Kispiac

  • ételhordó
  • 2015. február 19.

Ételhordó

A hentesüzletes talponálló keresztezése a szuper konyhával.

Pár éve nyílt a Hold utcai piac bejáratánál ez a tenyérnyi hely, de kevés éttermi rajt volt ennyire lehengerlő, noha láttunk az utóbbi időben néhány próbálkozást. Ám a Kispiacot nem Michelin-csillagok, nem is a családjuk körében világhírű olasz mesterszakácsok tették feltűnővé, és még csak nem is olyan reklámokkal próbálták vonzóvá tenni, hogy valaki csomagban feladta Robert De Nirót Hollywoodban, a reptérről meg egy hajtás pajtás szállította egyenesen az éttermi megnyitóra. A Kispiacot egyszerűen „felfalták” az ún. szakírók, nem is emlékszünk, mikor láttunk – láttunk-e egyáltalán – ehhez fogható lelkesedést.

false

A hatalmas siker annak volt köszönhető, hogy az itteniek a hentesüzletes talponállót keresztezték minden igényt kielégítő konyhával, ám mindenféle rongyrázás nélkül. A pecsenye az pecsenye, az oldalas az oldalas, és így tovább, ráadásul enni ugyanúgy lehet, mint zabálni.

Komfortra ne számítson senki. A pár négyzetméteres helyiségben azután sincs egyszerű dolgunk, ha sikerül helyet találni és leülni. Döntő lehet az is, hogy a konyha grillcsirkés látványossága, illetve az ezt kísérő illat (vulg.: szag) kedvet csinál-e, vagy épp ellenkezőleg. A kiszolgálás már-már baráti, de szó sincs bizalmaskodásról. Mivel a csirke nem jön be annyira, a húsáruházas felhozatal helyett (tarja, pacal, csülök stb.) inkább finomkodó ajánlatból válogatunk. Az édesköményes avokádós lazactatár (1950 Ft) olyan bevezető, amit máshol a specialitások között emlegetnének – teljes joggal –, itt viszont csak úgy van. És olyan friss salátát adnak mellé, mintha nem is január volna, hanem a közeli Batthyány-örökmécsesnél lenne egy konyhakert.

A mentás zöldborsókrémleves (750 Ft) is klassz, bár az előzőhöz képest ujjgyakorlatnak tűnik. Ellenben a roston kacsamáj (3800 Ft) annyira lenyűgöző, hogy abban kell lennie a szakács szívéből is egy jókora darabnak. Olyan puha, hogy már-már elúszik, ám ezt remekül ellensúlyozza a falatok alá helyezett polentaalap. Már így is remek kombináció, hát még a mellékelt almachutney-val. Ugyancsak a legjobbakat mondhatjuk a szilvás derelyéről (1100 Ft) a legvégén, pedig egy ilyen cuccnál valamit mindig elszúrnak. Nos, itt a prézli, a tészta és a lekvár is rendben van. Otthon sem tudnánk a nyomába érni.

Figyelmébe ajánljuk