étel, hordó

Hongkong

  • ételhordó
  • 2013. április 18.

Ételhordó

A hideg miatt, dühünkben zendítünk rá a Beatrice Angyalföldi gyereknek születtem kezdetű dalára, de amikor az "itt a gyárakból dől a füst" sorhoz érünk, rá kell jönnünk, milyen hülyeség. A Béke út ma már valóban a béke szigete, legfeljebb azt nem értjük, hogy szombat este miért kapcsolták be a Fáy utcai stadion világítását, ha csupán Várady Béla szelleme járja be a pályát.

Ennél jobban már csak a pályától úgy száz méterre (Béke út 26.) lévő oroszlános kapu zavarba ejtő. A kifeszített vászonra a Hongkong restaurant felirat mellé egy ásványvízmárka nevét is ráfestették, mégse higgyük, hogy ez itt már valóban a Távol-Kelet. A majdnem kör alakú, aranyszegecses, piros kapu szélesre tárva olyan, mint egy alagút bejárata, de pár lépéssel később, immár az étteremben, magyarázatot nyer e nagyzolás: a Hongkong egészen más kategória, mint a bel- és külvárosokban egyaránt nekünk ütköző népes rokonság, a gyorsbüfék. Hatalmas helyiség színpaddal, látványkonyhával, egy félreeső zugban élő pontyok, az üvegdobozban homárok és egyéb tengeri fenevadak fészkelődnek.


 

A felszolgálók kivételével mindenkit kínainak nézünk. A vendégeket is. Az étlap terjedelme a Háború és békéével vetekszik, de talán ez az első alkalom, hogy a sokféleség nem tűnik gyanúsnak. Mondjuk, a valóban isteni száznapos tojáson (1205 Ft) nem is nagyon kérhetnénk számon, hogy friss legyen, ám a pálcikán sült királyráknak (2865 Ft) muszáj ropogósnak és üdének lennie, amúgy a fene se enné meg. Nos, itt ennél jobb csemegét el sem képzelhetünk a vacsora nyitányaként, és külön felhívnánk a figyelmet a mellékelt paradicsomos (?) szószra, aminek legszívesebben elkérnénk a receptjét. A bőség zavarát a kétszemélyes kínai tállal (3650 Ft) zárjuk rövidre, ami egyszerre négy különböző csirke-, disznó- és marhaételt, valamint a közismert csípős káposztát jelenti. Az ételbárból ismerős fogások azonban teljesen új értelmet nyernek, végre megízlelhetjük, milyen, ha frissen teljesítik a kívánságunkat.

Talán az illatos, omlós csirkén mérhető leginkább a különbség. Míg a gyorsbüfékben mikrózott névrokonnak már a látványától egy jobb érzésű tisztiorvos nyugdíjazását kéri, a Hongkongban kiváló áruvá magasztosul e rutinos darab. Szójaolaj a tűzre, hogy a kétszemélyes tál minimum három-, de inkább négyszemélyes. A karamellizált sült banánt (910 Ft) az orrunk előtt zajló hatásos koreográfia (jeges vízben fürdetés) után tálalják, szerencsére a Hongkongban nem csak emiatt érték el a maximális hatást.

Figyelmébe ajánljuk