Pagony

  • kertész lesek
  • 2013. augusztus 30.

Ételhordó

Romkocsma a pancsolóban? Az Ételhordó munkatársa nem ismer lehetetlent, s megfejti a rejtélyt.

Csak a nagyon idősek emlékeznek arra, hogy a Gellért fürdő valaha nem számított olyan menőnek, mint manapság. Az ötvenes évek elejétől a hatvanas évek végéig tartott ez a korszak, átlagos strandárakkal és közönséggel, aztán bezárták az egészet, és hosszú szünet követett.
Amikor a hetvenes évek végén újra megnyílt, már egyértelműen luxuskategóriásnak számított. Nem vennénk rá mérget, de emlékeink szerint 1985-ben az albertfalvai strandra 20, a Lukácsba 30, a Gellértbe viszont 150 forint volt a belépő.

false

Mindez azért kívánkozik ide, mert az akkori felújítás során a Kemenes utca túloldalán egy vízi gyerekparadicsomot is felhúztak, amit aluljáró kötött össze a fürdővel. Vagyis hiába ostromolták a jegyárak a csillagos eget, az alapkoncepcióban továbbra is szerepelt a családi kikapcsolódás. Ezt azonban elég hamar el lehetett felejteni, míg a gazdag magyar családok inkább a jugó tengerparton vagy balatoni nyaralójukban bekkelték ki a kánikulát, a Gellértet főleg nyugati playboyok és reumások vették birtokba, nekik viszont semmi szükségük nem volt pancsolóra.

Ám idén nyáron életet lehelt a gyerekmedencékbe régi pajtásunk, a vendéglátóipar. Pagony néven nyitottak itt egy kvázi romkocsmát (egyáltalán nem lepusztult, de ettől még használaton kívüli ingatlan), kerthelyiséget, nevezzük, aminek akarjuk. Az biztos, hogy ilyen még nem volt: asztalok a medencék körül és az üres medencékben, a bejáratnál tollaslabdapálya, ha pedig valakinek nagyon melege van, igénybe veheti a zuhanyozót.

Enni is lehet.

A naponta változó étlapot a kevés, de emlékezetes jegyében állították össze, levesek, burgerek, saláták, de azért komolyabb dolgok is készülnek. Hideg gyümölcslevessel (800 Ft) indítunk, összetétele egyáltalán nem a szokásos: a sárgadinnye és a szeder igazán élvezetes, az már kevésbe, hogy a hűtést két hatalmas jégkockával intézték el, és mivel a leves amúgy egyáltalán nem hideg, érdekes hőtani megfigyeléseket végezhetünk falatozás közben. A camembertburger (1500 Ft) egyértelműen vega-betevő, a sajt kiváló, a szószok és saláták nemkülönben, ám a legemlékezetesebb a zsemlye, amit házilag állítanak elő. A kacsamájhab (1200 Ft) is rendben van, bár lehet, hogy némi plusz fűszeres izgalom nem ártana neki. A brazil hátszín feketeribizlis mustárral (3100 Ft) úgyszintén ügyes, bár a mi ízlésünknek cseppet zsíros, a különleges mustár pedig ördögien csípős. Viszont külön dicséretet érdemel a mellékelt rósejbni, ami egyúttal reménysugár: mégis érdemes sült krumplit fogyasztani magyar vendéglátóhelyen.

A desszertnek kért bajor krém gesztenyehabbal (800 Ft) bármilyen jóvágású fagylaltnak versenytársa lehetne a fülledt estén, olyan könnyű, szinte száll - el sem hisszük, hogy legfontosabb alkotórészei a tojás, a tej és a cukor, mert inkább napfényre, felhőre és harmatra tippelnénk.

Azt viszont bármiben lefogadnánk, hogy a Pagony az idei nyár legeredetibb vendéglátóhelye - konyhával vagy a nélkül.