséretére legyen mondva, hogy ezt a Budapestre ma már egyáltalán nem jellemző hetvenéves high-techet mindenféle kompromisszum nélkül sikerült helyreállítania, ráadásul nem tapasztaljuk azt a görcsös igyekezetet sem, ami az ennél korábbi évjáratú kávéházak (Centrál, Hadik, Szabadság stb.) felújítása után annyira ellenszenves.

Külön öröm, hogy a teríték is csodálatos, a súlyos evőeszközök mintha eredetiek lennének, mindenesetre nem afféle elnagyolt másolatok. A kiszolgálás kifogástalan, de kimért. Miután kiderül, hogy nem csak egy kávét akarunk inni, határozottan barátságosabb.

A maceszgombócleves (1280 Ft) már kevésbé. A lé, a zöldség, a szárnyashús is rendben van, a gombóc tökéletes, de akár külön-külön is kihozhatták volna őket, annyira nem áll össze egésszé a produktum. A bécsi szeletet (3400 Ft) már gyanakodva figyeljük, ráadásul krumplipürével és fejes salátával körítették. Blaszfémia, de kénytelenek vagyunk megjegyezni: nagyon helyesen. Megkockáztatjuk, ilyen jó bécsit Budapesten eddig csak egyszer, a Mezzóban ettünk: átmérője hatalmas, de nem üli meg a gyomrot, a salátás-krumlipürés köretet pedig - valahol ez is "krumplisaláta"- azóta sem felejtjük. A szakács a bőrén sült balatoni fogasfilén (3800 Ft) élte ki kreatív hajlamait, hiszen vadkaporral, túrógombóccal, párolt zöldséggel és rákszósszal bolondította meg. Pluszpont jár az igyekezetért, bár semmit nem ért volna a válogatás, ha nem olyan a hal, amilyen: kiváló.

Kellemes meglepetés, hogy a Dunaparknak külön cukrászdája van, így aztán végre nem a már uncsivá váló mousse-szuflé-brownie vonalon kell egyensúlyoznunk. Noha kapható itt is az ország tortája, szerintünk a franciakrémes (450 Ft) sokkal többet "mesél". Az átlagnál nagyobb, csillogóbb, és bőven van benne tejszínhab. Ha nem is gyakran, de előfordul, hogy pont ilyenre vágyunk.

Figyelmébe ajánljuk